Skocz do zawartości
Type_R

Problemy z uruchamianiem kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kolezanka przywiozla do mnie swoj komputer zebym zobaczyl co z nim moze byc nie tak. Problem w tym ze komp z reguly nie chce sie w ogole uruchomic. Kiedy wciskam przycisk zasilania nic sie nie dzieje albo diody mrugna i to by bylo na tyle... dwa czy trzy razy komp podzialal troche dluzej, bios zglosil "BIOS checksum error" czy cos w tym stylu ale po jakims czasie komp i tak sie wylaczal. Podaje config:

płyta ECS P6BAT-A+

466 Celly CPU

Riva TNT video card

Seagate HDD

196 Megs of RAM (128+64)

LG DVD-ROM

generic case w/ 230Watt PSU

Zdazylem ustalic ze raczej nie jest to zasilacz bo sprawdzalem z moim i dzialo sie to samo. Myslicie ze cos moze powodowac spiecie? pewnie zaraz i tak wymontuje plyte... Dodam ze problemy pojawily sie po tym jak wrocila z wakacji (2 czy 3 tygodnie podczas ktorych komp nie byl uzywany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... jak zgłasza BIOS checksum error to stawiam na to, że sie coś z biosem porypało... może wirus, albo koleżanka chciała sobie update nie tym biosem co trzeba zrobić? Nie wiem na pewno - to tylko moje przypuszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej koleżanka nie spieprzyła biosu bo: 1. Ona wie co to jest? 2. Awardy są zabezbieczone przed załadowaniem nie tego 2. Ami i inne chyba tez... A tak wogóle to cos moze niestykac... Rozłóż wszystko i złóż ponownie zrób reset CMOS'a (pewnie juz to wszystko zrobiłeś ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tez myslalem ze to radiator ale na razie go nie zdejme bo nie mam pasty termo. Nie wiem za bardzo gdzie jest czujnik temp procka ale w biosie (jak sie udalo uruchomic kompa na ta chwile) to temp byly wporzadku (jakies 30 C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys skladalem kolesiowi kompa i tez mial plyte ECS.

podlaczylem wszystko, nie sprawdzajac czy dziala odrazu do pudla wsadzilem i dalem POWER, a tu nic tylko dioda na plycie sie zaswiecila, ani cooler nie ruszyl, nic.

no to wyciagnolem z pudla, odlaczylem wszystko, podlaczylem IDENTYCZNIE jak przedtem wlaczam i DZIALA. wsadzam do pudla i DZIALA.

i dlaczego za pierwszym razem nie dzialalo ? ktoz to wie :) sproboj, moze pomoze, a jesli nie no to cos z biosem pewno.

rasumujac baby lubia rozne syfy sciagac na dysk i moze byl wirusa gdzies zapodala, ktory sie uaktywnil po wakacyjnym 'powrocie' i BEC popsol BIOS'a !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jeśli to nie wirus to jest problem którego jak dotąd nie rozwiązano.Zjawisko to występuje z reguły na płytach z chipem 693A u trzech producentów ,niektóre płyty udało się odpalić po zmuszeniu rejestrów chipa do innej pracy(korekta w pliku .bin) Ta płyta ma chyba też slot1,uruchom z niego procesor - bywa,że działa poprawnie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...