Skocz do zawartości
Misiu15go

Bloczki Wodne Misia15go (56k Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kyniek

no to bloczek jak bloczek, ale ja mam juz leprzy jak te wszystkie masz razem wziete do kupy :P

1426256[/snapback]

A jaki to bloczek?? czyżbyś miał coś silniejszego niż PX?? może się zainteresuje :P jeśli różnica znaczna w wydajności bo narazie mam na GPU i NB cuś ciut lepszego niż PX :P ale podkreślam że ciut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to bloczek?? czyżbyś miał coś silniejszego niż PX?? może się zainteresuje :P jeśli różnica znaczna w wydajności bo narazie mam na GPU i NB cuś ciut lepszego niż PX :P ale podkreślam że ciut...

1426443[/snapback]

ojj bedzie:P poczekaj az blok wyszlifuje z lutow i sprawdze szczelnosc, to zapodam do swojego tematu o bloczkach pita :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vene wcieło a jakiś czas temu podobno odezwał sie do misia że szef mu nie chce zapłacić czy coś i zamilkł na dobre... Nie ma co przekręt stulecia :D

Na miejscu Misia narobił bym szumy aby udowodnić gostkowi że nie można bezkarnie kraść. Zgłosił bym na policje i tyle.. No ale to już sprawa Misia15go..chyba sobie odpuścił a szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem zglosic , ze Pan venepl ktoremu wyslalem blok na CPU pseudonim "jezyk" zgubil go podczas otwierania paczki :lol:

No juz widze jak cale 997 mobilizuja do akcji :lol:

1426871[/snapback]

Nie zapominaj, ze Misio ma jego adres :) A nie lepiej postawic flaszke kolegom z za Buga? Oni sa szybsi w zalatwianiu takich spraw niz 997 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi wymiary jaki ten bloczek mógłby miec maxymalnie  :-P  rozstaw otworów to naszkicuje.

1424800[/snapback]

Zmierzyłem co i jak prosze bardzo zamieszczam:

Wszystkie wymiary są w [mm].

post-22983-1115306679_thumb.jpg

Jak myslisz dał byś rade zrobić taki bloczek?

(co do wysykości to standardowy radiator ma 12mm, ale miedzy grafą a radiatorem jest 2mm wolnego, więc bloczek mółby mieć tak z 13mm, moze 13,5mm)

Ja bym z chcecią się pisał na taki.

Edytowane przez L.S.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odebrałem kilka sztuk spodów cube dlatego zamieszczam zdjecia by pokazac jak sie prezentuja :-P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu juz gotowy jeden spód z którego niebawem powstanie bloczek :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Te 6 spodów ktore przyniosłem to jest ostateczna wersja cube i ma 69 pinów i jest to wersja zwykła byc moze powstanie niebawem wersja pro ale nic nie obiecuje :D

Można składac zamówienia w nowej cenie (zapraszam na PW) :)

Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze z tego jest to że 1 z tych 6 wspaniałych będzie mój... :D

Nie oddam cie nikomu mój ssskarbie :wink:

Niestety 2 mają troszke nierówny 1 rządek ale fachmaniec sie wprawia...

Na wydajność to na szczęście nie wpłynie troszke psuje jedynie doznania wizualne..

No i na reszcie jest rowek na oring-czyli z Cube robi sie już prawie profesjonalny homemade :)

Mam tylko pytanie- rozmawiamy ostatnio z Misiem15go czy nie zrobić przypadkiem czegoś w rodzaje sprayera na wlocie? Chodzi o zmniejszenie średnicy kanału w pleksi przy samym wlocie do bloku. Zamiast otworu robionego pod gwint na całą głębokość

topu kanał byłby niedowiercony do końca i na dni zrobiony byłby okrągły otwór o srednicy 8-9 mm. Co sądzicie o tym pomuysle? Raczej nie skomplikowało by to budowy bloku ale czy zwiększyło by w jakimkolwiek stopniu wydajność? Niby mogło by minimalnie podnieść ciśnienie wpadającej do bloku wody ale czy przy takiej budowie pinów miało by to jakieś znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i na reszcie jest rowek na oring-czyli z Cube robi sie już prawie profesjonalny homemade

A to on to robi w domu w garazu/warsztacie? Hmmmmm....... Poza tym, okragly kanal na oring to chyba nie jest wielkie aj waj... tokarka duzo potrafi.

Proponuje wprowadzic nowe pojecie, SELFMADE, bo homemade to to nie jest...

Wczoraj odebrałem kilka sztuk spodów cube

Chociaz moze i tez nie koniecznie selfmade...

Nie chce byc posadzany o to, ze sie czepiam, ale moje pierwsze wrazenie to 'Czego to sie nie nazywa Prison Round?' i 'co to ma wspolnego z szescianem??'...

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prison też nie jest orginalną konstrukcją tylko wzorowany jest na crystalu itp.

Niestety dostęp tylko do prostych maszyn determinuje taki a nie inny wygląd.

Wiem bo sam latałem po zakładach szukając wykonawcy i te większe i lepiej wyposażone albo nie chciały sie podjąć dłubania w miedzi albo dały ceny zaporowe.

U aktualnego wykonawcy raczej bardziej wyszukanych form nie da sie wykonać.

Wiem bo jest pare projektów w szufladzie ale bez cnc raczej nie da sie ich wykonać...

Kostka jest mozliwa do wykonania na prostych maszynach a do tego często okazuje sie wydajniejsza od niejednego markowego bloku dzierganego na cnc

Zreszą przelotka jest odziedziczona po jeżach więc można powiedzieć że to jego ewolucja :P Właściwie to najpierw była dopracowywana przelotka wymiary rowka na oring itp a dopiero potem było kombinowanie co dać na spód.

Na pewno spód nie jest jakiś rewolucyjny ale zastosowane jest stare i wydajne rozwiązanie. Nie ma ryzyka że coś co teoretycznie miało byś wydajne takie nie będzie-kostka zawsze jest b.wydajna i tyle. Piny mają 8mm wysokości więć to też powinno zapewnić odpowiednie osiągi. A okrągły kształt powinien spododować optymalne wykorzystanie wszystkich pinów..

No i dzięki temu bloczek jest mały zgrabny i naprawde ładny... Trzymałem w łapkach to wiem że w rzeczywistości spody są jeszcze ładniejsze niż na fotkach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99tomcat

co do orginalnosci Prisona ,czy Crystala to bym polemizowal - jak dla mnie to pierwowzorem byl radiator w tych przypadkach

a pierwowzorem mojego Prisona jest radiator od Cyrixa 4x86DX z ktorego troche wycialem ,wywiercilem ,dokleilem i robi za blok :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma tematu..

Pomysłu na radiator chyba nikt nie opatentował :)

Umówny sie że że budowa zainspirowana moim ręcznikiem kąpielowym bo też w taką kostke :lol: :lol:

:wink:

Zreszą czy to ważne? Chyba chodzi o to czy bloczke sie podoba i czy będzie wydajny

a nie dyskusje o orginalności pomysłu, trafności nazwy , czy jest to homemade czy już coś innego...

Innymi słowy dyskusja schodzi na puperele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testow jak nie bylo, tak nie ma, wiec cala dyskusja nie ma sensu? :>

1464735[/snapback]

Już ja sie postaram żeby testy były :)

Sam jestem ciekawy jak sie bloczek sprawuje bo to będzie bloczek w moim 1 WC. W końcu bloczki mozna już robił na wpół seryjnie to i jakiś sie podeśle komuś do testów ( tylko nie takim osobam jak niejako wenepl :? )

Na razie domniemuje że źle nie będzie w końcu taka konstrukcja spodu na pewno będzie wydajna kwestia tylko jaka dokładnie . nie powinno byc już takich gadek jak przy jeżach że to nie ma spujności materiału że to igły są za cienkie zeby było to wydajne, a

z 2 strony inni twierdzili super to będzie demon wydajności itp.

Z 1 partii produkcyjnej Cube raczej nie uda sie nic na testy posłać bo niedługo sie bloczki pokończą. Może jedynie Miś jakieś wewnętrzne testy przeprowadzi bo wreszcie po moich marudzeniach zabrał sie za montowanie układu(właśnie rozlutowuje swojego fiaciora).

Natomiast postaram sie aby bloczek z 2 serii trafił w czyjeś odpowiedzialne ręce na testy...

A tak w ogóle to temat Misia a on zamiast tu sie udzielać to zamieściłm foty i sobie pojechał na majówke :lol: Ja tu tylko kurna sprzątam... od bloczków jest Misiu15go

:wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 2 strony inni twierdzili super to będzie demon wydajności itp.

1464772[/snapback]

To jak ktos powie ze CPC jest super, to znaczy ze jest super? Wybacz, ale 'na oko' to mozna umrzec...

I nie mam do nikogo pretensji i sie nie czepiam, po prostu podzielilem sie swoimi wrazeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pyanie czy jest sens w tym bloczku montować coś na wzór sprayera?

Było by to jakieś przewężenie na końcu kanału wlotu do bloczku. Byłby to stały element topu, otwój byłby okrągły tylko o mniejszej średnicy niż gwint i małby za zadanie podnieść cisnienie wpadającej do bloku wody. Czy takie rozwiązanie miało buy sens przy tej konstrukcji spodu i jaką średnice powinien mieć otwór? 8mm 10mm ?

Co sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde z kimś już o tym dzisiaj gadałem i twierdził że ma to jak najbardziej sens...

Myslałem że takie lekkie zężęnie na wlocie podniesie jakoś ciśnienie cieczy w bloku i chociaż troszke zwiększy jej zawirowania i opory... O ukierunkowanie cieczy tutaj nie chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi