Skocz do zawartości
Misiu15go

Bloczki Wodne Misia15go (56k Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

Misiu15go jak ty je robisz ? w jednym kawalku miedzi wycinasz rowki itd. pozniej nakladasz drugi kawalek miedzi i lutujesz ? dobrze mysle ? ile mm grubosci ma kazdy kawalek ?

Dokładnie tak każdy kawałek miedzi ma 5mm i potem je lutuje

Niedługo testy bloków powinny się pojawić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaz widać coś ze zdjęć...

Ciekawe jak z wydajnością...

Chyba raczej nidarydy sprawdzić bo on sprzedał te bloczki na allego.

to że je sprzedałem to nie znaczy że nie były wydajne :?

Czy ja mówie że są niewydajne ??

Sam chciałem kupić ale kasiory brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj nagwintowałem otwory na króćce i wkręciłem je na silikon bezbarwny.

Dzisiaj blok przechodził testy szczelności był podłączony do ąża ogrodowego kiedyś włączyłem układ bez węża i ciśnienie wody było takie że woda szła na ok 6m 8O wię ciśnienie dla loku znaczne i nie wyciekła ani kropla więc się ciesz jutro zapodam foty finałowe bloczku plexi świeci się jak psu wiecie.... :lol: Jestem bardzo zadowolony ze swojej pracy i oświadczm że było warto :D Juto zobaczycie efekt końcowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze upde i nowe fotki :D

Oto moje najnowsze bayby w całości po testach są tu zdjęcia bloku oraz stanowisko testowe :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oraz stanowisko testowe

Dołączona grafika

Dzienki za opinie proszę o wykazanie wdy bloku chodzi mi o estetyke :wink: co wam nie pasuje i co byście zmienili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc 2 rzeczy:

1 sprawa jeżeli chodzi o estetyke, mógłbyś dać cieńszą uszczelkę, blok wyglądałby ładniej.

2 sprawa, nie wiem na jaką głębokość wyżynałeś przerwy między finami, ale jak dla mnie to za mało (tak na oko), patrze uriel i inne.

3 sprawa to postaraj się o więcej finów :)

Chyba tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc 2 rzeczy:

1 sprawa jeżeli chodzi o estetyke, mógłbyś dać cieńszą uszczelkę, blok wyglądałby ładniej.

2 sprawa, nie wiem na jaką głębokość wyżynałeś przerwy między finami, ale jak dla mnie to za mało (tak na oko), patrze uriel i inne.

3 sprawa to postaraj się o więcej finów :)

Chyba tyle :)

1.dawałem mniejszą uszczelke ale jak ją dosiskałem to robiła wię taka że wchodziła do srodka bloku :?

2.odległość między finami to ok. 1mm

Po co więcej finów skoro tych kwadracików jest ok. 100 (liczyłem) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej fonów tym większa powierzchnia oddawania ciepła, a założenie jest takie że im większa powierzchnia oddawania ciepła tym lepiej je blok odda :)

Nie chodziło mi o odległość między finami, ale o głębokość frezu.

to to wiem frez jest głęboki nie mierzyłem ale coś koło 3mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam :P

Jeżeli myśleliście że dałem sobie spokuj z blokami jesteście w błędzie :lol:

Zrobiłem jeden blok ale nie pokaże całej galeri fot bo pogoda nie ładna a mój aparat nie ma flasza :?

więc dam tylko kilka fot

:)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

a oto jak mi zaproponował mechl!k i jak przekonał mnie na gg :) zgodziłem się publikować fazy robienia bloków oto zaczynam ale mnie nie poganiajcie robie powoli ale dobrze i będe zamiaszczał foty wszystkiego

html>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge ocenic tylko to co widze, to co masz ukryte nie

nie podoba mi sie recznie wycinane finy, jakies krzywe i dziwne ;/

no i ta uszczelka nieregularnych kształtów :(

reszta to juz jak sie komu podoba

ukryte :lol: dobre :)

co do finów nie podobają ci si.e a co mam se frezarke kupić poprosze tatusia niech mi kupi na gwiazdke :lol: czekajcie z niecierpliwością na ten blok a nie pożałujecie

pap do ciebie pytanie pit czy sądzisz że oring skręcony bez rowku na niego będzie lepszy od uszczelki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze nie, 

a co do frezarki, zgoda, nie masz frezarki dlatego Cie podziwiam , naprawde RESPECT !

a co do jakosci , przeciętna, nie ma czym sie zadziwiac, jak niektorzy robią :(

dzienki :)

wiesz co powiem ci tak jak skończe ten blok dam foty i wtedy ty powiesz wow obiecuje ci to :P

będe dawał każdy krok z pracy i wtedy zobaczysz ile pracy kosztuje zrobienie takiego bloku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wtedy zobaczysz ile pracy kosztuje zrobienie takiego bloku  :D

wiem ile zajmuje zrobienie bloku , uwierz mi :D

swoje bloczk do tej pory robilem caly dzień !!!

to mało ja na ten blok mam zamiar poświęcić dużo więcej wole robić wolno a dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jakich wierteł używasz, może to komuś pomoże... Stosujesz jakieś chłodzenie/smarowanie?

nie podam ci firmy wierteł bo ich nie kupisz a wiedz że są drogie i bardzo dobre super wchodzą w miedz jak w masło ale przy wiertłach o małeś średnicy a wierciłem 3 ósema :lol: na wiettarce daje się we znaki wiertle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wierciłem wiertłem 4mm i 5mm i problemów nie było. A nie były to jakieś hiper-wiertła, chociaż dobre, LUX tytanowe po ok. 12 zł. Zresztą pisałem o tym kiedyś - wchodzą w miedź jak gorący nóż w masełko. A co oznacza 3 ósema ??? 3 dziury 8mm czy 8 dziur 3mm czy 3/8" ??? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi