SGJ Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Ten zasilacz musi być chyba cięzki troche http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/imag...es/PICT0090.jpg Nie za słabe 12V? http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/imag...es/PICT0067.jpg W porównanu z tym to ten wyzej cos ma mało. http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/imag...es/PICT0012.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Fiu, fiu. Etasis w teście. Bardzo ciekawe jak wypadnie. Może niedługo jego cena będzie uwzględniać polskie realia. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Ten zasilacz musi być chyba cięzki trochehttp://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/images/PICT0090.jpgKurcze nawet nie wiesz jakie to cudo. Przyznam szczerze, że aż zaaplikowałem go na chwil kilka do mojego serwerka i trudno było mi się z nim rozstać. Zero hałasu, totalne zero... miód :) Nie za słabe 12V? http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/imag...es/PICT0067.jpg W porównanu z tym to ten wyzej cos ma mało.http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/images/PICT0012.jpg Jak widać różne firmy mają całkiem inne podejście do napięć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Wyjaśnij dokładnie co oznacza dla Ciebie dynamiczne obciążenie, bo zamontować potencjometr w układzie to nie problem.Aha, potencjometr który zmieni obciążenie o xx W po 1/100 sekundy :lol: I nie pisz mi że można pod niego podłączyć układ wykonawczy na tranzystorze lub tyrystorze - już i tak jest śmiesznie. Takie rozwiązania może sobie stosować jakiś producent sprzętu pomiarowego, w warunkach amatorskich to mało wykonalne. Obciążenie zasilacza komputera jest dynamiczne, ponieważ w czasie np. gry zmienia się wykorzystanie procesora i karty graficznej (dyski też zużywają różne ilości energii zależnie od trybu pracy). To nie są zmiany o 2-3%, ale 20-30% - a zasilacz musi sobie z tym poradzić bez większych zmian napięć wyjściowych. Jeśli ma kiepskie układy stabilizacji na wyjściu, to przy zmianach obciążenia to "wylezie". Testy przy stałym (symulowanym) obciążeniu są fajne, ale nijak się mają do rzeczywistych warunków pracy w komputerze. Od góry i tak ogranicza Cię tabliczka znamionowa. Warto też pamiętać, zgodnie z normą atx http://www.formfactors.org/FFDetail.asp?FFID=1&CatID=2 przy pełnym obciążeniu linii 12V, dopuszczalne odchylenie napięcia to aż 10%.Zasilacze powinny być testowane przy 70-80% znamionowego obciążenia, takie są przeważnie zalecenia producentów dla pracy ciągłej. Test na maksymalnym obciążeniu to tylko dla sprawdzenia zabezpieczeń i poprawności działania w pełnym (dopuszczanym przez producenta) zakresie obciążeń, podczas normalnej pracy nie należy tak obciążać zasilacza. Chyba że ktoś kocha ryzyko :wink: ale "full load" to zabójstwo dla każdego zasilacza. Właśnie dlatego niektórzy producenci zaniżają parametry na tabliczkach znamionowych (nie tylko dlatego, jest kilka przyczyn), każdy zasilacz dla poprawnej pracy potrzebuje jakiegoś "zapasu mocy" - choćby ze względu na charakterystyki układów regulacji, a klient nie musi o tym wiedzieć. M.in. z tego powodu uważam że większość komentarzy do testów zasilaczy jest bez sensu, nie ma się co podniecać tym że jakaś zasiłka "wyciąga" 100W powyżej znamionowej mocy - producent o tym wie, ale z różnych względów nie zaleca takiego używania swojego produktu. W morde, ale się rozpisałem ... a miałem siedzieć cicho :? To ja już więcej nie będę, OK? W sumie to niezależnie od tego kto i jak zrobi ten test zasilaczy będzie co czytać. Każdy z testów opublikowanych w necie ma jakieś wady (poważne lub mniej poważne), tak że nie przejmujcie się moją pisaniną. Będzie dobrze. Pzdr4all @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Wracając nieśmiało do tematu, do zdjęć dorzuciłem zasilacz be quiet! BQT P4-450W-S1.3 :arrow: http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/ Nowe fotki zaczynają się od PICT0105.jpg, czyli od fotki za którą będą mnie karcić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax57 Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Lisek od kogo dostaliści zasilki (znaczy sie kto wam pozwolil tak sie bawic ;] ) Pomysł naprawde 1 klasa (komp moze nie jest najlepszym testerem chociaz swoja moc bedzie pobieral - ale lepsze to niz nic) BENITO do testu mozesz jeszcze dozucic dlugosc kabelkow/ich ilosc/gietkosc itp jak juz sa rozkrecone to moze zobaczyc pojemnosc kondensatorow/typy zastosowanych ukladow/dlawikow itp (niewiem czy bedziecie mogli az tak sie nimi bawic) przydaloby sie tez odpalenie prime95 na min 30min i zobaczyc czy napiacia stabline sa no chociaz 12V i 5V Nieradze testowac natomist czy zasilacz odpowiednio sie zachowa na zwarcie bo moze sie trafic zasilka ze zle skalibrowanym zabespieczeniem i pojdzie w najlepszym wypadku bezpiecznik Powodzonka w testowaniu i czekam na recke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 proSilence FANLESS PCS-350Watt przetestujcie i ten zasilacz i poprownajcie do innych modeli bezwentylatorowych zasilaczy. Jak bardzo sie grzeja :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Chiefteca 360 dual fan ,420 ,Tagana 380 i wieksze i modecoma 5xx kontra Anteca 480true power albo wiekszego :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Panowie i Panie. Lista zasilaczy jest w miarę zamknięta. Do tego co w galerii Zenfist obiecał jeszcze podesłać Neoteki + do tego dorzucę jeszcze mój zasilacz ze starej gwardii. Wspólnie z @ mamy zamiar zaprojektować urządzenie do obciążania zasiłek dla tweaka. Jak znalazły by się jakieś pieniądze to można je wykonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dixis Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 czemu ktoś usunął mojego posta ? nie rozumiem tego zachowania ? być moze benito takowej maszyny budować nie musisz, chyba że chcesz, a my juz za pare chwil startujemy zapraszamy http://psureview.com pozdrawiam dixi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Myśłeliścieby dać do testów Q-teca 650W :D chciałbym zobaczyć jak wypadnie w testach (hehe 650 W ) ale PODOBNO moze dać na 12V 25A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Podobno to ma być test dobrych zasilaczy. UPDATE: Dziś wieczorem zacząłem testy. Na razie znam wyniki oględzin wszystkich bebechów a niektóre rzeczy wołają o pomstę do nieba :!: Strzeżcie się będę bezwzględny jak Wojewódzki. Ale nie naćpany jak Maleńczuk :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Moze dolaczycie do testow zasilacz YESICO FL-350W -0 dBA :?: http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=&gg=&id=1032 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Benito: Mam taką sugestję: Jak już byś testował te zasilki to mógłbyś pomierzyć TEMPERATURE wychodzącego powietrza albo temperatute kluczy lub prostowników. Z tym pomiarem temp wychodzacej byłby problem bo wiele zasilaczy ma regulacje obrotów wentyla od temp. Ale temperatura radiatorów moze pokazać który zasialcz ma najlepsze radiatory i odprowadzanie ciepła. Bo temperatura mogła by wskazac teoretycznie ktory może sie zchajcać albo inne bzdety na pewno pokaże spawnośc zasilki "teoretycznie" wszystko zależy od obrotów wentyli ale je można by zasilić z innego zródła napiecia. Moze ktoś ma inne sugesteje ..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Benito moglbys napisac jakie wrazenie zrobil chieftec 1136H od enhance bo jutro jade kupic nowy sprzet i jedynie mam problem z wyborem zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Juz mowilem ze lista zasilaczy jest zamknieta. Dzis rano skonczylem testy (procz tego co w galerii sa jeszcze neoteki v3800 i x4200 oraz porownanie do fortronow BT i GTP) i teraz pisze recenzje w wordzie. Temperatur dokladnie nie podam ale w opisie znajdzie sie skala porownawcza temperatur powietrza wydmuchiwanego z zasilaczy oraz glosnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 BENITO, cos mi się zdaje, że chłopaki z THGpp juz Cie wyprzedzili, ale nie oto chodzi. Podaje linka do testów zasilaczy wykonanych przez kol. wawę i Ciemnego. Poniżej link do topicu traktującym o teście: test kilku zasilaczy, sam robiłem :-) Z tego co wyczytałem w tym topicu, będa testowane/ zostały przetestowane troche inne zasilacze. Ciekaw jestem wyników ! PS Benito, opracuj wyniki testów w jakieś przejrzystej formie i opublikuj je na wzór testu wawy. Podaj metody pomiarowe, symbole przyrządów pomiarowych i rób jak najwięcej zdjęć zasilaczy wewnątrz. W ogóle możesz się zasugerować uwagami z topicu na THG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 czy ten test to wogóle aktualny jeszcze bo coś cisza w eterze????/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Będzie, tylko byliśmy bardziej w tym momencie zajęci organizacją zlotu i praktycznie nie mieliśmy dostępu do netu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 czekam czekam może kiedyś się doczekam :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...