Skocz do zawartości
BENITO

Co chcecie widzieć w recenzji zasilaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz musi być chyba cięzki trochehttp://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/images/PICT0090.jpg

Kurcze nawet nie wiesz jakie to cudo. Przyznam szczerze, że aż zaaplikowałem go na chwil kilka do mojego serwerka i trudno było mi się z nim rozstać. Zero hałasu, totalne zero... miód :)

Jak widać różne firmy mają całkiem inne podejście do napięć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśnij dokładnie co oznacza dla Ciebie dynamiczne obciążenie, bo zamontować potencjometr w układzie to nie problem.

Aha, potencjometr który zmieni obciążenie o xx W po 1/100 sekundy :lol:

I nie pisz mi że można pod niego podłączyć układ wykonawczy na tranzystorze lub tyrystorze - już i tak jest śmiesznie. Takie rozwiązania może sobie stosować jakiś producent sprzętu pomiarowego, w warunkach amatorskich to mało wykonalne.

Obciążenie zasilacza komputera jest dynamiczne, ponieważ w czasie np. gry zmienia się wykorzystanie procesora i karty graficznej (dyski też zużywają różne ilości energii zależnie od trybu pracy). To nie są zmiany o 2-3%, ale 20-30% - a zasilacz musi sobie z tym poradzić bez większych zmian napięć wyjściowych. Jeśli ma kiepskie układy stabilizacji na wyjściu, to przy zmianach obciążenia to "wylezie". Testy przy stałym (symulowanym) obciążeniu są fajne, ale nijak się mają do rzeczywistych warunków pracy w komputerze.

Od góry i tak ogranicza Cię tabliczka znamionowa. Warto też pamiętać, zgodnie z normą atx http://www.formfactors.org/FFDetail.asp?FFID=1&CatID=2 przy pełnym obciążeniu linii 12V, dopuszczalne odchylenie napięcia to aż 10%.

Zasilacze powinny być testowane przy 70-80% znamionowego obciążenia, takie są przeważnie zalecenia producentów dla pracy ciągłej. Test na maksymalnym obciążeniu to tylko dla sprawdzenia zabezpieczeń i poprawności działania w pełnym (dopuszczanym przez producenta) zakresie obciążeń, podczas normalnej pracy nie należy tak obciążać zasilacza. Chyba że ktoś kocha ryzyko :wink: ale "full load" to zabójstwo dla każdego zasilacza. Właśnie dlatego niektórzy producenci zaniżają parametry na tabliczkach znamionowych (nie tylko dlatego, jest kilka przyczyn), każdy zasilacz dla poprawnej pracy potrzebuje jakiegoś "zapasu mocy" - choćby ze względu na charakterystyki układów regulacji, a klient nie musi o tym wiedzieć. M.in. z tego powodu uważam że większość komentarzy do testów zasilaczy jest bez sensu, nie ma się co podniecać tym że jakaś zasiłka "wyciąga" 100W powyżej znamionowej mocy - producent o tym wie, ale z różnych względów nie zaleca takiego używania swojego produktu.

W morde, ale się rozpisałem ... a miałem siedzieć cicho :?

To ja już więcej nie będę, OK?

W sumie to niezależnie od tego kto i jak zrobi ten test zasilaczy będzie co czytać. Każdy z testów opublikowanych w necie ma jakieś wady (poważne lub mniej poważne), tak że nie przejmujcie się moją pisaniną. Będzie dobrze.

Pzdr4all

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lisek od kogo dostaliści zasilki (znaczy sie kto wam pozwolil tak sie bawic ;] )

Pomysł naprawde 1 klasa (komp moze nie jest najlepszym testerem chociaz swoja moc bedzie pobieral - ale lepsze to niz nic)

BENITO do testu mozesz jeszcze dozucic dlugosc kabelkow/ich ilosc/gietkosc itp jak juz sa rozkrecone to moze zobaczyc pojemnosc kondensatorow/typy zastosowanych ukladow/dlawikow itp (niewiem czy bedziecie mogli az tak sie nimi bawic) przydaloby sie tez odpalenie prime95 na min 30min i zobaczyc czy napiacia stabline sa no chociaz 12V i 5V

Nieradze testowac natomist czy zasilacz odpowiednio sie zachowa na zwarcie bo moze sie trafic zasilka ze zle skalibrowanym zabespieczeniem i pojdzie w najlepszym wypadku bezpiecznik

Powodzonka w testowaniu i czekam na recke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Galileusz

proSilence FANLESS PCS-350Watt

przetestujcie i ten zasilacz i poprownajcie do innych modeli bezwentylatorowych zasilaczy.

Jak bardzo sie grzeja :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie. Lista zasilaczy jest w miarę zamknięta. Do tego co w galerii Zenfist obiecał jeszcze podesłać Neoteki + do tego dorzucę jeszcze mój zasilacz ze starej gwardii. Wspólnie z @ mamy zamiar zaprojektować urządzenie do obciążania zasiłek dla tweaka. Jak znalazły by się jakieś pieniądze to można je wykonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno to ma być test dobrych zasilaczy.

UPDATE:

Dziś wieczorem zacząłem testy. Na razie znam wyniki oględzin wszystkich bebechów a niektóre rzeczy wołają o pomstę do nieba :!:

Strzeżcie się będę bezwzględny jak Wojewódzki. Ale nie naćpany jak Maleńczuk :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benito:

Mam taką sugestję:

Jak już byś testował te zasilki to mógłbyś pomierzyć TEMPERATURE

wychodzącego powietrza albo temperatute kluczy lub prostowników.

Z tym pomiarem temp wychodzacej byłby problem bo wiele zasilaczy ma regulacje obrotów wentyla od temp. Ale temperatura radiatorów moze pokazać który zasialcz ma najlepsze radiatory i odprowadzanie ciepła.

Bo temperatura mogła by wskazac teoretycznie ktory może sie zchajcać albo inne bzdety na pewno pokaże spawnośc zasilki "teoretycznie" wszystko zależy od obrotów wentyli ale je można by zasilić z innego zródła napiecia.

Moze ktoś ma inne sugesteje ..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz mowilem ze lista zasilaczy jest zamknieta. Dzis rano skonczylem testy (procz tego co w galerii sa jeszcze neoteki v3800 i x4200 oraz porownanie do fortronow BT i GTP) i teraz pisze recenzje w wordzie. Temperatur dokladnie nie podam ale w opisie znajdzie sie skala porownawcza temperatur powietrza wydmuchiwanego z zasilaczy oraz glosnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO, cos mi się zdaje, że chłopaki z THGpp juz Cie wyprzedzili, ale nie oto chodzi.

Podaje linka do testów zasilaczy wykonanych przez kol. wawę i Ciemnego.

Poniżej link do topicu traktującym o teście: test kilku zasilaczy, sam robiłem :-)

Z tego co wyczytałem w tym topicu, będa testowane/ zostały przetestowane troche inne zasilacze.

Ciekaw jestem wyników !

PS Benito, opracuj wyniki testów w jakieś przejrzystej formie i opublikuj je na wzór testu wawy.

Podaj metody pomiarowe, symbole przyrządów pomiarowych i rób jak najwięcej zdjęć zasilaczy wewnątrz.

W ogóle możesz się zasugerować uwagami z topicu na THG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi