Casio Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Witam wszystkich.W sobotę zakupiłem zasilacz Chieftec 420wat i już myślałem ,że pozbędę się badziewnego Codegena lecz strasznie się zdziwiłem.Otóż Chieftec po załączeniu i odpaleniu kompa zaczął sie grzać i to coraz bardziej.Mogę śmiało powiedzieć że jest naprawdę gorący co prawda niemam termometru ale daję mu jakieś 60 st.Wyłączyłem kompa około 23 i rano o godzinie 7 przestawiając maszynę dotknąłem zasilacza a on był lekko ciepły.Niemam pojęcia co się dzieje ,niby tu 420 w a taka temperatura?/.Stary Codegen 300 W był ciepły ,w krytycznych sytuacjach bardzo ciepły ale nie aż tak jak ta zasiłka,normalnie bucha ciepłym powietrzem.Naprawdę jestem zawiedziony myślałem ,że to coś lepszego chyba ,że trafiłem na wadliwą zasiłkę i tu zwracam się do wszystkich z takim zasilaczem z prośbą o podanie temperatur. Konfiguracja : Epox 8rda3+ 2*256 333 Geil Barton 2800 2*HDD ATA133 1*HDD SATA 1*CDRW 1*DVD Kart.tel Kart .siec Ge force 4 mx 440 13 wiatraków 1520 rpm na wiatrakach w zasilaczu pokazuje program do monitoringu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 13 wiatrakówWiecej nie dalo rady, a moze trzynastka jest dla Ciebie szczesliwa? Wracajac do zasilki, to wielu juz skarzylo sie na gorace Chieftecki, z tego co slyszalem to mozna jakos puscic te wentyle w zasilce, aby caly czas chodzily na max obrotach - bedzie chlodniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 U mnie dokładnie ta sama sytuacja. Zasilacz jest bardzo gorący nawet nie będąc pod dużym obciążeniem. Temperatury podskoczyły mi o jakieś 5 stopni na procku po wymianie na szefa, a po zdjęciu ścianki bocznej z budy bucha gorącym powietrzem (co nie miało miejsca wcześniej). To podobno normalne w Chieftecach. Zauważ że wiatraczek w codegenie pracował znacznie szybciej. Te w szefach kręcą się zdecydowanie wolniej dzięki czemu jest cisza. Zwróć też uwagę na to ile ważył codegen a ile waży szef. No i ktoś kiedyś bardzo zabawnie powiedział że w codegenie po prostu nie miało się co grzać :D , a tu jednak poważna moc (realne 420W jak nie więcej), układy PFC no i wolno kręcącę się wentylatorki. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Hmm.Chodziło mi o to żeby były stabilne napięcia ale nie miałem pojęcia o temperaturze.Umówiłem się ze sprzedawcą na wymianę zasilacza w sobotę ,zobaczę jeżeli będzie to samo to przerobię jego,mam zamiar wstawić wiatrak 12*12 napewno go schłodzi a swoją drogą ciekawy jestem jak wygląda temperatura w zasiłkach innych firm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Też chętnie przyspieszyłbym wentyle w swoim Szefie na rzecz zbicia temperatury. Niestety wiąże się to z utratą gwarancji. Odnośnie zasialczy innych firm to na pewno wiele się dowiemy z nadchodzącej recenzji. Więcej tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=83665&highlight= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Co ciekawe dzisiaj już drugi raz zauważyłem dziwną sytuację.Otóż wyłączam kompa po parogodzinnej zabawie kolo 23.Wstaję rano nastepnego dnia,dotykam zasilacza a ten jest ciepły.To wygłąda tak jakby grzał się jakiś element na wejsciu (220 V).Ponadto dzisiaj sprawdziłem jeszcze napiecie na wtyczce od hdd i miernik pokazywał 0,35 V.Czy to nie dziwne??????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Hmmm... Dziwne. Na moim HPC-420-302-DF (testuje drugi dzień),obudowa jest praktycznie chłodna temp. pokojowa. Przy wyłączonym kompie też żadnych dziwnych temperatur. Konfig jak w podpisie,Abit Eq pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Rzeczywiście nie powinno być tak że po kilku godzinach od wyłączenia kompa zasilacz jest jescze ciepły. Obciążenie w stanie czuwania jest przecież znikome. No i to napięcie na molexie przy wyłączonym kompie. Może gdzieś jest przebicie, albo jakieś zwacie. Może faktycznie trafiłeś jakiegoś boobla. Zobaczymy co będzeisz miał po wymianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Mój też jest cały czas ciepły - bez włączania. Może stać i kilka dni, a i tak będzie wyraźnie czuć, że jest ciepły. Napięcia w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 swoja droga tez zobaczylem ze chieftecki sie nieco wiecej grzeja od innych zasilek u mojego kumpla szef jest tez goracy ale nie ma takiej sytuacji ze zasilacz po paru godzinach jest nadal cieply Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Co ciekawe dzisiaj już drugi raz zauważyłem dziwną sytuację.Otóż wyłączam kompa po parogodzinnej zabawie kolo 23.Wstaję rano nastepnego dnia,dotykam zasilacza a ten jest ciepły.To wygłąda tak jakby grzał się jakiś element na wejsciu (220 V).Ponadto dzisiaj sprawdziłem jeszcze napiecie na wtyczce od hdd i miernik pokazywał 0,35 V.Czy to nie dziwne??????????? Kompa wyłączyłeś ale sam zasilacz był podłączony do prądu? Przy odpowiednich płytach kompa można włączać z klawiatury ( spacja?). Więc zasilacz w pewnym stopniu cały czas działa a jako że żaden wentyl w jego środku nie pracuje to zasilacz się grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Co ciekawe dzisiaj już drugi raz zauważyłem dziwną sytuację.Otóż wyłączam kompa po parogodzinnej zabawie kolo 23.Wstaję rano nastepnego dnia,dotykam zasilacza a ten jest ciepły.To wygłąda tak jakby grzał się jakiś element na wejsciu (220 V).Ponadto dzisiaj sprawdziłem jeszcze napiecie na wtyczce od hdd i miernik pokazywał 0,35 V.Czy to nie dziwne??????????? Kompa wyłączyłeś ale sam zasilacz był podłączony do prądu? Przy odpowiednich płytach kompa można włączać z klawiatury ( spacja?). Więc zasilacz w pewnym stopniu cały czas działa a jako że żaden wentyl w jego środku nie pracuje to zasilacz się grzeje zgadzam się z tobą w 100% też tak mam ze zasilacz jest cały czas ciepły. teraz to nawet jak wyłacze kompa na godzine i dotkne grila z tyłu to jeszcze jest gorący to jest normalne. chyba ze chcecie poprawiać fabryke?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...