Skocz do zawartości
Szymoon

tweakowcow portret wlasny (religia)

Jaki swiatopoglad badz religia jest ci najblizszy/a  

5 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki swiatopoglad badz religia jest ci najblizszy/a

• Agnostycyzm
      10
    • Ateizm
      34
    • Buddyzm
      4
    • Chrzescijanstwo
      46
    • Islam
      2
    • Judaizm
      1
    • Hinduizm
      0
    • Inny/a, jaki/a ?
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Ja należe do Kościoła Zdroworozsądkowców Dnia Codziennego.

Modlimy się z książek o różnej zawartości procentowej wiary a po przeczytaniu modlitewników zostają nam okładki które póżniej wymieniamy za drobną ofiarą na kolejne modlitewniki. Nad ranem padamy na kolana przed Białym Bóstwem i modlimy się na czworakach. Po tak gorliwych modlitwach zawsze zostaje niedosyt, dlatego na następny dzień modlimy się z małego modlitewnika o zawartości 40% wiary.

UPD. Zapisy do naszego kościoła w naszym sanktuarium Żywca w rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon mówiłem ze gupi nie jestes i to sie potwierdziło

AGNOSTYK (eks katolik zmuszany nieświadomie bądź poprzez presje psychiczną do obrzedu pzyjecia chrztu i komuny śnietej) :D :D a kucyk czemu nie blokujesz tego topicu to je niesprawiedliwe :wink: :wink: ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon - widzę, że chyba tylko chciałeś się pokłócić z innymi i trochę ich poobrażać. Uważasz, że twoja religia jest najlepsza, a niektórzy żyją jak roślinki. Równie dobrze ja mogę powiedzieć, że masz słabą psychikę, bo szukasz oparcia w bogu i wierze. Taka polemika do niczego nie prowadzi, a temat traci sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zloty alez skad, z nikim nie chcialem sie klocic - zadalem pytania agnostykom i ateistom (nikt nie odpowiedzial), patrze na nich ze swego punktu widzenia, nic nie stoji na przeszkodzie, bys pokazal te zagadnienia ze swojego punktu widzenia i odpowiedzial na pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon najpierw obrazasz mnie i moje przekonania u dając idiote, jestes prowokator,potem zakładasz nowy topic znof o religii pomimo tego ze tamten zostal zamkniety, religia nie powinna byc tematem na forum jak powiedział kucyk wiec albo prosze zamknijcie ten temat albo odblukujcie mój załozony wczesniej :!: :!: :!: :!: :!: :!: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat został otwarty,

ok, w tej chwili mamy drugą stronę, a już robi się nieciekawie, myśle, że na 4/5 się skończy, a wtedy otworze panel banicji, co dla niektórych źle się skończy, bardzo źle...

kto zgadnie dla kogo najgorzej? :twisted:

ja sobie poczekam :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie obrazam cie - a przynajmniej nie umyslnie (zadalem tylko pytania) i ostatnia mysla jaka mogla mi przyjsc podczas zakladania tego tematu byla prowokacja. Post tem zalozylem, nim kucyk zablokowal twoj temat - rownoczesnie z tym (ten temat odblokowal marco). Religia moglaby byc tematem na forum - ale widac chyba sie pospieszylem, bo choc glosow w ankiecie wiele, to nikt nie chce poprzec swoich przekonac w normalnej dyskusji. Nie ma sensu zamykac tematu - jak sadze sam wygasnie. JEsli cie obrazilem - to mi przykro i przepraszam, nie to bylo moim celem.

Khot: moze przedstawisz nam ta religie, z czego czerpie, jak sie odnosi do podstawowych zagadnien. Bo o ateistach i chrzescijaninach kazdy slyszal - o neo-poganach mowi sie niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

je jestem wychowywany w rodzinie wierzącej ,, ale sam jestem ateistą.

ja wierze w to co widze a nie w to co inni mi wmawiają !!!

dla mnie istnienie boga, nieba ,piekła itp itd jest tak nierealne że z góry zakładam to za nieprawdziwe !!

do spowiedzi nie chodze od 5 lat do kościoła rówież (mam 20 l).

w swym życiu robiłem wiele rzeczy które dla wierzącego w "boga" były by barbarzyństwem i nie do pomyślenia. (nie bede pisał jakie bo pewnie dostał bym bana :wink: ) A jakoś "bóg""wszechwielki i potężny" mnie jeszcze nie pokarał !!! i nie pokaże bo nie MA GO !

przyjmuje taką możliwość żę istniał Jezus i coś tam głosił ale w żadne z jego cudów itd. nie wierze !!! (na temat Jezusa też mam swoją tearie ale rówież nie bede jej głosił bo by się to dla mnie źle skończyło ;] )

Jeśli mówisz do Boga - modlisz się.Jeśli Bóg mówi do ciebie - masz schizofrenię.

Gdyby nawet Boga nie było, należało by Go wymyślić. Voltaire (właśc. Francois-Marie Arouet, 1694 - 1778)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wierze w zadnego bozka , bo uwazam ze wiara w kogos potezniejszego od czlowieka [w sensie bog , nie ufoludki :) itd] to poprostu objaw slabosci . w koncu trzeba jakos niektore rzeczy wytlumaczyc , komus sie wyzalic itd :?

jesli juz bylbym wierzacym , to bylbym chrzescijaninem . dlaczego? rodzina :? , kraj:? . naszczescie nim nie jestem , bo ta religia doprowadzila ludzkosc [ i dalej prowadzi :?] do ogromnej ciemnoty oraz okrucienstw.

wiem , ze to nie jest sprawa religii , tylko ich wyznawcow, jednak sama biblia pozostawia duze pole interpretatorskie , co bylo niejednokrotnie wykorzystywane.

coz , jesli kogos urazilem swoim wywodem to niezmiernie mi przykro , nie w intencyi mojej bylo obrazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rout -> Nie uwazasz, ze obecnie palme ciemnoty i okrucienstw trzyma Islam??

A czy wiesz, że Galileusz został zrehabilitowany dopiero kilka lat temu? :lol:

Do tej pory nie został zniesiony dekret o nieomylności papieża. :lol:

Gdzie bylibyśmy teraz, gdyby nie kościół?

Wiara zawsze była wykorzystywana jako pretekst do zwalczania innych nacji (nieważne jaka).

Bez obrazy dla chrześcijan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę smieszne że piszecie o Islamie - trzymającym palmę ciemnoty. Przeciez Sutra Ani Koran nie nakazują wojny - są tak samo nadinterpretowane jak to co robi kosciół chrzescijanski.

Jezus ZAKAZAŁ wojen i uczestniczenia w wojnach - natomiast katolicki "filozof" Św. Augustyn wprowadził prapojęcie z którego teraz się wywodzi formułka "Bóg - Honor - Ojczyzna"...

Jezus zakazał chrzescijanom uczestniczenia w zyciu militarnym - nawet w samoobronie.

Mógłbym isc dalej.. Mułłowie Islamscy zboczyli daleko od Koranu... ale na razie jeszcze nie dochodzi do tego co koscioly mają za sobą... do palenia swych swiętch ksiąg i zakazu ich czytania... (chodzi mi o biblie) .. by prosty lud nie zauwazyl ze w koscile nastąpiło odstepstwo.

NIe pisałem tego po ty sie na Katolikach przejechac, bo nie o to chodziło... sam jestem chrzescijaninem i nie za bardzo rozumiem swiata islamu.. ale bez przesady - na takich zdaniach jak to o islamie rosnie własnie duch fundamentalizmu W KAZDEJ RELIGII...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIezgadzam się. Zalezy w bardzo duzej mierze od kasięzy... to ich wina ze bojąc się spadku popularnosci, mniejszych dochodów - a w przeszłosci - spadku wpływów we władzy - zakręcili doktryny i teraz wogole to nie przypomina tego co robili pierwsi chrzescijanie...

Mylimy pojęcia.. religia jest dal wielbienia boga... a nie dal wielbienia jakiegos spojzenia na swiat ludzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy człowiek kocha wzajemnie bliźniego (chyba podstawa chrzescijanstwa)i wszyscy ludzie sa rowni, społeczenstwo bezklasowe (wiadomo o co chodzi) - troche spłycam obydwie teorie , ale to własnie te słowa to slogany, pusta propaganda która w starciu z życiem codziennym staje sie po prostu popierdułką :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat miłość jest jednym z nakazów glównych danych kazdemu - i kazdy zda z tego relację przed Bogiem.

To ze tak jest jak jest - kiedys nie było inaczej.

Mi chodziło bardziej o przykład i dogmaty kosciolów.

Z resztą podam przykład.. Dziś na onecie jest art. - wywiad z pewnym dominikaninem, który sie skarzy ze w iraku kosciół ewngelistów - głosi ewangelię królestwa Bozego...

przez co chrzescijanie sa przesladowani .

Tak Dominikanie tłumaczą sobie nakaz Jezusa:

"Bedziesz stawiał sprawy królestwa na pierwszym miejscu"...

ciekawe? Strach przed człowiekiem powoduje ze podstawowego nakazu chrzescijan nie spełniają..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boga nie bylo i nie ma, przynajmniej ja nie widzialem zadnych cudow etc... czemu na swiecie jest tyle skur..ieli? czemu ludzie gloduja? czemu sie ludzie z daunem rodza? bo bog ich wystawia na probe ? n/c

Bog byl potrzebny na poczatku madrzejszym ludziom zeby kase zrobic i troche glupszych sobie przyporzadkowac.... tak powstali wielcy medrcy i prorocy.

Potem na calym swiecie podlapali pomysl i nawet rozglosnie na temat "Boga" powstawaly.

Ja chodzilem do kosciola, do bierzmowania przystapilem troche z woli matki, troche ze sowjej, bo 500 PLN sie potem placi jak nie masz bierzmowania a slub koscielny chcesz brac (za 500 PLN wystawia ci ksiadz ze jestes bierzmowany, czasem moze byc drozej...)

Niestety ani przed ani po bierzmowaniu nie zaczalem wierzyc w owego Boga, ludzie sie boja - dlatego wierza, a wiedza jest naszym "przeklenstwem", a moze przeklenstwem ksiezy, ktorzy coraz mniejsza kase na nas zbijaja. Im jestesmy "madrzejsi tym wiecej pytan i zawilosci powstaje, jak mi ktos kiedys to wsio rozwieje to bede wdzieczny i uwierze, a jak ktos mi zacytuje:

"Blogoslawieni co uwierzyli a nie widzieli..." to n/c

poza tym zdarzaja sie przypadki ze "dziewica" rodzi dziecko, obojnak.... rodza sie takie przypadki... a ze wtedy malo o tym wiedziano, to: "WOW CUD" . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jezt tyle zła na swiecie - Bo tak ma byc. Ludzie wybrali autonomię - i teraz pokazują jak im wychodzi sprawowanie władzy nad sobą. Jest to głębszy aspekt filozoficzny nizby sie wydawało...

Czemu Bóg dopuszcza do takich rzeczy? -

odpowiem krótko.

Jesliby zniszczyl Szatana zaraz na poczatku razem z pierwszymi ludzmi - co by pokazał ? Ze jest despotą i tyranem. Jesli by puscil płazem ich niesubordynację? Ze jest cieniasem.

Jesli dał "szansę" im sie wykazac - a zarazem udowodnic na przyszłośc ze ludzie bez kierownictwa NIE są w stanie zaprowadzic szczęscia na ziemi ... to to jest tak naprawde jedyne normalne wyjscie.

Dał ludziom nadzieje ze posle kogos kto zmarze swoją krwią grzech pierwszych doskonałych ludzi - i dał nam Jezusa.

Wszelkie jego ingerencje miały na celu tylko podtrzymanie religi prawdziwej by dotrwała do konca. Jesli bedzie ingerował za duzo to zakluci próbke badaną. Ja tak to widzę.

Co do kosiola.. a kto powiedzial ze Kosciol katolicki to jedyna instytucja poprawnie tlumacząca biblie..

Powiem tak.. byłem kiedys na forum islam in poland.. tam lepiej tlumacza biblie niz chrzescijanie. (sprawy dogmatów)

Co do cytatu z biblii... Tak dokładnie jest. Przy czym nie zapominaj o Zydach uwolnionych z niewoli egipskiej... gdy pare chwil po uwolnieniu za sprawą cudu z rąk egipskiego wojska ...

zaczeli psioczyc Bogu... oni widzieli na wlasne oczy a im nie wystarczyło...

Przykład o Marii jest chybiony.. uwiez ze w tamtych czasach tez były "wczesniaki" ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi