Skocz do zawartości
Barbicha

Problemik z Radeon 7500

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec mam taka karte His Excalibur Radeon 7500 Tv-out DVI 64 DDR wszystko by bylo fajnie tylko male ale:

1. karta nie przechodzi testow 3DMark przy wlaczonym Anti-aliasing komp sie resetuje lub wiesza najnowwsze Catalyst 2.2

2. Czasami na ekranie pojawiaja sie poziome kreski a wygladaja tak patrz =>Emblemat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam SuperGrace Radeon 7500 @340/540 i taka sytuacja nie jest normalna, krecac moja karte zauwazylem ze zwisy i wychodzenie jest spowodowane za duzym taktowaniem rdzenia, a artefakty overclokingiem pamieci

wedlug mnie to cooler na prozesorze graficznym jest malo starannie przyjlejony i slabo chlodzi co jest powodem najczesciej zwisow i wyczodzenie z graficznych benchmarkow,gier to do pkt. 1, co do pkt.2 sprawdz w grach i Artifact Testerem 5 czy nie masz artefaktow ( pamiatki sie przegrzewaja ), jezeli bez problemow to patrz odpowiedz do pkt.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szafie znalazlem radiator z pamietnego 486 zezdieciem nie bylo problemow plastikowe zatrzaski sie poddaly od razu a pod radiatorem koszmar na srodku mala plamka pasty :( Zmiana pomofla testy juz przechodzi :D :D :D i sie nawet kop nie wiesza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam SuperGrace Radeon 7500 @340/540 i taka sytuacja nie jest normalna, krecac moja karte zauwazylem ze zwisy i wychodzenie jest spowodowane za duzym taktowaniem rdzenia, a artefakty overclokingiem pamieci

wedlug mnie to cooler na prozesorze graficznym jest malo starannie przyjlejony i slabo chlodzi co jest powodem najczesciej zwisow i wyczodzenie z graficznych benchmarkow,gier to do pkt. 1, co do pkt.2 sprawdz w grach i Artifact Testerem 5 czy nie masz artefaktow ( pamiatki sie przegrzewaja ), jezeli bez problemow to patrz odpowiedz do pkt.1

ale le czy normal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec mam taka karte His Excalibur Radeon 7500 Tv-out DVI 64 DDR wszystko by bylo fajnie tylko male ale:

1. karta nie przechodzi testow 3DMark przy wlaczonym Anti-aliasing komp sie resetuje lub wiesza najnowwsze Catalyst 2.2 

2. Czasami na ekranie pojawiaja sie poziome kreski

Mam te sama karte, u mnie tez czasem pojawiaja sie podobne kreski, mam Artifact srednio w tescie 30-25, a np. teraz 43 (to chyba duzo, moze powinienem reklamowac karte) przy standardowych ustawnieniach, nic nie podkrecane. A 3dmark przechodzi bez zadnych problemow i nic sie nie wiesza.

Czesc problemow zwlaszcza z Artifactami wiaze ze zbyt wysokim napieciem 1.55 V zamiast 1.52V, napisz czy masz problem z odswierzaniem w WindowsMe, ja nie moge wyjsc ponad 60Hz i nie wiem co zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model faktycznie tak ma, bo u mnie też są artefakty, fakt, że niewielkie i bardzo rzadko widoczne ale są. Co do 3DMarka to z tym akurat nie mam problemu. U mnie artefakty znikają po obniżeniu taktowania pamieci do 210 (420) ale wydajność oczywiście spada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem w tych sprawach ale zerknij na tą recenzję innej karty HISa na TwojePC: http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=wojny_k...klonow&strona=7

Najlepiej jak zacytuję jeden fragment:

"Układ działał stabilnie przy taktowaniu 290MHz natomiast nawet niewielkie podkręcenie pamięci powyżej domyślnych 275MHz powodowało po pewnym czasie zakłócenia a nocy, na testach samych aplikacji obciążających pamięć, już karta nie przeszła. Jako, że pamięci pracują znamionowo i mają dobrze ustawione timingi (sprawdzałem referencyjnym dla Hynix'ów BIOSem) to nie pozostało nic innego jak wziąć do ręki miernik i zbadać zasilanie kości. Trafiony, zatopiony. 3.27V to stanowczo za mało na takie taktowanie. W zasadzie sensowniej byłoby zostawić taktowanie typowe dla LE (250/250MHz) zgodne z opisem na pudełku i nie miałbym zastrzeżeń. Oczywiście nie ma problemu, aby wrzucić do karty BIOS o obniżonym taktowaniu lub zmniejszyć je tweakerem."

Wynikałoby z tego, że karta nie wyrabia przy tak wysokich częstotliwosciach pamięci z powodu zbyt niskiego napiecia zasilajacego pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście! Ja też mam HIS Excalibur 7500 i o nim cały czas piszę. Przeczytaj sobie tą recenzję - ten Mint ATI Radeon 8500LE 64MB DDR, to jest karta produkcji HIS! Dlatego wygląda identycznie jak mój i twój HIS 7500 :D

Dlatego myślę, że to ten sam producent, ten sam problem i ta sama przyczyna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogole to mam pytanie skad sciagac najnowszy bios do HIS radeona 7500???

His z tego co sie orientuje to nie wystawia nowych biosow ja zaladowalem nowy bios ze stronki Gigabyte z odpowiednika ocywiscie :D

I jak na tym chodzi? Zauważyłeś dużą poprawę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak flaszowalem pierwszy raz nic nie pomoglo  :(

Dzisiaj sprobowalem drugi raz i ruszylo do przodu :D tak mi sie zdaje jak na razie zadnych pieprzonych ( kresek )  artefaktow pewnie na to zlozyly sie nowe stery :)

To skoro masz te sama karte i jakby to nie byl problem to podeslij mi na maila ten bios ( z krotkim opisem jak to sie robi) artur_c@tlen.pl

A swoja droga jestem bardzo ciekawy czy bylby mozliwy jakis niewielki mod w/w karty ktory zwiekszylby napiecie pamieci...to chyba pytanie do elektronikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, no i jak, zmieniliscie juz bios w waszych HiS Radeonach 7500?

Bo u mnie to chyba wyszlo na gorsze mam wiecej artifacow (450!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) i w ogole we wlasciwosciach karty nie zmienila sie data ani wersja biosu, chce jeszcze raz uaktualnic, tak jak kolega pisal ze za drugim razem pomoglo, ale zastanawiam sie nad parametrem (czy go dodac) -f force. Gdy wlaczam atiflasha i daje info o karcie to w kolumnie lock jest napisane yes, a na koniec wgrywania biosu atiftlash napisal flash eprom locked, wiec nie wiem co mam zrobic i czy w ogole ten bnowy bios zostal wgrany?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i doigralem sie, nie zmieniajcie biosu, u mnie to wyszlo na gorsze, karta nie przechodzi 3dmarka a na dodatek mam ponad 450 artifacktow i nawet po zmianie czestotliwosci na nizsza nic sie nie zmienia, kurde piatek 13!

Jesli ktos ma karte z orginalnym biosem do Hisa to prosze nie go zrzuci i podesle mi go, ja chce tak jak bylo!!!!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli kots ma Radeon 7500 HiS Excalibur 64MB DDR to mam prosbe niech wysle mi screena z Ati Bios Editora swojej karty, bo chcialem zmodyfikowac bios, ale nie wiem czy opcja TV i CRT ma byc zaznaczona i ktora opcje wybrac w TV initialization standard, wiem napewno ze nie NTSC (taka byla w biosie Gigabyta)

Albo jezeli ktos wie co mam zaznaczyc, niech pisze, na priv czy tu na forum!

A tak w ogle to wydaje mi sie ze His jakos modyfikuje bios zeby programy sprawdzajace ilosc artifactow zanizaly ich liczbe, bo po wgraniu biosu Gigabyta ich liczba zwiekszyla sie (z wczesniejszego srednio 30-40 do az 360-400) ale wydajnosc i jakosc obrazu!!!! (teraz jestem tego pewnien) jest duuuuzo lepsza i co jak co ale polecam wszystkim HiSowcom zmiane biosu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...