Jot_Er_Ka Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 nooo heh wlasnie sluchaj tego, płyta ma 3 miechy to mowie dam ją na gwarancje do sklepu, tam trzymali mi ją tydzien, a dzisiaj gosc mówi: "no prubowalem programatorem flashowac na 1000 sposobów i nic jak chcesz to przynies wszystkie rzeczy od tej płyty i my ją tam wyślemy dalej" w[ciach!]ilem sie jak hooy... pojechalem do kumpla zrobic hotflasha z jego płyty (DFI) 2 min i po sprawie wszystko lata :D :P:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzkuba Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Jakie jest max vdimm na ram w tyum biosie merlina do 8rda3? szukam vmodów na pamięć do mojego epoxa bo mam tylko 2/9V a mi trzaba ponad 3V bo mam teraz winbondy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jot_Er_Ka Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 2.9V tylko jest max :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 2.9V tylko jest max :Pa da się wogole osiągnąć więcej, modując tylko bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jot_Er_Ka Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 raczej niedarady, vmoda trzeba robic tylko :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzkuba Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 a macie moze jakis schemat? bo znalazłem do 8rda ale to chyba inny? moze i sa na ang. stronach ale ja niestety nie znam dobrze tego języka wiec prosze kogos o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edelo Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Cze Mam problem, ponieważ zakupiłem płytę EPOX 8rda+ (od kolegi, w pełni sprawna) i zamontowałem do niej mojego procka Athlon XP 2000+ AXDA2000DUT3C i komp nie startuje, na wyswietlaczu na karcie pisze CF. Jak kumpel wsadził swojego athlona 2000+(thorton) + swój radiator i wentylator, to zatrybiło. Inne konf. 1. thorton+mój cooler=nie działa 2.Mój procek(Thoroughbred)+jego cooler=nie działa A wcześniej miałem plytkę GA 7VA kt400 Co tu zrobić?, nie chce wymieniac procka,a sytułacja jest dość dziwna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jot_Er_Ka Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 u mnie taki komunikat sie pokazuje tylko wtedy kiedy mam przestawiona zworke do resetu biosu :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edelo Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 zworka jest wporzo już ja prekładałem i wykładałem ale nic ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edelo Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 acha ta plytka ma niestandartowy bios, może to jest przyczyną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ja też uwaliłem Epoxa przez ten głupi bios. Merlin musi się baardzo postarać, zebym drugi raz się skusił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ja uzywam standardowego biosu. Moj znajomy podobnie jak Benito urzadzil kompa przez bios - tyle, ze mial abita. Plyta wyladowala na programatorze :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Miałem bios merlina ale mam lipne pamieci bo pc2700 strasznie ostry bios merlina jest pamieci szybciej wysiadaja do trego biosa trzeba miec ocz albo corsairy wtedy mozna leciec zakupie geile i zobaczymy narazie mam nowy bios z epox.nl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Przestrzegam NIE UŻYWAJCIE TEGO BIOSA OD MERLINA, CHYBA ŻE CHCECIE SOBIE ZAFUNDOWAĆ SZUKANIE PROGRAMATORA BIOSU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 a czemu tak uważasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 a czemu tak uważasz? Uwaza tak dlatego, ze uwalil plyte i musial programowac bios od nowa, a jest to w sumie troche zachodu. Tak wiec ten biosik by Merlin nie jest na tyle sprawny, zeby go rozprowadzac. Mozliwe, ze na niektorych rewizjach chodzi, a na innych powoduje male(duze) problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Powoduje to że płyta nawet nie prosi do dyskietkę awaryjną i bez ponownego reflasha jest martwa. Ja musiałem usmazyć biosik żeby dac na reklamację. Dopiero wtedy wymienili mi na sprawną kość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) uff... dobrze ze mi sie udało.. mam rev 3.1 ep 8rda3+ juz niebede zmienial biosu a aktualizacje na epox.nl chyba nie wyjdą bo ostatnia była dużo czasu temu.. pzdr Jakie jest standardowe taktowanie AGP/PCI? ja mam na epoxie auto ale niewiem czy to jest dobrze Edytowane 30 Grudnia 2005 przez -=drake=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Poprzednio miałem ECS N2U400-A i proc kręcił się max. do 194FSB - bez drutmoda (którego zresztą nie umiem zrobić) nie dało rady więcej (BIOS nie ma opcji napięcia niczego). Niedawno kupiłem Epoxa 8RDA3+ Pro ale przez przypadek doszedł 8RDA3I. Mimo to jak zobaczyłem bios to (w porównaniu do ECS-a): szczenka na ziemi a zęby gdzieś pod biurkiem :D. Od razu zapodałem mu 1.7 i poszedł bez problemu na 205. Dałem 1.8V i zadziałał na 215!!! (nie dziwcie się mojemu entuzjazmowi - przedtem miałem ecs :D ) Niestety płytę musiałem dzisiaj odesłać - chcę 8RDA3+ Pro, więc odeślą mi kiedy tamta dojdzie do nich. Teraz znowu jade na ECS i 194FSB 1.6V :? Mimo to cieszczę się że ta płyta jest naprawdę zajefajna. Nie licząc biosu podoba mi się bardzo układ dźwiękowy Realtek 655. W porównaniu do Cmedia 9739A to po prostu cudo - Cmedia nie miało sterów od roku i te szumy przy innych dźwiękach. Ogólnie dałbym tej płycie 9+/10 (10/10 byłoby gdyby miała wymienny socket z socket a na socket 939 :D :D :D ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jot_Er_Ka Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 EPoX 8RDA3+ Pro posiada dźwiękowy Realtek ALC850 ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Poprzednio miałem ECS N2U400-A i proc kręcił się max. do 194FSB - bez drutmoda (którego zresztą nie umiem zrobić) nie dało rady więcej (BIOS nie ma opcji napięcia niczego). Niedawno kupiłem Epoxa 8RDA3+ Pro ale przez przypadek doszedł 8RDA3I. Mimo to jak zobaczyłem bios to (w porównaniu do ECS-a): szczenka na ziemi a zęby gdzieś pod biurkiem :D. Od razu zapodałem mu 1.7 i poszedł bez problemu na 205. Dałem 1.8V i zadziałał na 215!!! (nie dziwcie się mojemu entuzjazmowi - przedtem miałem ecs :D ) Niestety płytę musiałem dzisiaj odesłać - chcę 8RDA3+ Pro, więc odeślą mi kiedy tamta dojdzie do nich. Teraz znowu jade na ECS i 194FSB 1.6V :? Mimo to cieszczę się że ta płyta jest naprawdę zajefajna. Nie licząc biosu podoba mi się bardzo układ dźwiękowy Realtek 655. W porównaniu do Cmedia 9739A to po prostu cudo - Cmedia nie miało sterów od roku i te szumy przy innych dźwiękach. Ogólnie dałbym tej płycie 9+/10 (10/10 byłoby gdyby miała wymienny socket z socket a na socket 939 :D :D :D ). Witaj w klubie posiadaczy. Ten ECS to marnotrastwo chipa nforce 2. Jednym slowem shit. Edytowane 31 Grudnia 2005 przez stregobor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Witaj w klubie posiadaczy. Ten ECS to marnotrastwo chipa nforce 2. Jednym slowem shit. Potwierdzam :D SHIT nad SHITAMI :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Pytam po raz drugi jakie jest def. taktowanie PCI/AGP na epoxie 8rda3+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 EPoX 8RDA3+ Pro posiada dźwiękowy Realtek ALC850 ;] ??? Na 8RDA3I po zaintalowaniu sterów pokazuje mi ALC655, czy ten ALC850jest jeszcze lepszy? Jeżeli tak to - WHOW :D to tym bardziej trudno będzie dotrwać do momentu dostarczenia paczki :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jot_Er_Ka Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 PCI/AGP = 32 raczej.. :P:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 AGP 66Mhz PCI 33Mhz takie są domyślne taktowania tych magistral Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Mam pytanie bo coś mnie interesuje, na ecsie nie ma zmainy napięcia pod agp. Na epoxie już jest, jest także taktowanie AGP (właśnie te 66Mhz normalnie). Czy zmiana napięcia lub taktowanai pozwoli mi bardziej podkręcić grafikę? Pytam bo wiem że na 5200 należy zwiększyć napięcie aby można było ustawić rdzeń powyżej 320-330Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zwiekszenie taktowania agp, nic ci nieda. Zwiekszenie napiecia na agp terz raczej nie, mozesz ryzykowac, ale to juz jest bardzo ryzykowne w stosunku do zwiększania napicia na cpu i ram, i niema pewnosci ze cos to pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Jestem posiadaczem płyty EPOX 8RDA3+ Pro. Jakieś zasakakująco słabe wyniki w O/C semprona 2500+ uzyskuję. Przy FSB 200MHz i napięciu 1,7V na procesorze, Windows wcale nie startuje. Za to, komputer w momencie kiedy miałby wystartować windows, po prostu się resetuje. Czytałem, że może to być wina pamięci. Cóż mam TwinMOS-y PC3200 seria CADT (z nimi właśnie ludzie mają problemy)... Chodzą w dualu na 2.5-3-3-8 przy napięciu 2,9V stabilnie (sprawdzałem memtestem), ale czy w nich tkwi wina? Innym ten procesor chodzi stabilnie przy FSB 200 na 1,65V a mi na 1,85V! Czy na tym naprawdę mogą zaważać pamięci? Mam bios z epox.nl, ten najnowszy... Aaaa i jescze coś... Pamięci chodzą synchronicznie z procesorem. Próbowałem asynchro, pojedynczą kość, i i tak przy 1,7V windows nie startował. Edytowane 31 Grudnia 2005 przez pwlj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Jestem posiadaczem płyty EPOX 8RDA3+ Pro. Jakieś zasakakująco słabe wyniki w O/C semprona 2500+ uzyskuję. Przy FSB 200MHz i napięciu 1,7V na procesorze, Windows wcale nie startuje. Za to, komputer w momencie kiedy miałby wystartować windows, po prostu się resetuje. Czytałem, że może to być wina pamięci. Cóż mam TwinMOS-y PC3200 seria CADT (z nimi właśnie ludzie mają problemy)... Chodzą w dualu na 2.5-3-3-8 przy napięciu 2,9V stabilnie (sprawdzałem memtestem), ale czy w nich tkwi wina? Innym ten procesor chodzi stabilnie przy FSB 200 na 1,65V a mi na 1,85V! Czy na tym naprawdę mogą zaważać pamięci? Mam bios z epox.nl, ten najnowszy... Aaaa i jescze coś... Pamięci chodzą synchronicznie z procesorem. Próbowałem asynchro, pojedynczą kość, i i tak przy 1,7V windows nie startował. Asynchro przy platformie k7 - oj raczej dobry pomysl ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...