Jump to content
koniu997

Wszystko o Epox 8rda3(+)

Recommended Posts

przykro mi ale niewiem sam musisz zaryzykowac

mi wszystkie biosy od 8rda3+ chodzily, to te od 8rda6+ mogą tobie polecieć :P

 

Czemu bios 8RDA3+ TaiPan 0.2 Bpl 3.19C 11.10.04 czasem mi zawiesza tzn ten z t2 - moze byc np przegrzewanie sie mostka północnego? zmieniłem chłodzenie i załozyłem standardowy na narazie radiator bo bloczek wodny musz epoprawić.

Czyzby nb 1,8V radiatorek na testy 20 min wieszał bo pamieci wątpie. jakaś rada???

8RDA6+ TaiPan 0.1 [E4][ED] Bpl 3.19 17.01.05 on jest z T1 testowałes go ????

Czym się rózni wersaj 8rda3 od 6 bo ja tez poleciałem na wszystkie biosy merlina na 8rda3+ j i ok ale pamietam ze wgrałem jakiś najnowszy i mi siadła płyta a ten 8RDA6+ TaiPan 0.1 [E4][ED] Bpl 3.19 17.01.05 nie testowałem po starszy jest . Wiem ze miotam się ale nie mam dokogoś pójsć w razie czego by fleshowac bios tak jak mi radziłeś i zostaje serwis a to mi sie nie uśmiecha. Wiec ten bios powinien wejść czy raczej nie. rada rada ??????

post-118329-1140203167_thumb.jpg

Edited by Bartosj

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://j.r.k.fm.interia.pl/epox/EP-8RDA6+_PRO_19.01.06.rar

 

EPoX 8RDA6+ PRO 19.01.06 by -=Merlin=-

 

- L12 included in romsip

- nvraid 4.84

- 5216 Silicon Image Sil-3114

- nvpxes 212.0491

- romsip mod 133/166/200

- nvmm 4.34

- K7 AXDL serial CPU.

- Hitachi 400G HDD can not boot

- System hangs up under DOS mode if enable USB mouse function

- BIOS item IDE device become auto after reboot select none

- Some memory show incorrect DIMM SPD value

- Some CD-ROM detect very slowly when enable IDE HDD Delay funciton

- shutdown temperature function can not work

 

/py /sn /cc /cd /cp /QI /F /R

 

Próbował go ktoś? Jak się sprawuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam juz dobre chłodzenie sb i za cholere nie chce mi pójść na 11x220 nawet na 1,8Vcore/ nb1,8/ 2,5-4-4-9@2,9V, a na 11x217 idze na 1,75/ nb1,6/ 2,5-3-3-6... :mur:

 

jakieś rady?? HELP! :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musze zasiegnac rady kogos madrzejszego od siebie bo sam sobie nie jestem w stanie odpowiedziec ... :).

Zakupilem sobie bartka aqzfa0347tpcw 2600 (mysle, ze okazyjnie bo dalem 230PLN). Posiadam Epoxa ERDA3+, zasilacz Chieftek 450, pamiatki Kingmax 400, 4-4-8 2,5CL i GoodRam (markowy) 3-3-8 2,5CL.

I teraz tak, czyzby moja seria bartka byla tak oporna na O/C choc malutke, czy moze cos przeoczylem w konfigu i dlatego nie moge z nim zaduzo porobic. Do rzeczy

Dziala mi stabilnie jedynie na magistrali 180Mhz (domyslne 166). Raz wstal na 195 FSB dzialal wylaczylem kompa, wlaczylem nie ladowala sie winda XP. ok dalem 185FSB poszlo, PRIME przez 1 H dzialal niby wszystko ok, tem przez ta godzine wynosila 50C. Po ponowym uruchomieniu system sie dziwnie zachowywal. Np wyalczala sie przegladarka WWW, office sie "zawieszla" itp. Tegpo typu historie sie dzialy. Jedynie na 180FSB wszystko jest ok. Tem. procka obecna pracujac na 180FSB to 42C. Dawalem wyzsze napiecie do 1,8V nic nei dawalo (obecnie pracuej na domyslnym 1,6v).

Moze ktos ma jakies rady, albo informacje, ze ta seria jest do bani - wtedy nie bede sie meczyl.

AA jeszcze Magistrala AGP dalem na 66FSB, pamieci chodza symetrycznie z FSB/CPU jako 4-4-8 i 2,5CL.

Czy w takiej sytuacji podwyzszanie napiecia na pamieciach moze cos dac?. Zwiekszanie napiecia na chipie plyty glownej ma sens? (bo mi sie jakos nie wydaje, w koncu niekrece go strasznie)

Wczesniej duron 1600 pracowal jako 2Ghz bez problemu... Napiecia wzorcowe.

P.S

(Posta zamieszczam rowniez w dziale "wszystko Bartonach" )

 

PROBLEM ROZWIAZANY !!!:

 

Okazalo się, ze ustawienie pamięci z 2,5 CL na 3 CL rozwiazalo sprawe. XP3200 bez zająkniecia dziala uz 2 dzien (CIagle testy przechodzi PRIME, 3DMARK). Czyzby krecony procek nie lubil 2,5CL?, albo moje pamiatki juz nie wyrabialy ?.

 

Jeszcze raz ja - moze sie komus przyda ta informacja

 

Co sie okazalo kosci pracuja prawidlowo na swoich timingach (CL2,5 3- 3- 8) ale tylko w nastepujace konfiguracji

DIMM 1 GoodRam DIMM3 (do duala) KinMax. Testowalem z dwoma KingMax-ami zawsze bylo to samo = bledy.

Kingmax-y - obojetnie jak. Zatem warto w przypadku bledow poeksperymentowac.

Pozdrawiam

Edited by PabloHasan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu bios 8RDA3+ TaiPan 0.2 Bpl 3.19C 11.10.04 czasem mi zawiesza tzn ten z t2 - moze byc np przegrzewanie sie mostka północnego? zmieniłem chłodzenie i załozyłem standardowy na narazie radiator bo bloczek wodny musz epoprawić.

Czyzby nb 1,8V radiatorek na testy 20 min wieszał bo pamieci wątpie. jakaś rada???

8RDA6+ TaiPan 0.1 [E4][ED] Bpl 3.19 17.01.05 on jest z T1 testowałes go ????

Czym się rózni wersaj 8rda3 od 6 bo ja tez poleciałem na wszystkie biosy merlina na 8rda3+ j i ok ale pamietam ze wgrałem jakiś najnowszy i mi siadła płyta a ten 8RDA6+ TaiPan 0.1 [E4][ED] Bpl 3.19 17.01.05 nie testowałem po starszy jest . Wiem ze miotam się ale nie mam dokogoś pójsć w razie czego by fleshowac bios tak jak mi radziłeś i zostaje serwis a to mi sie nie uśmiecha. Wiec ten bios powinien wejść czy raczej nie. rada rada ??????

Czy ktoś mi odpowie na to pliska.

post-118329-1140538435.gif

post-118329-1140538443_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam epoxa 8rda3+ od dokładnie 01.09.2004. Nigdy nie miałem żadnych problemów z tą płytą. w międzyczasie ugotowałem Radeona 9800 pro bo przytarł się wiatrak, padł mi zasilacz modeCom-a przez zwarcie na flop-ie, po naprawie zasilacza(ale flopa -nie) zapaliła mi się buda w środku a dokładnie przewody zasilające flopa, które się stopiły a później zostały odcięte. A co na to epox? - nic. Jak chodził na początku tak chodzi dalej.Amen.

P.S. na forum pisze ten odsetek ludzi który ma jakiś problem z epoxem lub tak im się wydaje lub sami go popsuli. Ta większość którym chodzi dobrze nie pisze nic bo co ma niby pisać?? kupiłem płytę Epoxa i chodzi dobrze.

A co powiecie na temat: bajerów, oprogramowania i dodatków jakie dostaliście razem z płytą to też "piechotą nie chodzi"

Share this post


Link to post
Share on other sites

hyh :D :* czyli dziala najnowszy biosik :D yeeah

zauwazyles zeby mial jakies bugi ?

Nic nie zauważyłem. Jedyne co widzę to czas dostępu do pamięci mniejszy o 10ns w evereście, szybszy zapis i odczyt. Podkręcać bardziej nic nie próbowałem, bo mam lipne pamięci. Za parę dni będę miał nowe (PDP Patriot Signature KH 2x512) i popatrzę jak będzie. Może coś więcej z procka wyciągnę? Pytanie roetoryczne, hehe - mam po prostu kiepską sztukę...

 

EDIT: Żadnych bugów oprócz: "

- Hitachi 400G HDD can not boot

- System hangs up under DOS mode if enable USB mouse function

- BIOS item IDE device become auto after reboot select none

- Some memory show incorrect DIMM SPD value

- Some CD-ROM detect very slowly when enable IDE HDD Delay funciton

- shutdown temperature function can not work"

Ale to chyba wiesz, hehe...

Edited by pwlj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem sobie nowe pamięci (PDP Patriot Signature KH) mając nadzieję, ze wyciągnę nieco więcej z procka. Po odpaleniu okazuje się, że... Sypią błędami w memteście!! Znowu to samo co z TwinMOS-ami! Znów muszę zwiększać napięcie powyżej domyślnego, żeby pamięci chodziły na domyślnych timingach!!! Znowu ten 5 test! Jak myślicie, czego to wina? Do głowy przychodzi mi tylko jeden pomysł - płyta główna. Co Wy na to? Raaaaghhhh....

Domyślne timingi to 2,5-3-3-6. Na 2,5-3-3-8 to samo na 2,5-3-3-11 też. 2-3-3-6 lepiej, ale i tak muszę napięcie zwiększać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I co? Jedziesz na niestabilnych? Kurczę... Tak się zastanawiam czy nie iść do serwisu z nią, no bo co innego? To już drugie RAM-y które nie działają poprawnie z moją płytą, a innym na podobnych platformach chodzą (Abit NF-7 2.0).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak ustawić bios.. coby mi wykryło AXP2600+ ?? Bo jak wkładam mojego 1800XP to po ustawieniu czegoś tam na 133MHZ ładnie go wykrywa.. jak wkładam 2600XP i ustawiam na 166 to h... wykrywa jakieś 1550 MHZ ale ani widu ani słychu o jakimś2600XP.. a to komp dla braciaka... i jak on nie zobaczy 2600 to mi nie da hajsu :/ HILFE.. aha mam płyte 8RDAI rev 3.x to chyba ta wersja z zjeb*** zasilaniem co to na początku tematu ktoś poruszał.. bynajmniej wygląda tak samo.. :)

Z góry dzięki za pomoc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Wgrałem bios-a Merlina (sprawdzałem EB i ED - reakkcja zawsze taka sama) do mojego MoBo i niestety płyta padła. Dokładniej mówiąc post zatrzymywał się na błędzie 2b - w instrukcji nie ma opisu tego błędu). Zrobiłem hotflasha na Abicie NF-7 ale położyłem kość 'do góry nogami' i troche się zagrzała a dokładniej zagotowała - najważniejsze jest to, że przeżyła :D

 

Wracając do błędu 2b - okazuje się, że winna jest grafika Gf4MX440 AGPx8 firmy PixelView!!! Jeżeli użyje grafiki na PCI błąd się nie pokazuje ale i Win nie chce się załadować - wiesza się na ekranie logowania :( . Na orginalnym Biosie nie mam problemów z tą grafą.

 

Pozdro Karol-S!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze ja sie podepne pod temacik

 

Otoz padl mi EP-8rda3i. Padl w dziwny sposob komputer sie wylaczyl i juz sie nie wlacza, tzn jak sie wlacza to wszystkie wiatraki ruszaja, ale swieci sie tylko dioda od dysku (ciagle) a na wyswietlaczu stanu od razu jest FF i koniec zabawy, sprawdzilem proca, ram, grafe na innej plycie i wszystko smiga, pozostaje plyta dziwne bo nie ma na niej zadnych sladow spalenizny czy cos. Nie wiem czy sie oplaca probowac naprawci czy kupic nowa plytke a ta na sciane przyczepic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Mam EPOXA 8RDA3+PRO i Bartona Mobilnego 2800+. Na najnowszym biosie ze strony producenta idzie stabilnie na 211x12,5=2637Mh przy napięciu 2,00v. Najwyzsze stabilne fsb to 220x10=2200Mh. Wiele czytałem o biosach Merlina ale nie moge spotkać go do swojej płyty. Jezeli ktoś ma dobrego zmodowanego biosa do 8rda3+pro to prosze go przesłać go na adres bcr007@o2.pl

 

Wielkie dzięki !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze ja sie podepne pod temacik

 

Otoz padl mi EP-8rda3i. Padl w dziwny sposob komputer sie wylaczyl i juz sie nie wlacza, tzn jak sie wlacza to wszystkie wiatraki ruszaja, ale swieci sie tylko dioda od dysku (ciagle) a na wyswietlaczu stanu od razu jest FF i koniec zabawy, sprawdzilem proca, ram, grafe na innej plycie i wszystko smiga, pozostaje plyta dziwne bo nie ma na niej zadnych sladow spalenizny czy cos. Nie wiem czy sie oplaca probowac naprawci czy kupic nowa plytke a ta na sciane przyczepic

 

Miłem kiedyś taki przypadek z nową płytą epoxa 8RDA3G - złozyłem kompa i lipa komunikat FF - okazało się kość biosu jest uszkodzona. Nie wiem czy naprawili tą płyte bo wziąlem 8rda3i :D

Proponuje spróbować zaprogramować biosa - nie wiem czy pomoże ale warto spróbować!

 

Pozdro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz do mnie jedzie EP-8rda3i wiec moze pobawie sie w hotflash'a ;]

 

Czy do hotflash'a potrzebne sa dwie IDENTYCZNE plyty, chodzi mi o rev i naklejke na kosci biosu? Ta ktora kupilem jest ponoc rev 2.1 a ta ktora mam ma rev 3.1, ale naklejki na kosci biosu sa identyczne AG7, czy hotflash ma szanse powodzenia czy lepiej nie ryzykowac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

poczytaj troche, w tym topiku znajduje się duzo linków do biosów Merlina

Mozesz mi przesłać biosa bo masz identyczną płyte ? najlepiej ten na ORT: ORT: ORT: kturym uzyskałeś 233x10.5 Działasz na takich ustawieniach cały czas ? . Jak ściągnełem biosa z jakiegoś linku to musiałem robić hot flasha !!

Share this post


Link to post
Share on other sites






×
×
  • Create New...