Skocz do zawartości
maxvonsopop

Niespełniona nadzieja - WC, Uriel, Kadet i takie tam podobne

Rekomendowane odpowiedzi

postanowilem zmienic sytem chlodzenia z powietrznego na wodny. i nie dlatego ze tak jest trendy tylko ze wiazalem z tylm pewien zysk z mocy mojego juz podstarzalego procesora AMD 1700+. CHYBA SIE POMYLILEM. BO WYSZLO NA TO SAMO LUB CIUTKE GORZEJ.CZYLI 44C @1700+. JESTEM 120zl DO TYLU I LEKKO PODIRYTOWANY?!

oto buda,nie moglem umiescic poziomo KADETA bo za ciasno mozna tylko w pionie. Shround ma wysokosc 5cm i jest szczelny. Dołączona grafika

blok URIEL wlasnej roboty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

WIECEJ NA STRONIE: http://republika.pl/fotomag/

NORMALNIE TO TEMP POWINNA WYNOSIC 35-40C, CZY COS ZROBILEM NIE TAK???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Piszesz, że blok własnej roboty... Jaka grubość podstawy, ile żeberek i jakiej wysokości?

2. Jeden wentyl 80x80 to IMO mało- co innego jedna 120x120. Wyciąga powietrze czy pompuje? Optymalna odległość wentyla od chłodnicy to 3-4cm (znów IMO). Pytanie o zamkniętość/otwartość budy zadał już Marsjan.

3. Mogę się mylić ale długość weży z bloku do trójnika powinna być taka sama.

4. Układ odpowietrzony? Zwłaszcza chłodnica.

5. Jaka pompka (wydajność)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n:

1. usredniajac podstawa 1.5mm, 6 zeberek 6.5mm wysok. odstep miedzy zeberkami to wiadomo od 1 do 1.2mm - domowa robota :(

2.co do 120 to sie zgodze. ale i tak woda w chlodnicy jest zimno letnia, wiec chyba ta slaba 80 jeszcze wyrabia. wentyl dmucha na chlodnice.

3.nie jestem pewiem co to tego? a gdyby tak po drodze jeszcze byl gpu lub NB? relatywna dlugosc wezy chyba nie ma tu wiekszego znaczenia

4.ukald wypelnony w 99.5 % woda.

5.PH301 czyli 600l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro woda w układzie jest chłodna- znaczy coś słabo ją nagrzewa. To coś to oczywiście blok. Może faktycznie źle przylega- może masz coopershima a na procu naklejki gwarancyjne. Ewentualnie dokręć jeszcze nakrętki.

Pompka 600l/h troche słaba do takiego bloku- konstrukcje wzorowane na urielu/froście lubią duży waterflow- sześćsetka sprawdzała się w przypadku np bloków wierconych gdzie ciepło oddawane było praktycznie na całej powierzchni bloku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak skoro woda w rurach chlodna to znaczy ze blok cos szwankuje. lezy idealnie bo jak mialem otwory fi4 to sie zakleszczal wiec musialem troszke rozwiercic fi4.4 kazdy z otworow. teraz wchodzi idealnie tzn nie klinuje sie i nie jest za luzno!!!!.

moze jaks pasta kiepska. zostalo mi troche silver grease titana wiec taka posmarowalem. potem zmienilem na jakis badziew silikonowy. wymiana nie zmienila temp ani na + ani na -.

Dołączona grafika

troszke sie boje tak krecic tymi srubami. krzem to kruchy matrial.

moze ktos zna latwy sposob na dobranie odpowiedniej twardosci sprezyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slabe przyleganie + beznadziejna pasta. Pokaz fotki spodu bloku...

Pozatym nie wiem czy wiesz, ale nie masz bloku Uriel. Tym sposobem to ja sobie nawierce jakis bloczek miedzi i powiem, ze to Swiftech.

Napisz lepiej, ze to samorobka a'la whitewater i to daleka od pierwowzoru!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok od spodu. slifowany/polerowany 3 godziny papierem wodnym 1000 na szybie.

to ze blok sie lsni jak psu jaja wcale nie znaczt ze bedzie mial doskonale warunki do przewodnictwa cieplnego.

spiderMAN:

nie bede sie spierac co to ma byc czy uriel czy witewater. dla mnie ma to chlodzic. blok byl czesciowo wzorowany na uriel. top dostalem od znajomka gratis i musialem do przerobic dlatego widac owalne wciecie na oring i wyfrezowane plxi na cascade.

no to tyle.Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe przejmuj sie temperaturami tez myslalem ze jak zmienie chlodzenie powietrznem na wodne to mi temp spadnie, chyba sie pomylilem :(

Bo ciagle mam te same temperatury 52*C obojetnie czy na WC czy na AC. Juz doszlem do wniosku ze to nie mozliwe. Woda ma temp okolo 24*C a powietrze w pokoju 22*C.

Nie wiem jak to wytlumaczyc, dodam ze temp na 3 róznych blokach wodnych zawsze dochodzi max do 55*C, a na AC dochodzilo do 57*C.

Dodam ze mam blok Uriel Multi Top, nagrzewnica Kadeta + 4 wentyle 80x80, pompe Atman 305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tej pompki, jak wyglada w niej obieg wody? Wyjscie u gory, wejscie z boku? Ja bym zmienil troche obieg w ukladzie, chlodnice dac miedzy pompka a wejsciem do bloku a nie na wyjscu bloku. Da ci to troche chlodniejsza wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak temperatura ci nie spadła w porównaniu z AC to już problem. Mi spadła o 14 stopni i teraz mam maxa 60 :D

Ale mam 120 papsta na nagrzenicy od lublina i to bez shrouda.

Pasty tysz titANA UŻYWAM ale może to się zmieni. No i jadę na tym aquelu 650l/h (w co szczerze wątpię).

Wydaje mi się, że jednak musisz zmienić pompkę na jakąś 1000 czy 1200l/h poza tym resztę powiedzieli koledzy.

Ten wentyl 8x8 stanowczo za słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak woda zimna to nia pompka tylko blok/pasta... z drugiej strony - co za pomysł zeby kłaść titana do WC ?

no i ten trójnik jest dziwnie założony !!! moze przez pół bloku nie płynie woda.... najlepiej kup sobie trojnik w ksztalcie Y - a jak Ci zależy na spadku temperatury (tylko po co?) to wywal chlodnice na zewnatrz budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie (i jeszcze u kogoś z forum) problem polegał na czym innym. Po prostu mostek północny z radiatorem, bez nadmuchu powietrza z wentylatora na procku tak nagrzewał podstawkę procesora i przy okazji czujnik temperatury, że po godzinie temperaturę procesora miałem wyższą niż na AC. Wentylator 80mm/5V w bocznym panelu obudowy rozwiązał ten problem, chłodząc przy okazji pamięci na grafice (także cierpiały trochę bez ruchu powietrza) Dotknij ręką radiatora na chipsecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec, nowe wiesci:

1700+@1700+ v1.4---->46C

1700+@1826Mhz v1.55---->47C

1700+@2400+ v1.625---->48C idle 51C stress

dziwne te roznice. aha tylko odczyt z aida lub mbm. sam nie wiem cos tu jest przeklamane. procesor dostaje 500mhz wiecej oraz 0,225V i tylko skok o 5stopni.

Subvoice:tw teoria moze byc prawdziwa. NB goracy jak diabli

fit:a jaka paste klasc to WC? chlodnica stoi na zewnatrz budy.

chaos:rozczaruje cie ale mam dobry proc. malo ktory palomik da sie krecic na 2400+ przy 1.625V. seria jiu

WRX:mysle ze to zbytnio nie rzutuje bo pompka nie jest zatapialna i nie grzeje wody ta konstrukcja pozwala wykorzystac chlodnice jako naczynie wyrownawcze (IMO)

butcher: z calym szacunkiem to miales to d..y WC, bo to musi chlodzic!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze płytka na kt333...tez mam epoxa z takim radiatorkiem tyle ze z chipsetem kt400...radiator chipsetu po podkreceniu na 185fsb jest bardzo goracy, ale stabilny :D wiec mysle ze to wlasnie przez podkręcenie chipset nagrzewa czujnik temp w socketcie i stad taka temp....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec, nowe wiesci:

1700+@1700+ v1.4---->46C

1700+@1826Mhz v1.55---->47C

1700+@2400+ v1.625---->48C idle 51C stress

dziwne te roznice. aha tylko odczyt z aida lub mbm. sam nie wiem cos tu jest przeklamane. procesor dostaje 500mhz wiecej oraz 0,225V i tylko skok o 5stopni.

Subvoice:tw teoria moze byc prawdziwa. NB goracy jak diabli

fit:a jaka paste klasc to WC? chlodnica stoi na zewnatrz budy.

chaos:rozczaruje cie ale mam dobry proc. malo ktory palomik da sie krecic na 2400+ przy 1.625V. seria jiu

WRX:mysle ze to zbytnio nie rzutuje bo pompka nie jest zatapialna i nie grzeje wody ta konstrukcja pozwala wykorzystac chlodnice jako naczynie wyrownawcze (IMO)

butcher: z calym szacunkiem to miales to d..y WC, bo to musi chlodzic!!!

To jest WC a nie AC!!! dziwisz sie ze ,,tylko" 5 stopni? ja bym powiedzial AZ 5 stopni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta - no jakas dobra - ja używam ArcticSilver 5 ale AGS75 tez jest swietna i duzo tansza (trudniej sie nakłada) - unikałbym Ceramique bo słyszalem o przypadkach "wypłynięcia"

AS5 pomimo ze ma srebro nie przewodzi prądu - zbadałem omomierzem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze za duzo od tego wymagam...

jak na razie koncowe ustawienia mnie satysfakcjonuja. no ale w miare jedzenia apatyt rosnie. zatrzymalem sie na 2083Mhz i dalej bez gruntownijeszej modernizacji zestawu WC nie wyciagne!

jesli chodzi o grzanie sie mostka to chyba jego temp nie wplywa zbytno na temp bloku.

pora wymienic pompe i zainstalowac papsta na kadecie. wiecej nie chce w to wkladac bo logicznie rzecz biorac za pieniadzie wpakowane na WC moge sobie kupic taki sam procesor bez o/c

1700+@2083Mhz (12.5x166) vcor 1.675 temp 49C idle 51 stress

nie jest to rekord ale zawsze jakis powod do satysfakcji, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi