bo# Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Ello all Mam problem.Posiadam apłyte abit is7E-2 .Sedno problemu: Podpiąlem przez IDe dysk Wd 1200 Jb jako master-dysk jest super plynei jak żaglówa,.Problemy zaczynają się jednak gdy próbuje podłaczyć drugi dysk do tego samego Ide,naturalnie jako Slave.Otóz po podłaczeniu , dysk slave jest 3 razy wolniejszy niż byc powinien.Próbowalem przełożyc tą konfiguracje dfo płyty Gigabyte i wszystko płynie, dodatkowy dysk pracuje z pełną wydajnoscia.Dlaczego tak jest?? Czyżby Wd wymuszął transfer, czy tesh płyta Abita jkest zwalona i powoduje zmulenie dopietego dysku do Ata 66???Nie korzystam z zadnych szuflad, dysk dodatkowy to Samsung 80GB 7200 prm , na Gigabycie szedł jak burza, na Abicie skopiowanie z niego 700 Mb to około 5 minut przy podłaczeniu opisanym opowyzej.Niestety płyta ma tylko 2 złacza IDe a na drugim jest DVD-zatem możłiwosci nei ma zbyt wiele.Oczywiscie korzystam z taśm 80-zyłowych.Wkurza mnie to :? Dzieki za ew. posty.Moze ktos tesh przerabiał tego typu sciemki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 a podpinasz dysk do złacza w środku tasiemki ? abit nie lubi mieć urządzenia slave na końcu tasiemki (wg standartu podpina sie tam mastera) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmm777 Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Kup sobie taką małą przejściówkę SATA->IDE (chyba ~80zł w Empiku :) ) i podłacz go do SATA. Koniec problemów! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo# Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Dzieki chłopaki. Z tym paskiem drogi Raptorze mnie zaskoczyłeś, jeszcze dziś to sprawdze.Ha-kolejny dowód na to ze i płyty głowne mają dusze :-)). Przejsciówka na sata -cool.Nie wiedziałem ze jest taki diwajsik.Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...