Skocz do zawartości
maslosky

odblokowany mnożnik w palomino 1900 xp

Rekomendowane odpowiedzi

czy to mozliwe że mam w biosie odblokowany mnoznik mimo że nic nie modyfikowałem... bo mam możliwość zmiany mnoznika fsb i napięć... jeżeli to możliwe to na jakich ustawieniach moge spróbować puscic procka zeby napewno nic sie nie stalo.. dodam ze mam temp. ok 49 stopni bez podkrecania.. prosze o pomoc bo OC to dla mnie magia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pytasz o mnoznik cpu, czy o magistrale? jezeli chodzi Ci o mnoznik, to nic prostrzego, jak ustawic na nizsza wartosc od tej, jaka masz obecnie. jezeli zmniejszy Ci sie taktowanie proca, to znaczy, ze proc jest z odblokowanym mnoznikiem i ze mozesz ustawic na wiecej. ale zanim sie za cokolwiek zabierzesz, poczytaj troche co i jak. kto szuka, nie bladzi. i radze znalesc i oswoic sie z opcja clear cmos! tak na wszelki wypadek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to wszystkie palomino miały mnożnik zablokowany, w biosie może być możłiwość jego zmiany, ale po jej zatwierdzeniu nic sie nie stanie - jeżeli zaś taktowanie procesora ulegnie zmianie, znaczy że ktoś przed tobą musiał zamalować mostki lakierem przewodzącym prąd ( zamalowywanie ołówkiem nic nie dało).

Co do O/C to myśle że znajdziesz coś dla siebie w FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do opcji clear cmos to przez swoje eksperymenty zdołałem ją już bardzo dobrze poznać :D co do tego biosu to nazywa się ta opcja CPU Ratio i kiedy zmieniłem to z auto na 11 to czarny ekran i konieczność clear cmos... kiedy zmieniłem na 12,5/13 działał, a kiedy na 14 już nie.. nie wiem co to jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...