Skocz do zawartości
ksynon

Wylaczanie kompa i dzwiek biosu....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam oto taki problem: Moj komp po jakims czasie ( czasem kilka minut, godzin, a nawet czasem wogole ) wylacza sie. Wylaczeniu towarzyszy dzwiek z glosnika wewnatrz obudowy. Dzwiek ten jest w formie 1 dlozszy, 1 krotszy - dzwoni caly czas dopoki nie odlacze zasilania. Co moze byc przyczyna takiego zachowania sie kompa?

Oto moj sprzet:

AMD Athlon 2500+ Barton

Plyta Abit NF7

1024 MB RAM - DDR400 Kingstom

Dysk 120 GB 7200ob SATA ( MAXTOR )

Grafika ATI Radeon 9000 VIVO ( 64 MB )

Zasilacz Codegen 300W

CD-ROM ASUS 52x

Nagrywarka DVD+/-RW Lite-ON

Wentylator Spire - nie pamietam modelu

Komp podlaczony jest takze do UPS'a.

Problem pojawil sie nie dawno, nie od poczatku uzytkowania peceta.

Prosze o jakakolwiek pomoc. Dzieki serdeczne za kazde info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykluczam:

- zasilacz ( przynioslem sprawny i problemy pojawialy sie ponownie );

- pamiec ( testowalem pamiec pod DOSem na innym pc i sa dobre );

Wiem, ze mam troche wirusow, ale mysle ze nie maja one wplywu na dzialanie kompa. Nie moge usunac ich, bo wylacza mi sie komp podczas skanowania.

Zainstalowalem CPUFan i oto temp:

- procesor 51 stp.

- system 32 stp.

Przy takiej konfiguracji jest ok, lecz czasami jak duzo pracuje to temp skacze nawet do 58stp. i wtedy sie komp wylacza. Jak ustawic, aby komp wylaczal sie dopiero gdy temp. bedzie wieksza niz np. 70stp. Ile Athlon XP 2500+ Barton wytrzymuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Seasonic'a 200W.

Wykluczylem zasilacz, poniewaz na tym zasilaczu takze komp sie wylaczal. Czy to mozliwe?

Dziwię się , że komp Ci wogule wstał na tym zasilaczu . Zdobądź jakiś dobry firmowy zasilacz 350 W i wtedy sprawdzaj a nie zmieniaj ze złego na jeszcze gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest właśnie to początkujący odrazu piszą na całym forum, zamiast odrazu iśc do podstawowych zagadnień, a po drugie to nie ten dział. Aha jesteś genialny z tym zasilaczem sprawdzałeś najpierw na CodeShicie 300W, a później na jakimś badziewiu 200W i jeszcze z takim sprzętem zamienił stryjek siekierke na kiej

Gratulacje za odwage. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi