Skocz do zawartości
Zygio

Jak podkręcić DDR?

Rekomendowane odpowiedzi

szczerze powiedziawszy nie znam sie, az tak na zasilaczach, a nie chcialbym doradzic zle, ale takimi firmami, ktore moze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage sa Chieftec, Tagan, Antec - te ostatnie to juz wysoka polka, ale jakies ModeCom'y tez do zlych nie naleza, ale musisz o tym poczytac i poczekaj na opinie innych, ktorzy sie napewno bardziej na tym znaja

do gory masz przyklejony topic o zasilaczach, przeczytaj go, a do jakiegos wniosku dojdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej ale on ma celerona 2,4 a on ma szyne fsb 100 a na intelu pamieci nie moga chyba chodzic szybciej niz szyna procka??albo tylko nieznacznie:)) tak jest przynajmniej w asusie P4p800. Tzna ze dla fsb 100 - ram 133 a dla fsb 133 - ram 133/166. tak mi sie wydaje i tak pisze w instrukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o zasilke to minimum to Modecom GT 300 i styka na ten sprzet spokojnie ok 90zł puzniej 350GT ok 140zl a potem Chieftec 360 dalej nie bede pisal bo ceny sa juz dosc duze a do twojego sprzetu nie potrezbne tak wydajne zasilacze ja bym ci proponował Modecoma 300 GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zygio nie chce przestawiać FSB na 166(333) MHz tylko pamięć . Według instrukcji ( str. 17 ) Twoja płyta obsługuje jedno gniazdo na 333 MHz lub dwa na 266 MHz więc musisz wyjąć jedną kość i wtedy próbować ale według mnie lepiej mieć 512 MB 266 MHz niż 256 MB 333 MHz chyba, że zamienisz te dwie kości na jedną większą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój ram ma nominalną częstotliwość 333MHz więc raczej nie musisz podnosić mu napięcia ale gdyby co to możesz dać 2,7 V i powinno być ok. Właśnie spojrzałem do instrukcji i wydaje mi się , że nie masz możliwości zmiany napięć ale może nowszy bios daje takie możliwości chociaż wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie może... jak już mik13 pisał... ja może uściśle.

z tego co znam celki (celerony) mają one szyne 466 (chyba...)

Czyli ram pójdzie TYLKO na 266MHz...

Pentium IV bez HT ma szynę 533 a więc można na nim puścić ramy na

266MHz oraz 333MHz

Pemtium IV z HT ma szynę 800 a więc pójdzie

266/333/400MHz

i tu własnie nie wiem czy oprócz ASUSa P4C800 (lub pochodnych) idzie wrzucić więcej niż 400MHz bo nie obiło mi się o uszy...

Ale z P4 2.4C/2.6C idzie ładnie szynę 1000MHz uzyskać przez podniesienie FSB z 200x12 na 250x12 :D i 500MHz ramy są jak znalazł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi