Skocz do zawartości
Adam_TVS

Taśmy termoprzewodzące... która lepsza ?:)

Rekomendowane odpowiedzi

1. Taśma termoprzewodząca miedziana

2. taśma termoprzewodząca 3M

Która jest lepsza itp. ?

Ja w 4MAXie kupiłem tą miedzianą ale ona jest taka jak dla mnie troszke trudna w cięciu i zamontowaniu bo twarda bardzo, a do tego ten klej jakoś słabo klei na niej :/

Z produktem 3M jeszcze się nie spotkałem :) zy ktoś mógłby powiedzieć jakie ma doświadczenia z tą taśmą. Ona jest bardziej elastyczna. A jak z przewodnością cieplną? I czy ciężko schodzi potem klej z pamięci np. ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crazyjohn, na co zakladales ta tasme? jak przewodzenie ciepla? radiatory gorace, czy nie za bardzo?

na SB, jak widac z podpisu :P

wlasnie nei wiem, radiator nie jest cieply :|

i to mnie dziwi tzn i dziwi i nie dziwi

obok mam to bydle na grafice i ono tez dmucha na zeberka od tego radiatora... wiec sadze ze go schladza

i wiatrak i rradiator jest duzy wiec sadze, ze schladza calkiem dobrze...

albo tasma izoluje i mi padnie MB ;] nie wiem :D

no ale jak by sie uparl to czuc tak troche ciepla na tym radiatorze, minimalnie... wiec chyba dziala ;] poza tym gostek nie mial zadnego negatywa

aa radiator wypolerowany papierkami <=2000...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zamocowalem radiator na SB w Abicie NF7 tak:

biala pasta na czipset, na to radiator; a z dwoch stron na klej izolacyjny (taki silikonowy z pistoletu na prad). I stabilnosc sie troche zwiekszyla, a radiator jest goracy, ale chlodniejszy od samego chipsetu kiedys :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... no wlasnie... zastanawiam sie nad taka tasma, ale z tego co widze u siebie zamiast tasmy mozna uzyc pasty silikonowej od coolermastera - trzyma prawie jak klej, zaraz zrobie testy jak przewodzi cieplo ;]

wierz mi ze ten silikon sie nie nada .. po nagrzaniu ci odpadnie radiator z SB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm....... ktora lepsza?

ja miałem tą z 3m i było ok. a miedzianą też mam w chcacie ale sie zastanaiam ktora jest lepsza ta miedziana jest dosyc gruba.

Moze dzisiaj przykleje jakis radiatorek na SB to sie zobaczy.

Napewno miedziana ma sporą wade cena/ilosc:( no ale coż tak bywa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mi się przypomniało. Do radiatorów nexusa dodawane są dość grube taśmy - są one zrobione z bardzo dziwnej substancji. Dałem sobie mały radiatorek na gpu od strony górnej i ta taśma świetnie przewodziła - tested ogranoleptycznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi