Skocz do zawartości
Chobo

Pentagram QC 80 Cu Mocowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Piszeceie tak "moja płyta nie ma dziur" czyli co da sie Pentagrama QC 80 CU załozyc na Socketa A inaczej niz na tą podsatwke?Przeciez nie ma ządnych mocować,sa jedynie do P4 i Socketa 754,a do Socekta A czyzli pod Durony/Athlony/Athlon XP jest tylko możliwosć mocowania na tej podstawce,gdyby było ianczej walnał bym w otwory jakie posiada.Mozan cos dokupic czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhe wiesz,akurat nie musze pracowac,nad skaldaniem wypowedzi,na codzen zajmuje sie freestylem jestem freestylowcem (MC któy imrowizuje rymami na zywca,bez wszczesnejszego przygotowania,do sytuacji) ale pisałem szybko,i mozliwe ze chaotycznie:) WIec chodzi mi o to ze Pentagram QC 80 Cu jak i inne z serii Freezone,nie maja chyba mocowania na socetka A innego niż za pomocą tej beznadzejnej podstawki,która swoja drogą nie wyglada na solidną.W innym topicu goscie rozważają problem wagi tegoż Coolera,i piszą "nie mam dziur w płycie głownej,czy bezpiecznie wsadze Pentagrama"-chodzi o dziury za mocowanie radiatorów,ja te dziury posiadam,i moje pytanie brzmi - nie orentujecie się czy jest jakis inny sposób mocowania QC 80 niz ta badzewna podstawka na socekta A,bo pod P4 i Socket 754 jest mocowanie do pł.a pod Athlony/Durony zwykla zapinka,Cooler waży 616 gram,co jest jak by nie patrzeć masywnym kawałkiem gó-wna.NIe da sie jakoś ianczej zamocowąc coolera?Czy możan gdześ dokupić mocowanie do pl.głownej?No rozpisałem sie troche ale myśle ze teraz jest zrozumiale;)Pozdro.Pokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie nigdzie nie widzialem innego zamocowania dla w/w coolerka, sam boje sie o moja plyte, ale QC 92 Cu chodzi u mnie juz 3 miechy i wszystko ok. myslalem nad zrobieniem z kawalka aluminium dwoch bloczkow, takie jak znajdujace sie w zestawie dla zalmana, ktore sie przykreca do plyty a do nich cooler. ale prace narazie wstrzymalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chobo

to jest tylko moje zdanie ale ten cooler naprawde nie jest znowu taki ciezki jak nie bedziesz rzucal obudowa i masz dobra plyta to napewno sie nic nie stanie ... a zapinka no cóz jak dla mnie jest troche za twarda musze jeszcze troche obczaic jej sciaganie ;) ten cooler jest naprawde niezly jak na swoja cene naraszescie umiarkowana cisza i wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystając z okazji rozmowy o mocowaniu tego wentylatorka,to chcialem sie zapytac czy da sie go zamontowac na płycie Asus a7n8x-e (nForce 2 ultra 400) i czy nie beda przeszkadzac kondensatory,które znajdują sie bardzo blisko podstawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos właśnie coolerków Pentagrama (vel pseudoZalmana) mają one dziwną przypadłość - pracują bardzo poprawnie ale po okolo 3 miesiacach zaczyna lekko rzezic w nich łożysko (model QC-80 Cu) az wreszcie sie ono zaciera. Mi sie to zdarzylo po prawie pol roku no i w serwisie sie okazalo ze to czesto sie im zdarza. Chwala bogu ze na gwarze a co bedzie po roku, dziwne ale gwarancje daja door-to-door ale "tylko" na rok czy to nie aby fuszera :wink: Poza tym cooler jest gites wydajnosc swietna i niezla cisza panuje w budzie ale coz z coolera jak lozysko sie zaciera. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos właśnie coolerków Pentagrama (vel pseudoZalmana) mają one dziwną przypadłość - pracują bardzo poprawnie ale po okolo 3 miesiacach zaczyna lekko rzezic w nich łożysko (model QC-80 Cu) az wreszcie sie ono zaciera. Mi sie to zdarzylo po prawie pol roku no i w serwisie sie okazalo ze to czesto sie im zdarza. Chwala bogu ze na gwarze a co bedzie po roku, dziwne ale gwarancje daja door-to-door ale "tylko" na rok czy to nie aby fuszera :wink: Poza tym cooler jest gites wydajnosc swietna i niezla cisza panuje w budzie ale coz z coolera jak lozysko sie zaciera. :cry:

Wszystko rozumiem, poza jednym : gdzie Ty widziałeś w Polsce Pentagramy FreeZone dokładnie pół roku temu i jakie mogą mieć doświadczenie z tym coolerem polscy serwisanci, skoro pojawił się na rynku jako zupełna absolutna nowość w maju 2004r.???? 8O 8O 8O 8O

W temacie : wg mnie podstawka do mocowania Pentagrama nie jest ani badziewna ani jakoś szczególnie bezpieczna (w porównaniu do mocowania do samego mobo, jak w Zalmanie) - jakoś się nie boję, że tyle miedzi spadnie na moją kartę graficzną. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegając troche od teamtu.

IchBinLaden jakie masz temperaturki u siebie na procku? Planuje tez jakiego coolerka takiego jak pentagram i procka podkręcić tak ok. 11x200 czyli podobnie jak u Ciebie. Jak sie sprawują hynixy?

Jakbyś mógł odpowiedzieć byłbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi