Sir Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Witam! Mam takie male pytanko. Jaka powinna byc temperatura na Athlonie XP 2200+ Thoroughbred przy chlodzeniu Spire WhisperRock III A3200+ 5F263B1M3. W moim przypadku przy normalnej pracy na kompie (Winamp, Opera + ew Delphi 7 lub DevPHP) gdzie na dworze jest 29 stopni w cieniu (u mnie w pokoju jest identyczna temperatura co na dworze, ach te upaly :) ) na CPU mam około 50 stopni! Co ciekawe zaraz po wyjsciu z FarCry'a czy Doom'a 3 teperatura jest wyrzsza tylko o 2 stopnie. Probowalem go chlodzic programowo s2kcontrol'em i temoperatura przy normalnej pracy spadla o jeden stopien, teraz proboje CPUCool'em. Nie wiem, moze to normalne ale troche mnie to zaniepokoilo dlatego pisze. Btw. Szukalem na forum o temperaturze na a220XP+ ale nie znalazlem nikogo pytajacego o to z podobna konfiguracja. Z gory thx za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Powalcz z softcoolerami. Z tego co piszesz wynika, że twoja płyta nie przełącza procka w idle. 50 stopni w idle to stanowczo za dużo. Polecam CPU cool. Wypróbuj wszystkie (bodajże trzy) opcje chłodzenia, któraś musi zadziałać. U mnie temperatura wynosi 39 stopni (i tak dużo, bo jest gorąco). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Probowalem CPUCool'em, dal mi tyle samo co s2kcontrol. W rezultacie udalo mi sie otrzymac 47 stopni w idle. To juz chyba troche lepiej tymbardziej ze wskaznik temperatury systemu pokazuje rownierz 47 stopni. Musze sobie zamatowac jakis wiatrak wyciagajacy z niego powietrze. Tutaj mam jeszcze jedno pytanie... Co daje opcja CPU Thermal Throttling w biosie plyty Epox 8RDA3l? Czy jesli przestawie ja z 50% na 80% to cos da. Widzialem ze niektorzy mowili ze moze cos dac ale czy to mi nie zrobic nic z procem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 A jakie masz temperatury przy otwartej obudowie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 ja mam 39-40 stopni w idle na cooler masterze X Dream zkręconym na LOW...przy grach to jakies 49C-50C...a w jesien i zime to powyzej 43 nie podchodzi heh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Te temperatury ktore podaje sa przy zdietej klapie z jednej strony obudowy... Z tym ze czy mam zdieta czy zalorzona to w sumie bez roznicy bo i tak komp jest schowany w biorku (tzn na takiej puleczce na kompa z 2 stron obudowanej i niewiele ma tam luzu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 To spróbuj go wyciągnąć na zewnątrz i sprawdź jaka będzie temperatura. Może się "dusi" w tym biurku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 S2kcontrol wykorzystuje technologie bus disconnect zaimplementowana w bartonach i applebreadach Thoroughbred zdaje sie nie obsluguja tego wiec ten program za wiele nie da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 S2kcontrol wykorzystuje technologie bus disconnect zaimplementowana w bartonach i applebreadach Thoroughbred zdaje sie nie obsluguja tego wiec ten program za wiele nie da Działa rówież na Tbredach :evil: Sam mam i działa, zbijał temp o ok 5C. Można także ją włączyć w biosie ( w abicie i bodajże w epoxie). Więc jeśli ktoś chce się bawić S2k to w biosie powinien tą opcję włączyć (jeśli jest). Przy podkręcaniu wyłączajcie tę opcje -> powoduje ona duże skoki napięćia vcore co źle wpływa na stabilność systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Czy ta opcja jest w Epoxie 8RDA3l? Bo nie moglem znalesc. W jakich zakamarkach biosu tego szukac? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...