Rafalmag Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Czesto uzywam systemu linux (tam tez wole grac). Zamierzam niedlugo kupic sobie nowa karte graficzna i nei wiem od ktorego producenta. Slyszalem, ze Ati nie ma sprawnych sterownikow do kart nowszych niz 8500. Podobno tez instalacja sterownikow nVidia jest bardzo problematyczna. Wszystkie testy sa robione w Windowsach, a jak to sie ma do linuxa? PS: To nie jest dla mnie istotne, ze sterowniki pod linuxa nie sa OpenSource, wazne aby byly dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 w linuxe sa problemy z radeonami b. ciezko poprawnie zainstalowac..... dlatego o wiele latwiej bedzie skonfigurowac karte Nvidi - taka bym kupil... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 tak wlasnie myslalem. :) Opisze tutaj moje boje z k. graf w [brzydkie określenie na linuksa]u. Moze ktos skomentuje. Najpierw bylem totalnym noobem i mialem Mandrake i GeForca256 (od Asusa) i w grach mialem lekkie artefakty (pod winda tez). Teraz mam Debiana i R9500@pro (zrobilem soft moda tez w linuxie, podmieniajac chipID w XF86Config-4 :) - i jest wzrost wydajnosci). W AAO i UT2003demo mam czasem artefakty, tak ze musze czesto "flushowac", ale da sie pograc na mniej wymagajacych mapach. Wydajnosc w stosunku do Win XP jest jakby o 50% mniejsza. :( A u Ciebie Nessay jak sie sprawwuje R9600 w linuksie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 To moze ja opisze swoje boje z R9000 i Slackware 10 :) Pierwszy problem to fakt ze sterowniki sa rozprowadzane jako rpm, w tym przypadku pomaga rpm2tgz, instalacja prosciutka, konfiguracja nie sprawila wiekszych problemow, poza blednie wybranym id karty przez konfigurator od ATI. Zamiast pierwszej karty wybralo druga i x'y nie chcialy sie odpalic. Droba zmiana w konfigu i poszlo. Q3 smiga ladnie, nie widze roznicy pomiedzy windowsem a linuxem, nieco gorzej jest z wyjsciem tv i mplayerem (odtwarzacz filmow pod linuxa). Jesli ktos korzysta z xorg'a moze sie spotkac z komunikatem o braku wolnej pamieci, w wyniku czego film sie nie odpala. Ale na to tez sa sposoby :) Z kartami nvidii problemow z tego co mi wiadomo jest mniej, instalacja przebiega ladnie i szybko, konfiguracja reczna (edytowanie pliku od x'ow, moze juz dorzucili konfigurator). Jesli chodzi o obsluge wyjscia tv, to do kart nvidii dostepne sa dodatkowe programu, dla kart ati niestety nie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Wszystko jedno, co kupisz. Sterowniki do nowszych kart NVidii i ATI i tak są tylko binarne. Ja mam sprzęt jak w podpisie. Na 32-bitowym linuksie karta śmiga w 3D ze sterownikami ze strony ATI, i nie było żadnych problemów z zainstalowaniem. DVI też działa. Natomiast zdecydowanie gorzej jest pod linuksem 64-bitowym. Brak wsparcia ze strony ATI (przynajmniej na razie, dostępne są tylko sterowniki do 64-bitowego XP). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 tak wlasnie myslalem. :) Opisze tutaj moje boje z k. graf w [brzydkie określenie na linuksa]. Moze ktos skomentuje. Najpierw bylem totalnym noobem i mialem Mandrake i GeForca256 (od Asusa) i w grach mialem lekkie artefakty (pod winda tez). Teraz mam Debiana i R9500@pro (zrobilem soft moda tez w linuxie, podmieniajac chipID w XF86Config-4 :) - i jest wzrost wydajnosci). W AAO i UT2003demo mam czasem artefakty, tak ze musze czesto "flushowac", ale da sie pograc na mniej wymagajacych mapach. Wydajnosc w stosunku do Win XP jest jakby o 50% mniejsza. :( A u Ciebie Nessay jak sie sprawwuje R9600 w linuksie? hmm raz mialem linuxa Slackware, wszystko bylo by dobrze ale mialem problem z zainstalowalniem wlasnie grafy... uruchomilem tryb 3d ale mialem artefakty, takie ze nie dalo sie grac.... wiec podziekowalem ;> podobno na nvidi wszystko ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Dzieki za uwagi. Ja jakos nie mialem szczescia do ATI pod linuxem i na zagranicznych forach czytalem ile to jest bugow w ich sterownikach (ladana, dluga lista). Chyba zaryzykuje i kupowalvbym teraz cos od nVidii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 JA miałem w kolejności - VooDoo3 2000, TNT2 M64, GF2MX, Radeon 8500, Radeon 9800 i z żadną nie było problemów z 3D, poza tym, o czym wspomniałem z 64-bitowym linuksem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...