Pioterek Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Wszyscy podnoszą napięcie na procach (w wiadomych celach) :lol: a ja chciałbym się dowiedzieć co się dzieje jak obniżymy nieznacznie napięcie. Czy wydajność proca mocno spada :?: Bo jeśli nie to czasami może taki zabieg się opłaca jeśli za to temperatura będzie niższa. Co wy na to :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 To chyba nie to forum :D A tak poważnie to procek będzie niestabilny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Wszyscy podnoszą napięcie na procach (w wiadomych celach) :lol: a ja chciałbym się dowiedzieć co się dzieje jak obniżymy nieznacznie napięcie. Czy wydajność proca mocno spada :?: Bo jeśli nie to czasami może taki zabieg się opłaca jeśli za to temperatura będzie niższa. Co wy na to :?: :?: :?:Ja wlasnie dla proby jade ostatnio na Celeronie 1.2 nie kreconym. Obnizylem napiecie z 1.475V do 1.425 - czyli 0.05V. Juz tak 3 dni ciagne i ani jednego zwisu nie zaliczylem a temp. spadla o 2-3st C. w porownaniu z 1.475 V (tez niekreconym) i o jakies 5st C w porownaniu z kreconym do 1.5Ghz z standardowym napieciem. Wiec czasami warto. Nie wiem jak ma sie sprawa z AMD ale w celeronie sie to sprawuje extra i wcale nie spada wydajnosc procka - niby dlaczego mialoby tak byc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padlina Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Mialem zajebista plytke FS35 (fic) sama obnizala o 0.1 V vcore no i niestety po 2 h pracy byl reboot co 5 min. Jak bym mial procka do niej to bym polaczyl nozki :lol: Generalnie jaki sens miec 3 st mniej ????? W wakacje jak temp > 30st to pewnie warto ------------------------------------------------------------------------------ to juz lepiej w wakacje cos z monitorem zrobic, to ustrojstwo strasznie grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Mialem zajebista plytke FS35 (fic) sama obnizala o 0.1 V vcore no i niestety po 2 h pracy byl reboot co 5 min. Jak bym mial procka do niej to bym polaczyl nozki :lol: Generalnie jaki sens miec 3 st mniej ????? W wakacje jak temp > 30st to pewnie warto ------------------------------------------------------------------------------ to juz lepiej w wakacje cos z monitorem zrobic, to ustrojstwo strasznie grzeje Haha, jaki jest sens miec 3st C mniej ??? Czlowieku ludzie kupuja za 36 pln arctic silver zeby miec 3st C mniej, a ty mowisz ze obnizenie napiecia i temp. za darmo jest bezsensu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Athlona TB 1GHz puściłem na 1,3 V(z nominalnych 1,75) i chodził bez problemu przez kilka miesięcy, a temperatura max. przy badziewnym kolerku@7V wynosiła 35 st. C Tak więc jeśli nie chcesz kręcić to obniżanie napięcia, a co za tym idzie temperatury się opłaca :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 No i oczywiście obniżenie hałasu. to nawet ma sens nie kręcony proc + wentylator na 7 lub 5 V (przy dobrym radiatorze) i kompa wogóle nie słychać :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 ja tez na swoim durniu upuscilem nieco vcore mam teraz 1.56V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelos Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Wszyscy podnoszą napięcie na procach (w wiadomych celach) :lol: a ja chciałbym się dowiedzieć co się dzieje jak obniżymy nieznacznie napięcie. Czy wydajność proca mocno spada :?: Bo jeśli nie to czasami może taki zabieg się opłaca jeśli za to temperatura będzie niższa. Co wy na to :?: :?: :?: Ps. Pojechales teraz jak gowno w betoniarce musial byc chyba jakies rezystory dolutowac do nozek procka zeby to sie powiodlo ale po co jak procki sa tak zoptymalizowane tzn. wydajnosc=vcore jak dasz mniej to zdechnie logiczne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 obnizenie vcore daje spadek temp. mojemu kumplowi celek 566 chodzil na 1.3 v na 75 fsb (default 1.7) jeżeli nie podkręcasz, chcesz mieć ciszę i niską temperaturę to moim zdaniem warto jest obniżac vcore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 wydajnosc=vcore jak dasz mniej to zdechnie logiczne...Hmm... ciekawe mógłbyś rozwinąć ten wątek bo czegoś tu nie rozumiem. Procek to nie silnik ,że jak damy większe napięcie to szybciej chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Ps. Pojechales teraz jak gowno w betoniarce musial byc chyba jakies rezystory dolutowac do nozek procka zeby to sie powiodlo ale po co jak procki sa tak zoptymalizowane tzn. wydajnosc=vcore jak dasz mniej to zdechnie logiczne...pawelos teraz ja nie wiem o co ci chodzi :?: czy uwazasz ze jak sie obnizy vcore z nominalnego to procek nie wstaje. w samym tym poscie masz na to kilka dowodow. na overclockers.com zobacz jak ludzie puszczaja athlony na 1.3V i sa stabilne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Mój TB1000@266 wstaje przy 1,55V. Nie zauważyłem ŻADNEGO odczuwalnego spadku wydajności.Temperatury spadły znacząco. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 przy nominalnym taktowaniu chodzi u mnie stabilnie przy u=1.275(nominalne=1.475), mniej nie próbowałem, ale być może też by chodził, przy 1.4 chodzi na 1440. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Poprzygodach z kręceniem a proc celenen 800@1066 działal stabilenie zachciało mi sie chichego kompa i teraz mam 800MHz Vcore z 1.75 na 1.65 na tem volcano7 ale bez wiatraka i chodzi stabilnie a tem to 45C* i jest nareszcie cicho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Jak obniżysz napięcie to: na plus: - wydziela mniej ciepła na mius: - ma gorszą stabilność, ale to wcale nie znaczy że będzie niestabilny jak obniżysz o 0,1V czy nawet więcej, wszystko zależy od konkretnego egzemptlarza np. mój durak jak obniże napęcie o 0,1 V staje sie niestabilny A jesli chodzi o wydajnośc to nie jest ona bezpośrednio uzależniona od napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Moim zdaniem obnizania napięcia lub/i taktowania procesora to bardzo dobry pomysł - poco komu podkręcony i tak już wydajny w standardzie procesor do np. przeglądania postów na tweaku. taki Celek 1.0A puszczony na 667 (a jak obniżymy Vcore tym bardziej) zużywa duzo mniej prądu mniej się grzeje można zmniejszyc obroty wiatraczka = cisza, niż podkręcony 1330. Generalnie zauważyłem że taki celek 1.0A kręci się do takiej samej częstotliwosci jak 1.3 (około 1,5) wiec ten 1.0 ma spory zapas " stabilności " i jak najbardziej będzie chodził, na niższym Vcore. Gorzej z procesorami z końca serji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...