Skocz do zawartości
moulder

Geforce FX 5200 64 czy 128 bit - jak sprawdzic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupilem Geforce'a 5200 128 MB. Zastanawiam sie czy ma on 64 czy 128 bitowa szyne pamieci. Jak to sprawdzic - jakis program? Na pudelku i w instrukcji nie ma takiej inforamcji. Nawet nie wiem jak sie nazywa producent - pewnie jakis no name. Znalazlem taka sama karte na Allegro - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29564530 i jest tam napisane ze ma 128bit, ale nie chce mi sie w to wierzyc. Z gory dzieki za wszelka pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest na 99% 64bitowa... Zreszta zrob 3DMarka i podaj jaki uzyskales wynik.. Odrazu wyjdzie..

FX5200 128bit na procku 2Ghz powinien miec jakies

128bit - 8-9tys w 2001 i 1700-1800marków 2003

64bit - 6-7tys w 2001 i 1100-1200markó 2003.. ;]

Sprawdz jeszcze jakie zegary ma ten Twoj FX...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam z parametrow Generic FX 5200 128 MB 128-bit

I sprawa wyglada tak ze Riva tuner pokazuje mi ze mam 128 bit a Everest i HWiNFO32 pokazuja ze 64-bit.  

Komu wierzyc. W 3d marku 2001 mialem 6500

Masz 64bit pamieci.. Wynik 6500 mowi sam za siebie a soft to potwierdza..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I sprawa wyglada tak ze Riva tuner pokazuje mi ze mam 128 bit a Everest i HWiNFO32 pokazuja ze 64-bit.  

Masz 64bit pamieci.. Wynik 6500 mowi sam za siebie a soft to potwierdza..

Taki wynik na to tylko na 128 bitach. NA 64bitach trzeba by wykręcic mocno i karte i procesor zeby miała taki wynik.

Jezeli karta jest niekręcona to na 100% jest to 128 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ja mam powiedzieć, na FX 5500 Prolinka 128 bit (270/400) i sprzęcie z podpisu mam tylko 6513 pkt !!! Wiem, że kupiłem kichę, ale nie bijcie za to :( Wszystko zainstalowane jest: stery do mobo, do karcioszki 61.77, i dx 9.0c. Wcześniej gdy miałem 9.0b było 6700 pkt, ale i tak to g******* wynik. Doradźcie proszę !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psychodeliczny wywal stery 61.xx to sa stery do nowych graf(wprowadzaja obsługę przez karty Dx 9.0c). Do twojej optymalizacje skonczyły się na 56.xx lub nawet 53.xx.

Bardzo ciekawa teoria. Nowe stery wprowadzają poprawki do gier, które na starszych mogą nie działac poprawnie, i wcale nie są robione tylko pod najnowsze karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodują za to straty punktowe w markach. Niestety jakby tak było jak mówisz to na 61.77 mój były GF 5700 byłby nie do pokonania. Cholera no to źle zrobiłem że go sprzedałem. Miałem porównanie między 56.72 a 61.11 na grze takiej jak Call of Duty więc nie pisze z powietrza. Powyżej 56.72 (oficjalny bios Nvidii) z kazdym nowym biosem można było poczytać co on poprawia. I jakoś ciężko się było dopatrzeć np. odniesień do serii 5200, 5500 czy Ti 4xxx. Zresztą jeszcze sama nazwa sterowników wskazuje do jakiego segmentu zawiera optymalizacje 4x.xx , 5x.xx i teraz 6x.xx. Więc jeśli te nowe poprawki dotyczace nowych kart nie powodują że na starych nie ma zmniejszenia osiągów to zwracam honor i bije się w pierś, że nie mialem racji. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodują za to straty punktowe w markach. Niestety jakby tak było jak mówisz to na 61.77 mój były GF 5700 byłby nie do pokonania.

A co mi po 3dmarku, skoro gry szybciej dzialaja. Taki Doom3 na FX5200 skoczyl mi z 4-8fps (na sterach 5303) do 15-60fps na najnowszych. Nie wspomne juz nawet o tym ze znikly wszystkie bledy w tej grze (glownie byly to problemy z cieniami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wynik wskazuje na 128 bit (przy 64 zapewne byś nie przekroczył 5000)

dla pewności sprawdź jeszcze na Aida32 i Power Strip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi