Kasprzak Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Wiec tak... Chce zainstalowac modem usb pod linux`em SuSE 9.0 i skonfigurowac polaczenie z netem. Czytalem instrukcje i podobno mam miec zrodla, ktore sciagnalem ftp://ftp.suse.com/pub/suse/x86_64/supplementary/Kernel/2.4.21/kernel-source-2.4.21-60.src.rpmjak się sciagnely to kliknalem zeby sie instalowaly, wpisalem haslo root`a, otworzyl sie centrum sterowania i pakiet zaczal sie instalowac...tzn widzialem ze jest instalacja pakietu ale nie bylo widac postepu i od razu zniknelo - moze zle zrodla do kernela sciannalem a mam kernela 2.4.21. No i potem chcialem instalowac: przeszedlem do katalogu /drivers gdzie byly stery. dalem polecenie ./install linux-'uname -r' no i zobaczylem liste, a na koncu polecenie make: command not found. Czyli jakby sie zrodla do kernela nie zainstalowaly albo nie bylo jakiegos kompilatora. Co robic? Dopisane mysle ze problem moze byc ze sciagam zrodla nie od tego jadra bo moje jadro to 2.4.21-183 a ja zawsze sciagalem.2.3.21-xxx ale nie moge znalezc rpm -183 ... i wogole kompilowac sie nie chce...co zrobic, instrukcja make nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 to zainstaluj to co potrzebne do kompilacji czyli gcc i inne narzedzia. po drugie zadaj sensownie pytanie to ci postara sie ktos odpowiedziec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Dzieki za odpowiedz. Moje cele to instalacja Neostrady pod SuSE 9.1 1)Skad sciagnac dzialajacy kompilator w najprostszej postaci RPM zeby działał - do SuSE 9.0 i586 2)Zrodla jadra do 2.4.21-183 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 POszukaj w goglach i na ftp'ie SuSE tez pewnie jest gcc. Co do zrodel to polecam www.kernel.org :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zrodla jadra do 2.4.21-183 - nie ma nigdzie...kurde, albo zle szukam. A co do tego gcc to scignalem i nadal nie kompiluje... a ktos juz instalowal neo na suse? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Podawaj jakie bledy sa. Pakiet make masz zainstalowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 nie... wywala make : cannot found czy cos podobnego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 RTFM. Weź trochę poczytaj o linuksie zanim zaczniesz zadawać głupie pytania na forum. Większość rpm'ów pewnie jest udostępniona na stronie suse'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...