kmicic Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Posiadam płytę główną ASUS P4P8X z biosem firmy AMI, Celerona 1,7Ghz, 2*128 DDR (max. 333MHz), k. graf GeForce4 MX 440, dźwięk 5.1 SB 2; Według instrukcji do biosa na zakłądce ADVANCED powinny się znajdować menu: AI Overlock Tuner i CPU Ratio, brakuje tam "cpu..";pdobnie na zakładce "Main", gdy wejdę na "system information" wyświetla się okno z info o systemie, ale wszytsko jest tam nieaktywne, a napisy mają siwy kolor; potrzebuję zmniejszyć wartość mnoiżnika, żeby podwyrzszyć taktowanie FSB ze 100MHz do 133MHz, bo dopiero wtedy będę mógł korzystać z pamięci DDR w "wersji" 333MHz; Mzx. taktowanie FSB to 400MHz, ale nie zwiększam jej raktowania do 133Mhz, w obawie o inne podzespoły ,dlatego chciałem zmniejszyć wartość mnożnika, żeby "zneutralizować" podwyższoną wartość FSB; w nieaktywnych opcjach widzę, ze cpu ratio mam ustawione na 17... Jak mam uaktywnić nieaktywne :) opcje? Jak zmniejszyć wartość mnożnika? z góry dzięki dobrym ludziom :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Ile razy sie pisze w intelu mnoznik jest zablokowany , i nie da go sie zmienic .... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Niestety muszę cię zmartwić. W prockach intela za chiny ludowe nie zmienisz mnożnika :D Wszystkie procki sprzedawane w sklepach mają zablokowane mnożniki :D Pozostje Ci tylko podnieść FSB. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmicic Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 ok., dzięki za odpowiedź, ale w takim razi, jeśli podniosę prędkość FSB o 33MHz to prędkość procka wzrośnie o ponad 0,5Ghz codogen 300W raczej będzie miał problem z zasilaniem i chłodzeniem, a pozatym inne podzespoły chyba też odczują zmianą ze 100Mhz na 133MHz, tylko najgorse, że nie wiem, czy ta zmiana będzie pozytywna czy już będzie za późno, żeby się przekonać :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmicic Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 c.d :)też słyszałęm, że intel blokuje mnożnik, ale dziwi mnie w takim razie, czemu w instrukcji obsługi do Asusa P4P8X, są screen'y z biosa, gdzie występuje procesorP4 1,8Ghz i widać możliwość zmiany mnożika, jest nawet opisane jak to zrobić;hmmm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Mój jakoś wytrzymuje "jeszcze" taktowanie wyższe o 700 MHz :D A jest to L&C 300W :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 c.d :)też słyszałęm, że intel blokuje mnożnik, ale dziwi mnie w takim razie, czemu w instrukcji obsługi do Asusa P4P8X, są screen'y z biosa, gdzie występuje procesorP4 1,8Ghz i widać możliwość zmiany mnożika, jest nawet opisane jak to zrobić;hmmm...bo istnieja takie proce ktore sie zwa inzynieryjne ( jedyne ktore maja odblokowany mnoznik ) jednak kupic takiego proca to szybciej mozesz trafic 6 w totku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...