Skocz do zawartości
Nessay

Co nie wyrabia??

Rekomendowane odpowiedzi

A więc problem jest w tym, że:

Gdy podniose fsb na 166

Ratio 5:2:1

Core Voltage 1.85v

I/O 3.50V

DDr Voltage 2.55v

pamieci 133/133

to komputer się uruchamia ale windows nie.

Pytanie dlaczego?

temperatura 51* na cpu a na płycie 41*

Co moze nie wyrabiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ustawieniu 133/133 i FSB 166MHz pamięci chodzą na 333.

133/133 to jakby dzielnik, dla durni by było 133/100. No chyba, że coś pomieszałem.

Może procek nie wyrabia. Jak możesz to odblokuj i daj niższy dzielnik.

Albo chłodzenie poniżej 0* :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wina pamieci jak na moj gust....

możliwe

NIe macie racji.

Bo jka by to była wina pamięci to by były (przynajmniej zwykle tak jest) albo czarny ekran albo niespodziewany restarty.

Proc nie wyrabia. A można to łatwo sprawdzić. NIech otworzy budę i zacznie testować w nocy przy otwartym oknie (balkonie) i jak ma to jeszcze jakiś dodatkowy nawiew. I zobaczycie że może (choć nie napewno)winda sie załaduje...

Bo im wyżej kręcimy tym niższa musi być temp. by proc był stabilny. I tak np. przy 1700@2000 to może być 55

A przy 1700@2100 już 50, albo nawet mniej. Te temp. podałem tak dla przykładu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Proc nie wyrabia. A można to łatwo sprawdzić. NIech otworzy budę i zacznie testować w nocy przy otwartym oknie (balkonie) i jak ma to jeszcze jakiś dodatkowy nawiew. I zobaczycie że może (choć nie napewno)winda sie załaduje...

proponuję odkurzacz - ja wspomogłem mojego spire i z 43*C po 5min miałem 33*c (przykładając do boku radiatora ssawkę), a i tak nie miałem tej wąskiej końcówki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mam rozumiec, ze mam zmniejszyć temp i powinno byc ok?

hmm  

a moze to za małe napięcie vcore? albo pamięci...

Masz go lepiej schładzać, bo im wyższe podkręcenie tym niższa musi być temp. by proc był stabilny. A zrób tak jak ci pisałem w nocy przy otwartym balkonie. Warto bo wtedy będziesz wiedział czy jest sens się w wc lub Vulcano pakować, czy może to po prsotu nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...