Skocz do zawartości
pkroczek

Problem z dyskiem Caviar 120 GB 8mb cache

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam pomocy bo nie wiem co się dzieje !!

Ostatnio kupiłem Caviara 120GB 8mb cache zreszta to już 2 caviar na moim kompie ( Mam 80 z 2 mb cache ). Podłaczyłem ja do mojego kompa i zainstalowalem win XP , ale coś się długo instalowało (około 35 min) przy caviarze 80 trwa to z 20 min.Ale nie w tym problem. Zainstalowalem nowe sterowniki to płyty głownej i program do testowania dysków i tutaj szkok ten Caviar 120 GB ma 39 mb/s a 80 GB z 60 (standardowo ) .Caviar 120 GB wolno też kopiuje 700 mb idzie mu 45s a jak mialem segate 40 i caviara to trwalo to jakies 25! Niewiem co się dzieje.Mam na płycie kontroler 133 nForce 2?? Niewiem czy te dyski tak pracuja , bo myslalem ze sa to jedne z najszybszych dysków ATA?? Moze jest uszkodzony. Transfery sa wolne na Caviarze ?? iewiem czy trzeba coś zainstalować?? Czy nie! Pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 512 DDR 400 i próbowalem już zamieniać zworki i jak zmienilem to transfer spadł nawet do 6 mb na partycji D: a partycje mam w fat32 żeby mieć wydajnośc dysku.Niewiem co mam zrobić zastanawiam sięczy cache nie jest walniety, na 80 wszystko zapieprza a ma tylko 2mb cache .I wszystko ustawilem na DMA na plycie i na windzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , jakie ta 120 ma transfery z partycji na partycje ?? (z partycji 120 na partycje 120) włączone DMA 6? w menadzerze ? sprawdz, zrob kilka razy testy i patrz ile masz ramu bo na 1GB ramu wszystko dopiero lata dobrze, zrob testy np w nero (jest tam w preferences test disk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w win comanderku tranfer zaczyna sie od 30mb/s i spada tak do 2mb /s w nero na tescie wychodzi 20mb/s a 2 caviar ma 59 mb.Co  jest chyba w nim zepsute?? Przyniosłem dysk od kumpla caviara 160 GB i transfer ma na poziomie 61 mb/s przy tescie nero.

zaczyna na 30 i spada do 2MB /s bo zaczyna sie zrzucanie pamieci ram na dysk czyli brakuje ramu ! dołozenie 512MB ram rozwiazało by problem ! ale te wyniki w nero sa kiepkie jak na taki dysk ! ale mozliwe ze p[rzy dysku z 8MB cache inaczej wyglada buforowanie ! ja bym dołozył od kumpla 512MB ramu i jescze raz to posprawdzał ! totalcmd i inne testy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz z jaką prędkością kopiuje dane z dysku 80GB na 120GB, następnie zrób test programem HDTACH. Jesli wynik w hdtach bedzie niski to podepnij dysk pod inny kontroler, jesli to nic nie pomoze to sprawdz dysk na innym kompie, jesli dalej to samo to serwis. NIc wiecej nie wymyśle. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobny przypadek, ale z Segate'm 80GB 8MB 7200

maksymalny transfer wynosił 2MB/s i koniec

żadne dma, stery, biosy i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły nie pomagały

zamieniłem na Maxtora i jak palcem odjął 8)

jeśli zrobiłeś wszystko tak jak koledzy pisali i dalej jest nędza to stawiam na wadę fabryczną 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak bede wymieniac Caviara 120 GB to jaki dysk wziaść żeby był i wydajny i chodził dobrze chodzi mi oczywiści o 120 GB ??Niewiem jaki <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> napewno nie Caviar  :) ??

MAXTOR bedziesz napewno zadowolony :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tylko ciekawy jak wymienie na maxtora to czy bedzie on dobrze współpracował z moim caviarem ??? A maxtor jestes szybszy niż caviar ?

MAXTOR

-dużo szybszy

-dużo lepszy

-bezawaryjny ! (najmniej awaryjny nawet w ankiecie na forum)

-będzie chodził super

-moim zdaniem o klase lepszy od caviara

bierz tego z 8MB cache :!: napraawde zaję... dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tylko ciekawy jak wymienie na maxtora to czy bedzie on dobrze współpracował z moim caviarem ??? A maxtor jestes szybszy niż caviar ?

MAXTOR

-dużo szybszy

-dużo lepszy

-bezawaryjny ! (najmniej awaryjny nawet w ankiecie na forum)

-będzie chodził super

-moim zdaniem o klase lepszy od caviara

bierz tego z 8MB cache :!: napraawde zaję... dysk

dobrze mowisz ze wedlug ciebie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze mowisz ze wedlug ciebie  :wink:

przejzyj wszystkie ankiety na forum zobaczysz ze w kazdej wygrywa MAXTOR :D moze nie jest to najlepszy dysk bo o zadnym dysku tak nie mozna powiedziec bo kazdy moze trafic sie wadliwy ale jeden z najlepszych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi