Skocz do zawartości
Swordfish

KOLOR LAMINATU !!!!

Jakiego masz procka ??  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego masz procka ??

• DURON
      4
    • ATHLON
      0
    • ATHLON XP (Palomino)
      2
    • ATHLON XP (Thoroughbred)
      20
    • ATHLON XP (Barton)
      22
    • ATHLON XP MOBILE (Barton)
      4
    • ATHLON 64
      1
    • inny :(
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna procka. Myślę , że będzie to BARTON 2500+ Mobile 1,45V. Mam pytanie: widziałem tego procka już w dwóch kolorach :? : jeden miał zielony laminat a drugi jasno brązowy. Powiedzcie , czy jest jakaś różnica i jeśli tak to jaka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laminat, laminatem, wazniejsza jest seria procesora. a tak btw to amd mnie naprawde denerwuje z tymi kolorami i nazewnictwem serii xp. tez chce sobie cpu wymienic i nie mam pojecia jaki, bo sie w tymwszystkim gubie. amd dalo plame :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koloru laminatu to miałem zielonego BARTONA 2500 i nie kręcił sie na 3200, po wymianie na BARTONA o kolorze laminatu na brązowy śmiga spokojnie jako BARTON 3200 na ABIT NF7-S v.2.0. Wcześniej miałem problemy ze stabilnościa a jak z tym mnoznikiem to nie próbowałem odblokować. A temp pracy w stersie to 43 C i nie podnosiłem napięcia procka, Na zielonym laminacie nawet podniesienie napięcia nie przyniosło rezultatów max co z niego wycisnąłem to 11x185 Mhz, może po prostu bła to kiepska seria, nie wiem.... juz nie sprawdze, kompa składałem na zamówienie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny: Kolor laminatu, kolor rdzenia, seria, batch i inne bzdury NIE DECYDUJĄ o podkręcalności proca.

Już bardziej wpływa na to prędkość wiatru (z wentylatora) i pogoda.

A przede wszystkim decyduje szczęście i możliwość wymiany proca gdy dany egzemplarz będzie się źle kręcił. Temat można moim zdaniem spokojnie zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... A temp pracy w stersie to 43 C i nie podnosiłem napięcia procka,

cos niska masz ta temp ja na moim bez podnoszenia napiecia

ja na moim mam 57*C, do tego mam wiatrak z tylu obudowy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy zimne powietrze z zewnatrz puszcozny na 2000RPM przy okazji dmucha na zalmana, a gora wylatuje tez wiatrak ale nie wiem ile RPM bo nie mam pomiaru

a zalman puszczony na max obroty ok 2700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie, szczescie to podstawa. nic i nikt nie zagwarantuje nam porzadnej podkrecalnosci. czemu tak zaraz zamykac :P ??

nie musi byc szczescie - moze byc tez selekcja.

ja najczesciej gwarantuje porzadna podkrecalnosc...

do autora tematu: kolor nie ma znaczenia. rownie dobrze mogles zrobic ankiete uzalezniajaca podkrecalnosc od modelu bloku wodnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musi byc szczescie - moze byc tez selekcja.

ja najczesciej gwarantuje porzadna podkrecalnosc...

do autora tematu: kolor nie ma znaczenia. rownie dobrze mogles zrobic ankiete uzalezniajaca podkrecalnosc od modelu bloku wodnego.

Jak to? A ja slyszalem, ze wazny jest kolor rdzenia obserwowany w podczerwieni... a znam takiego, co jak mu w rece wpadl A64 i nie mogl sprawdzic koloru, to puszczal procka na debowy stolik wslu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ac sie w poglos - proc podobno okazal sie slaby... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez slyszalem o tej wlasciwosci - ale sam nie testowalem bo a) nie mam odpowiedniego sprzetu, B) wole wziac 20 prockow i wybrac najlepszy

na stolik puszczalem ale niestety laminat sie rozwarstwil - niestety ten heatspreader ciezki jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi