Lizardus Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Witam-interesuje sie plyta glowna asrocka ;) K7V88 na chipsecie kt880 Na oficjalnej stronei doczytalem sie ze posiada Hybrid Booster(to znaczy-mozliwosc zmiany mnoznika, vcore, fsb, pci/agp)-sciagnelem instrukcje do tej mobo i okazalo sie ze ma "chyba" tylko zmiane fsb z biosu i recznie mnoznika-jednak na zdjeciu jakos sie nie dopatrzylem 5 zworkow poztrebnych do tego.....Interesuje sie ta plyta bo chcialbym kupic Athlona mobile 2500+..wiem ze to smieszne do takiej plytki ale ejsli ona kosztuje 195 zl(esc.pl) do chyba warto(fundusz mi juz nie pozwala) a boje sie ze po zainstalowaniu mobilka wszystko przeskoczy na 6x100mhz. Pytam sie czy ktos juz podiada juz ta plyte i moglby sie podzielic wrazeniami(receznji jakos w necie dobrej nie znalazlem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RockMan Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Moja przygoda z płytami Asrock zaczęła się od kupna "Asrock'a K7VT4-4x". Do czasu aż nie wymieniłem jej na nową sprawowała się wzorowo. Nie wiem czy ktoś mi w to uwierzy ale przez 6 miesięcy użytkowania ani razu nie miałem zawieszonego systemu (Windows 2003 i Linux Mandrake 10 Official). Płytka nie grzała się mocno i pracowała pewnie. Do czasu aż postanowiłem ją zmienić na nową (ponieważ K7VT4-4x nie odsługuje DDR400 ani dual DDR). Dnia 21.08.2004r. Dostałem przesyłkę pocztową z nową płyta o oznaczeniu "Asrock K7V88". Po rozpakowaniu paczki w pudełku znalazłem: kabel SATA, przejściówkę na zasilanie SATA, kable do dyskietek i dysku twardego. Pierwsze wrażenie pozytywne. Płyta jest mała i poręczna. Posiada dodatkowe wejście 12V(takie ja Pentium 4) i 6 USB. Na płycie zintegrowano również kartę sieciową (VIA 10/100) i sześciokanałowy dźwięk (C-media). Teraz to co najważniejsze czyli możliwość O/C. Płyta posiada zmianę FSB co 1 MHz z poziomu BIOSA jak i za pomocą zworek na płycie. Za pomocą zworek (których nie dołączono, a potrzeba ich 5) możemy również zmieniać mnożnik. Mile zaskoczyłem się również znajdując w bisie zmianę Vcore. Niestety regulacja napięcia jest bardzo mała +5% i +10%. Mojego zmodowanego durona udało mi się zakręcić na AMD XP 2.2GHz (chodzi stabilnie jak skała, 6h testowany w Prime95). Pamięć Kingston bez problemu poszła na DDR 400MHz CL2.5. Na koniec podsumowanie w postaci benchmarków. Sprzęt testowy: AMD XP 2.2GHz; 512 RAM CL 2.5 (Dual DDR); WD 80GB 2 MB Cache; GF 2 MX. Oto wyniki: PCMark 04: 2890 Punktów 3DMark: 2768 punktów (śmieszny wynik z powodu BARDZO słabego GPU) Sandra SP2 odczyt RAM: 2850 MB/s Podsumowując nowy produkt Asrocka jest dobry, a jak na swoją cenę nawet bardzo. Każdemu kto extremalnie nie chce podkręcać komputera z pełną odpowiedzialnością mogę ją polecić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Witam. Odnośnie K7V88... Jak wygląda sprawa z taktowaniem pci i agp. Czy da sie samemu ustawić dzielnik, czy płyta ustawia go automatycznie. A jeżeli ustawia go automatycznie, to czy jeżeli ustawimy fsb na 200 mhz dla procesora, który nie ma nominalnego fsb 200 mhz, dzielnik zostanie porawnie ustawiony na 1/6, czy może ustawi sie na 1/5 lub jeszcze inną wartość ? Szukałem w manualu i na googlach ale nie znalazłem takiej informacji, a jest ona dla mnie dość istotna ? ----------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------- A jeżeli z dzielnikami wszystko jest ok ... Jeżeli bym kupił tą płytę włożyłbym tymczasowo Athlona TB 1,33 ghz. Czy będzie on chodzić poprawnie jeżeli ustawię fsb na 200 i mnożnik na 6,5 ? Nominalnie powyższy Athlon pracuje 133x10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RockMan Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 NO więc tak, płyta nie ma możliwości zmiany taktowania PCI/AGP. Nie ma też możliwości ustawienia dzielnika. Nie wiem jak sprawdzić taktowanie PCI/AGP bo nie było mi to nigdy potrzebe. Mój AMD poszedł na FSB 200 MHz (myśle że na dzielniku 1/6), bo na mojej poprzdniej płycie bez blokady karta graficzna siadała mi na takiej szynie przez to że dzielnik był 1/5. Co do twojego AMD to ciężko jest powiedzieć czy wytrzyma takie FSB(mi jest ciężko bo nie jestem ekspertem) i przede wszyskim do takiej operacji musisz mieć odblokowany mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 ej no co wy slepi jestescie ??? po co nowi topic o tym asrocku ??? :evil: pogadajcie se tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=86463 :evil: uwazam ze mozna zamknac ten topic skoro o asrocku juz jest i to spory i nadal sie rozwija :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 RockMan : Dzięki za info. VerB: W tamtym topicu przeczytałem tylko o problemach imć Hudego z przerwanymi ścieżkami, jego tunerem, kartą graficzną itd.. a w tym Topicu RockMan zapodaje konkrety odnośnie płyty, bez offtopiców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Sorry.... ale moj topic jest o 2 tyg. starszy od tego drugiego. OK zamykamy topic i niech wszyscy przeniosa sie na tamten Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 :D Płyta idzie jak świeże bułeczki. Chciałem ją dzisiaj nabyć ale już nie mieli. Ma być jutro. Do płyty włoże wyklętego przez wszystkich Semprona 2200+ którego mam zamiar puścić na fsb 200. Dzieło zwieńczą dwie kości ddr 400 puszczone w trybie dwukanałowym. I sie okaże ile taka budżetowa platforma wyciągnie. Spodziewam sie jako takiej wydajnośco bo: -kt880 w testach jest wydajniejszy od kt 600 (tomshardware.com) -procesor i pamieci będą chodziły w trybie synchronicznym, a to podobno jest wydajniejsze niż tryb asynchroniczny gdzie fsb i pamieci mają różne taktowanie -tryb dwukanałowy pamięci jest 3% i więcej wydajniejszy od singla :D Jutro lub pojutrze w zależności od tego kiedy to złoże, okaże sie czy taka konfiguracja ma sens. A może lepiej dołożyć 30 zł i zainwestować w AXP 2000+ i ustawić go na szynie 166 ? Pamieć nie będzie stanowić wąskiego gardła bo dual channeal na 166 i tak bedzie w stanie przesłać więcej ( 5,4 GB/s) niż jest w stanie przepchnąć połączenie proc-nb (3,6 GB/s). Może więc zdecydowaś sie na AXP zamiasta semprona. Hmmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 :D Płyta idzie jak świeże bułeczki. Chciałem ją dzisiaj nabyć ale już nie mieli. Ma być jutro. Do płyty włoże wyklętego przez wszystkich Semprona 2200+ którego mam zamiar puścić na fsb 200. Dzieło zwieńczą dwie kości ddr 400 puszczone w trybie dwukanałowym. I sie okaże ile taka budżetowa platforma wyciągnie. Spodziewam sie jako takiej wydajnośco bo: -kt880 w testach jest wydajniejszy od kt 600 (tomshardware.com) -procesor i pamieci będą chodziły w trybie synchronicznym, a to podobno jest wydajniejsze niż tryb asynchroniczny gdzie fsb i pamieci mają różne taktowanie -tryb dwukanałowy pamięci jest 3% i więcej wydajniejszy od singla :D Jutro lub pojutrze w zależności od tego kiedy to złoże, okaże sie czy taka konfiguracja ma sens. A może lepiej dołożyć 30 zł i zainwestować w AXP 2000+ i ustawić go na szynie 166 ? Pamieć nie będzie stanowić wąskiego gardła bo dual channel na 166 i tak bedzie w stanie przesłać więcej ( 5,4 GB/s) niż jest w stanie przepchnąć połączenie proc-nb (3,6 GB/s). Może więc zdecydować sie na AXP zamiasta semprona. Hmmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...