Skocz do zawartości
neogliwice

seagate barrcuda 4

Rekomendowane odpowiedzi

A mi baracuda IV 40GB zaczela jakis czas temu popiskiwac sobie... hmm ciekawe czy to juz koniec sie zbliza... a dysk ma z 5 miesiecy. Mial ktos cos takiego? Takie ciche popiskiwanie, nierownomierne, w roznych odstepach czasu, generalnie przypadkowo. :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi juz 2 b4 padły 40Gb każda. Wytrzymały do miesiąca każda.

Padła bo fsb miałem 150Mhz a za drugim razem to nie wiem czemu padła pojawiły sie bady na niej.

pozdrawiam

a mój kolega w dwa miesiace załatwił 3 barracudy i w końcu wziął Maxtora i jest zadowolony do dziś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

programikiem od seagate seaaam.exe acoustic menagment bla bla bla odpala sie wybiera sie dyski i zmienia tryb  :lol:

http://forums.storagereview.net/viewtopic.php?t=248 tam sa linki do programikow. 

:wink:

Czy ktos moze podac mi nowy link skad mozna sciagnac ten program do wyciszania dyskow - bo ten co byl podany juz nie dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.all-scsi.com/files/seaaam.exe

http://www.all-scsi.com/files/smscan.exe

To wlasnie to sprawdzalem dziala sciaga sie ... Na forum ktorego adres podalem byl zly adresik dla seaaam powyzsze sa ok . 

:wink:

Dzieki

Czy ten program trzeba odpalac spod dosa z dyskietki startowej ? ( ja posiadam win Xp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wypadalo by sciagnac jakas dyskietke startowa od Me albo 98se i odpalic spod dosa ja przynajmniej tak robilem bo pod win  progz nie wykrywal dysqu :)

witamy w klubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wypadalo by sciagnac jakas dyskietke startowa od Me albo 98se i odpalic spod dosa ja przynajmniej tak robilem bo pod win  progz nie wykrywal dysqu :)

dzieki za info

Wlasnie tez zauwazylem ze spod win nie dziala on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to banalne pytanie ale w opcjach wyciszania sa dwie mozliwosci : Quiet i Perf ?

Jak rozumiem :

Quiet - jest to cicha praca i wolniejsze dzialanie

Perf - glosniejsza praca i szybsze dzialanie dysku

Czy dobrze to zrozumielem ?

Mam takze drugie pytanie : czy seagate wypuszczajac nowe dyski ustawia ta wartosc na Quiet czy moze na Perf ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to banalne pytanie ale w opcjach wyciszania sa dwie mozliwosci : Quiet i Perf ? 

Jak rozumiem :

Quiet - jest to cicha praca i wolniejsze dzialanie

Perf - glosniejsza praca i szybsze dzialanie dysku

Czy dobrze to zrozumielem ?

Mam takze drugie pytanie : czy seagate wypuszczajac nowe dyski ustawia ta wartosc na Quiet  czy moze na Perf ?

Default jest na quiet . Dobrze rozumiesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takze drugie pytanie : czy seagate wypuszczajac nowe dyski ustawia ta wartosc na Quiet czy moze na Perf ?

Default jest na quiet . Dobrze rozumiesz :wink:

Widze ze jestes obeznamy w temacie :)

Czy sa moze jakies inne programy ktore w przyszlosci (wtedy kiedy baracuda zacznie nawet glosno pracowac na Quiet) mozna zastosowac aby obnizyc jeszce bardziej glosnosc tego dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sa moze jakies inne programy ktore w przyszlosci (wtedy kiedy baracuda zacznie nawet glosno pracowac na Quiet) mozna zastosowac aby obnizyc jeszce bardziej glosnosc tego dysku ?

No wlasnie mialem ten problem zrobila sie glosniejsza i szukalem softu zeby to wyciszyc - zmienilem z quiet na perf zrobilo sie ciutek szybciej a glosno zostalo tak samo ;) ogolnie jesli bedzie przeszkadzac podczas defragu w spaniu to wyrzuce ja na dno obudowy tylko trzeba pamietac zeby stala na jakis nozkach bo od dolu to ona tez sie grzeje :( max temp

zapisana w smarcie jaka osiagnal ten dysk to 51 C z chlodzeniem 25 C . A i jak ja dawac na dol to jeszcze lepiej bylo by na czyms stabilnym ja umocowac - sanki 3,5' plus jakies wytlumienie drgan od dolu ... :) i git =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mialem ten problem zrobila sie glosniejsza i szukalem softu zeby to wyciszyc - zmienilem z quiet na perf zrobilo sie ciutek szybciej a glosno zostalo tak samo ;) ogolnie jesli bedzie przeszkadzac podczas defragu w spaniu to wyrzuce ja na dno obudowy tylko trzeba pamietac zeby stala na jakis nozkach bo od dolu to ona tez sie grzeje :( max temp

zapisana w smarcie jaka osiagnal ten dysk to 51 C z chlodzeniem 25 C . A i jak ja dawac na dol to jeszcze lepiej bylo by na czyms stabilnym ja umocowac - sanki 3,5' plus jakies wytlumienie drgan od dolu ... :) i git =)

I znowu zadam chyba banalne pytanie:)

Gdzie i w jaki sposub mozna odczytac ze SMART jaka byla max temp itp ?

Jak kiiedys jak mialem Caviara to tez walnalem go na dol obudowy , zrobilem mu kwadratowe ( 2cm x2cm oraz na wysokosc okolo 3cm) male podpory z podkladek korkowych , w srodku tych podpurek ( kwadratowych) wywiercilem otworki aby moglly w nie wejsc srobki ktore mozna wkrecic w spod dysku ( po to aby dysk sie nie ruszal i nie zlecial z tych podpurek) , aby dysk jesdnak nie ruszal sie podczas transportu itp to za pomoca "gumki od majtek" przycisnalem go do dna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...