Skocz do zawartości
gregordunedain

Athlon Mobile i Abit An 7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem Abit an7 i Athlona XP- M 2500, schody zaczynają się w momencie uruchomienia jakiejś wymagającej aplikacji np.3dmark 2003 - wtedy na wyświetlaczu POST pojawia sie kod 48, a płyta zaczyna radosnie popiskiwać - alertować. Przy uruchomieniu SISowtware Sandra 2004 - benchmarki - Memory Bandwidth Benchmark i Cache & Memory Benchmark - kakofonia dzwięków i ten sam nr POST, ale sie nie zawiesza. Praca w Windows bez obciążeń bez problemu. Pragnę dodać, temperatura procesora nie przekracza według Abit Guru - 52 stopnie przy obciążeniu, a 47 stopnie bez. Co ciekawe domyślne napięcie zasilające CPU w Soft Menu wynosi 1,56V, czyli ani 1,45V i 1,65V, jak powinien być zasilany Mobile.

Sytuacja nie zmienia się nawet po obniżeniu mnożnika i magistrali do 266 - obecnie 166 magistrala i 12 mnożnik . Wgrany najnowszy BIOS z 30.07.2004.

Pozostała konfiguracja:

twardy dysk - 40 GB SEAGATE

DVD LG i nagrywarka Lite On - na jednej taśmie.

W PCI 4 - modem Lucent.

Pamięci DDR 333 pracują w dual mode: obsadzone banki 1 i 3

Module #1

General

Memory type DDR-SDRAM

Manufacturer (ID) Nanya Technology (7F7F7F0B00000000)

Size 256 MBytes

Max bandwidth PC2700 (166 MHz)

Part number M2U25H64DS8HB2G-6K

Attributes

Number of banks 2

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

Timings table

Frequency (MHz) 133 166

CAS# 2.0 2.5

RAS# to CAS# delay 3 3

RAS# Precharge 3 3

TRAS# 6 7

Module #2

General

Memory type DDR-SDRAM

Manufacturer (ID) (FFFFFFFFFFFFFFFF)

Size 256 MBytes

Max bandwidth PC2700 (166 MHz)

Part number 51016632117

Attributes

Number of banks 1

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

Timings table

Frequency (MHz) 133 166

CAS# 2.0 2.5

RAS# to CAS# delay 3 3

RAS# Precharge 3 3

TRAS# 6 7

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie zeby przy 12x166 i takim niskim napięciu problemem była zasiłka, nie wiem jaką masz grafe ale jesli bez dodatkowego zasilania to taki config nawet codeshit 300 ciagnie spokojnie.

W pierwszej kolejności proponuje spojrzeć do instrukcji i zobaczyć co oznacza komunikat z wyświetlacza. Możliwie ze szaleje strażak od temperatury, moze w biosie masz ustawiony alarm na niską temerature około 50C i stąd takie wałki. W sandrze tylko piszczy a ze przy 3D Marku proc dostaje więszy wycisk to masz zwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli sprawdzisz Abit forum to sporo ludzi ma problemy z AN7 plyta.

Jak sam widzisz w instrukcji znajdziesz opis kodu 47 i 49, ale nie 48, co jest bardzo ciekawe.

Patrzac na twoja konfiguracje jestem zdania, ze twoj zasilacz moze byc problemem, zwlaszcza ze masz ciekawe problemy z napieciem.

Zanim pojdziesz do sklepu i kupisz nowy PSU (~400W) warto najpierw pozyczyc jeden od kolegi.

Jezeli nadzasz masz problemy, to podnies napiecie na pamieciach (0.1V) i przetestuj pamieci (np. memtest).

Nastepnie wroc tutaj i napisz jakie miales wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, nie jestem pewny ale to mozliwe ze skoro siada Ci 3,3V to sie alert włacza, pamieci są zasilane z 3,3V grafa również ciągnie częsciowo z 3,3V a częsciowo z 5v

porzycz od jakiegos kumpla lepszą zasiłke, powiedzy jakiegoś markowego 300W Fortona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...