KuBaN Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Moja karte graficzna posiadam juz prawie 2 lata. Przez pierwszy rok uzytkowania nie sprawiala mi zadnych prolemow, az do chwili gdy zainstalowalem gre z dosc wymagajacym silnikiem 3D (byla to bodajrze Mafia). A mianowicie podczas gry zaczely wystepowac znieksztalczenia grafiki w grze. Poczatkowo byly to drobne odchyly jednak po okolo 2 miesiacach efekt ten nasilil sie do tego stopnia ze nie wplywal juz tylko na estetyke gry ale nawet ja uniemozliwial. Poczatkowo myslalem ze to wina starych sterownikow jednak po zainstalowaniu nowych nic sie nie zmienilo :( A z czasem bylo coraz gorzej :!: Oprocz tego zaobserwowalem ze w miejscach gdzie ekran powinien byc zupelnie czarny zaczely wystepowac z poczatku nieliczne roznokolorowe punkciki. Postanowilem zajrzec pod "maske" mojego sprzetu i okazalo sie ze wiatraczek na KG nie dziala :( Po wymianie go na inny (o wiele mocniejszy) zjawisko to ograniczylo sie ale jednak wystepuje :!: Wedlug mojego skromnego zdania chipset po prostu sie nieodwracalnie przegrzal :cry: Ale moze znacie jakis sposób na to aby go naprawic a przynajmniej to ograniczyc :?: W prawdzie planuje wymiane KG jednak chcialbym komus jeszcze opchnac mojego GF za uczciwa cene :lol: Dokladne dane na temat tej karty to: GeForce 2Ti 64MB DDR 128-bit (nie podkrecana). Jest to moj pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumialosc i z gory dziekuje za pomoc :D P.S. Dodam jeszcze ze po rozgrzaniu sie sprzetu sytuacja wyglada o wiele gorzej. Blagam o pomoc :!: :!: :!: Zamiescilbym zdjecia jak to wyglada ale jeszcze nie potrafie :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Jeżeli się przegrzał to już nic nie zrobisz. Jedyna szansa to ściągnięcie radiatora ,i przesmarowanie nową warstwą pasty (stara może już nie odprowadza ciepła). Ale jeżeli wykopciły się memorki lub chipset,to jak już pisałem klapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Pomóc może chyba jedynie obiżenie częstotliwości taktowania GPU. Zainstaluj program RivaTuner albo PowerStrip, i obniżaj stopniowo suwak częstotliwości zegara. W pewnym momencie kropki (artefakty) mogą ustąpić, ale nie jest to pewne. Innego sposobu na całkowite wyleczenie karty chyba nie ma. Pasta termoprzewodząca też raczej nic nie da, bo karta z nowym wiatraczkiem pewnie sie mocno nie grzeje, a artefakty są spowodowane wcześniejszym przegrzaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaN Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Niestety tego juz probowalem i nie dalo to zadnego skutku :( Tak wiec chyba nie ma dla mnie ratunku :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...