Złoty Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Co do karty - spróbuj wyłączyć w biosie fast writes i przestawić tryb agp na x4. Co do procka - ta płyta nieco zawyża napięcie na procesorze, dlatego temperatura jest nieco wyższa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Co do karty - spróbuj wyłączyć w biosie fast writes i przestawić tryb agp na x4. Co do procka - ta płyta nieco zawyża napięcie na procesorze, dlatego temperatura jest nieco wyższa. 1367630[/snapback] Wyłaczone i przestawiane - nie zmieniało się. Napięcia dla Procesora nie zawyża - Vcore jest 1.468V w biosie - tak samo jak na starszym ESCie. Na Biosie Asusa wer. 0009 wystąpił u mnie problem z zamykaniem komputera - dysk i system się wyłączał a monitor mrugał i wiatraki pracowały (problem zidentyfikowany przez Asusa kiedy ustawienia biosu sa inne niz domyslne - ale ja miałem takie ustawienia przez parę tygodni a problem z zamykaniem kompa wystapił dopiero wczoraj). Karta się niesamowicie grzała, a gdzies na forum przeczytałem że FX5200 (wersja bez wentylatora) nie potrzebuje żadnego chłodzenia. Mimo to zamontowałem niewielki wentylator który ją chłodził bardzo skutecznie lecz nie eliminował oczywiście przyczyny problemu. Obawiam się że padła - choc byłoby to dziwne gdzyz wczesniej nie występowały zadne objawy przegrzewania karty - nie wyskakiwały piksele, nie wieszała się... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 czy istnieje jakis inny sposob na uporanie sie z tym problemem ( soundmax) czy pozostalo tylko zawyzanie tego Latency ?? (nie znam sie na tym) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 avw sprawdz czy masz akceleracje sprzetowa directx mysle ze karta jest dobra musisz wyczyscic stery do gf i via i postawic je jeszcze raz (było juz o tym w tym topicu...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Tak zrobię. Wiem jak odistalować sterowniki do karty. Ale nigdy nie robiłem tego z Chipsetem. Co trzeba wgrac do chipsetu żeby usunać z niego najnowszą wersję Via Pack? Dziekuje za radę. Juz zrobiłem i wszystko działa. mam co prawda sterowniki na sterownikach i wróciłem do biosu 1007 więc znowu nie wyłacza zasilania po zamknięciu systemu. Wgrac wersje biosu Beta 1010 czy czekac na oficjalną? Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez avw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Tak zrobię. Wiem jak odistalować sterowniki do karty. Ale nigdy nie robiłem tego z Chipsetem. Co trzeba wgrac do chipsetu żeby usunać z niego najnowszą wersję Via Pack? Dziekuje za radę. Juz zrobiłem i wszystko działa. mam co prawda sterowniki na sterownikach i wróciłem do biosu 1007 więc znowu nie wyłacza zasilania po zamknięciu systemu. Wgrac wersje biosu Beta 1010 czy czekac na oficjalną? 1367979[/snapback] własciwosci systemu(ikonka moj komputer)>sprzet>menadzer urzadzen>urzadzenia systemowe>Via CPU to Agp 2.0 3.0 Controller klikasz PPM i masz odinstaluj Co do wersjki Biosu to jak chcesz ja mam 1.009 i sobie poczekam na oficjalna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneczkaa-a Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Heh może glupie pytanie :) ale jak sie podkręca FSB na tej plycie :) ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Odpowiedź kilka postów wyżej. Czasem warto czytać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 własciwosci systemu(ikonka moj komputer)>sprzet>menadzer urzadzen>urzadzenia systemowe>Via CPU to Agp 2.0 3.0 Controller klikasz PPM i masz odinstaluj Nie rozumiem tego PPM? Mogę usunąć całe urządzenie AGP Controller z menadzera urzadzeń?. Wtedy po uruchomieniu system operacujny wykryje nowy sprzet i zawoła o sterowniki - o to chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Nie rozumiem tego PPM? Mogę usunąć całe urządzenie AGP Controller z menadzera urzadzeń?. Wtedy po uruchomieniu system operacujny wykryje nowy sprzet i zawoła o sterowniki - o to chodzi? 1370754[/snapback] PPM prawy przycisk myszy to chyba jasne niejestes tu nowy <mur> smilie tak po restarcie zainstaluje od nowa sterownik - proponuje jeszcze przed restartem a po usunieciu sterownika agp zainstalowac via pack i stery do grafy - dokładnie w tej kolejnosci !! zrob 2 restarty i sprawdz czy masz akceleracje sprzetowa jak nie to trzeba powtorzyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.iNsAnE. Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 siema mam zamiar kupic tego asusa narazie po moich przezyciach i np 2400+ sempka zeby zrobic mdoa oloweczkiem na mobilka ALE: czytalem w roznych sklepach i mam watpliwosci: kurde napiszcie mi raz a ostatni czy mam sie obawiac o szybkosc pci? jest blokada wkoncu czy jej nie ma jedni mowia ze jest inni ze nie TO WKONCU JAK JEST?!?!?! a dwa to na pcprojekcie przeczytalem ze ma vdimm 3v :| tez bym tak chcial to jakie jest real? a moze cos po zmianie biosu? a moze ta blokada tez po zmianie? jaki bios najlepiej zapodac do krecenia tego sempka??? doradzcie mi bo juz zygam tymi wszystkimi literkami =] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 ja ci odradzam zwłąszcza ze masz radka wez jakiegos abita najlepiej na nf2 stabilniejszy juz jest kt600 z epoxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztetke Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 siema mam zamiar kupic tego asusa narazie po moich przezyciach i np 2400+ sempka zeby zrobic mdoa oloweczkiem na mobilka ALE: czytalem w roznych sklepach i mam watpliwosci: kurde napiszcie mi raz a ostatni czy mam sie obawiac o szybkosc pci? jest blokada wkoncu czy jej nie ma jedni mowia ze jest inni ze nie TO WKONCU JAK JEST?!?!?! 1372738[/snapback] Na mojej byłej płycie (wymieniłem ją na NF7 i jestem zadowolony) fizycznie w biosie była blokada agp ale nie działała, objawiało się to tym że wszystko chodziło ładnie na 133Mhz i do 146Mhz póżniej trzeba było skoczyc na 166Mhz i podobnie do 200Mhz. Niektórym działa blokada agp a niektórym nie, zależy jak się trafi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.iNsAnE. Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 ja zmieniam ja z nf7 nie rozumiecie? na nf2 sie moda nie da zrobcia wtedy on dbd sie kreciiiii to co sa jakies rozne wersje?! pogiete to jest wrrrrrr help =] a moze jest jakas lepsza na kt880? w co watpie...i czemu mi odradzasz jak mam radka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 widze ze wszyscy mnie olali ;) i nikt nie chce odpowiedziec na moj problem dotyczacy tej zintegrowanej dzwiekowki, no chyba komus przydaarzyl sie podobny problem i wie cos na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 widze ze wszyscy mnie olali ;) i nikt nie chce odpowiedziec na moj problem dotyczacy tej zintegrowanej dzwiekowki, no chyba komus przydaarzyl sie podobny problem i wie cos na ten temat 1374311[/snapback] Nie boj nikt cie nie olał tylko pierwszy raz sie z tym spotykamy i nie wiemy co mamy co poradzic ale mam pytanie jakie masz głosniki i czy na innych kompach na tych głosnikach miałes podobne "trzaski". Kiedys jak miałem stary wzmacniacz unitry z sporymi kolumnami to posiadałem duze szumy i przyczyna lezala w przejsciowce z jacka na chinch moze u ciebi wystepuje cos takiego w podobie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) no wiec mam glosniki yamada 2.1 do tego podlaczona wieza (philipsa) i niedawno zmienilem mobo z ecs k7vza na wlasne tego asusa i od pierwszego uruchomienia winampa zauwazylem ze cos jest nie tak a mianowicie, momentami slysze taki trzaski, to nie jest takie glosne no ale jak sie slucha dlugo to bardzo denerwujace sie staje ... Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez Aross Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Novus jaka masz fbs ? sprawdz czy na innej magistrali dzieje sie to samo. jesli nie pomoze włacz spread spectrum w biosie. na koniec zainstaluj sterowniki inne niz masz (mozesz sciognac z epoxa) niewazne ze nie sa to do tej płyty poniewaz dzwiekowka chodzi softwarowo. .iNsAnE. pytasz czemu odradzam ci jesli masz radka to proste miałem na tej płycie 2 radeony 9500 i 9800 i obydwa sprawiały konkretne problemy (na innej płycie chocby na tej co mam teraz juz nie) ale jak włozyłes coz z nvidii (miałem przez krotki czas 6800gt) i smigało jak złoto. wiec dobrze sie zastanow mozesz poczytac wczesniej było pare osob ktore miały z radeonami problemy (ktos z fx5200 - ale to chyba wyjatek) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldbreg Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 No ja np. miałem problem ze swoim byłym radkiem 9550 gigabyte na tej płycie. To znaczy podczas gier (nie wszystkich) robił mi nie spodziewane restarty. Wczaśniej mi wywalał komunikaty z informacją że akcelerator graficzny nie odpowiada na polecenia sterownika ekranowego. Zresztą w książeczce od tej płyty (w rozdziale AGP slot) jest jakaś informacja dotycząca stabilności działania kart radeon z serii 9500 i 9700. Teraz przesiadłem się na FX5500 :oops: też gigabyte i to co mi się wcześniej zawieszało teraz się niezawiesza :lol: No tak a jeśli chodzi o moje wczaśniejsze lamerskie pytanie dotyczące SATA już jest nieaktualne. Wszystko działa jak na razie bez zarzutu. Instalowanie dysków Sata to mocna strona tej płyty. Podczas instalacj dysku nic nie musiałem zmieniać w biosie. Jedynie podczas instalowania systemu na tym dysku musiałem zmienić dysk stary na nowy podczas bootowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 ja od czasów pamiętam A7V8X przestawiam AGP w tryb x4, i nie ma żadnych problemów z radkami 9500+. sam z tą mobo używam 9800 Pro, i owszem w AGP x8 potrafi zrobić restarcik, w AGP x4 już nie. Wcześniej, na KT600 byyło to samo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.iNsAnE. Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 juz ja mam gites all ale mam w everescie pokazuje agp = wylaczone ocb :D?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 juz ja mam gites all ale mam w everescie pokazuje agp = wylaczone ocb :D?! 1383442[/snapback] Ba i bedzie pokazywac bo nie masz zainstalowaych Hyperionow. A jeszcze dodatkowym objawem jest niemozliwosc uruchomienia 3Dmarka odinstaluj sterownik od grafy uruchom ponownie zainstaluj Hyperiony uruchom ponownie i zainstaluj stery od grafy uruchom ponownie i juz sobie mozesz grac:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.iNsAnE. Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ba i bedzie pokazywac bo nie masz zainstalowaych Hyperionow. A jeszcze dodatkowym objawem jest niemozliwosc uruchomienia 3Dmarka odinstaluj sterownik od grafy uruchom ponownie zainstaluj Hyperiony uruchom ponownie i zainstaluj stery od grafy uruchom ponownie i juz sobie mozesz grac:) 1383857[/snapback] 3dmarki dzialaja :D leje na to :P i tak formata zrobie ale nurtuje mnie jedna rzecz ktory bios jest najlepszy dla ramu itd bo widzialem ze rozne ludzie odczyty mieli na roznych biosach wiec ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Chcialem sie zapytac juz po raz ostatni o tego sound maxa :/. Czy moze mi powiedziec ktos czy te stery na stronce asusa sa jedynymi najnowszymi sterami do tej zintegrowanej dzwiekowki ?? sa one z 2003 i za cholere nie moge nigdze znalezc do tej plyty nowszych :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 http://152.104.125.9/pc/ac97/alc650/wdm_a371.exe sprobuj te.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nexus28 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Możesz też spróbować któreś stąd, chyba są nowsze http://www.station-drivers.com/page/analog%20device.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 niestety zadne nie dzialaja :/ ciekawi mnie jedno ze nawet kiedy mam odinstalowane sterowniki zupelnie ( nie ma dzwieku) to dalej slysze te trzaski, czym to moze byc zwiazane ? Aha mam tez pytanie co do pamieci, tzn czy daloby sie cos wycisnac z good ramow 3-4-4-8 (400 mhz na dualu) bo w everscie mam wyniki 2320-2350 i 620 - 700 dla zapisu i odczytu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Aross niemozliwe by zadne z nich nie działały widocznie robisz cos zle . jesli masz mozliwosc postaw winde od nowa. trzaski no nie wiem ale szum moze byc nawet jak niemasz zainstalowanych sterow. i jeszcze jedno jakiej windy uzywasz bo rozumiem ze masz winde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) mam win xp sp2, a postawie winde od nowa jak tylko kupie nowy dysk bo tak to nie ma sensu sie bawic tym ;) Aha a co do tych sterownikow to sprawdzilem bodajze trzy i nie dzialaja, reszty nie moge sciagnac ( mowie oczywiscie o tych co pisze "asus" ) Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Aross Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuHash Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 czytalem ze np wlaczona sieciowka sprawia czasem problemy z dzwiekiem... po drugie ustawienia pci latency... po trzecie przerwania sie moga pokrywac wiec odpalic w biosie opcje rozszerzajaca ilosc przerwan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...