Skocz do zawartości
-=KuBa=-

Zgrywanie obrazu Karta TV

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec mam takie pytanko. Chcialbym uwieecznic na kompie filmy ze starej analogowej kamery. Bylem w pewnym sklepie i koles powiedzial ze karta TV do tego sie nadaje, a karty do przechywtywania video to ponad 1000zl. Mozecie polecic jakas karte TV co dobrze zgra filmy i najlepiej jescze jakis sklep internetowy z nia??? Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra bylaby karte ze sprzetowym koderem/dekoderem,ale zalezy do jakiego formatu chcesz to zgrac...jesli MPEG1 to kazdy tuner telewizyjny sobie z tym poradzi,a jak MPEG2 w pelnym PALu 720x576 to tu zaczynaja sie schody bo moze byc roznie

najlepiej gdybys popytal sie czy ktos z kolegow nie ma jakiegos ATi ALLinWonder :] ,albo jakas ATi ViVo z ukladem RageTheater lub nowszego Rage200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ta kartę i raczej bym jej nie polecał. Kupiłem ja w tym samym celu co ty i efekt jest raczej słabiutki :( Jakość zgrywanego materiału pozostawia wiele do życzenia. Raczej karta nadaje się o zabawy niż do prawdziwej archiwizacji cennego przecież materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj nie wiem, miałem mnóstwo tunerów, żaden mnie nie zadowalał, obraz rozmazany, dzwięk nie na wszystkich kanałach, długi czas przerzucania kanałów itp.

Tak jak 2 posty powyżej, dv2000 wcale mnie nie denerwuje więc przy nim zostaje.

Zresztą on jest stworzony do zgrywania z takich kamerek, podlączania video itp.

Dołóż tą stówe i będziesz miał spokój

zapomniałem napisać coś o jakości. Jest booska, ostatnio zgrywałem z video 45 minut filmu, wyszła płyta jakości VCD, Obraz ostry itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam play tv pro od prolinka i jestem zadowolony ale zeby zgrywac filmy z dzwiekiem(stereo i wysoka jakosc itd) w duzej rozdzielczosci(wieksza niz 800x600) potrzeboje szybszego dysku(baraqde4 7.200rpm 40gb mam) :P ale 800x600 jeszcze daje rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam play tv pro od prolinka i jestem zadowolony ale zeby zgrywac filmy z dzwiekiem(stereo i wysoka jakosc itd) w duzej rozdzielczosci(wieksza niz 800x600) potrzeboje szybszego dysku(baraqde4 7.200rpm 40gb mam) :P ale 800x600 jeszcze daje rade

Nagrywasz bez kompresji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche nie kumam :] ....jak mozna zgrywac obraz w rozdzielczosci 800x600 :] przeciez to jest bezcelowe,standard PAL to rozdzialka 720x576,zreszta wazniejsze czy zgrywasz odrazu z kompresja "w locie" czy bez kompresji (przykladowo : 1 godzina materialu w MPEG2 w pelnym PALu i Stereo zajmuje 4GB :] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna :P tylko ze przeskalowuje w locie i trzeba proca szybszego

tylko, ze to jest bez senssu ... to tak jak z interpolacja programową używaną przez skanery ... pogarsza to jakosć obrazu, rozmywa go i tyle .. kazde przechwytywanie z rozdziałka większą niz format w którym był nagrany oryginał właściwie mija sie z celem :)

zgrywanie materiału w rozdziałce wiekszej niz oferuje system PAL ma sens ale kamera musi mieć mozliwosc nagrywanie w takiej samej lub wiekszej rozdzielczosci ... choc dziś własciwie wszystkie nowe cyfrówki to umozliwiaja

stare kamery VHS lub SVHS obsługuja dużo mniejsze rozdzielczośći bliższe jakością cyfrowemu formatowi VCD ... jedyne analogowe kamerki które umozliwiaja zgrywanie w rozdziałce 800x600 bez przeskalowywania i interpolacji materiału to kamery filmowe nagrywajace na taśmie celuloidowej tyle, ze wiekszośc z nich nie umozliwie przechwytywanie do komputera i zmusza do skanowania taśmy specjalistycznymi metodami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna :P tylko ze przeskalowuje w locie i trzeba proca szybszego

tylko, ze to jest bez senssu ... to tak jak z interpolacja programową używaną przez skanery ... pogarsza to jakosć obrazu, rozmywa go i tyle .. kazde przechwytywanie z rozdziałka większą niz format w którym był nagrany oryginał właściwie mija sie z celem :)

dokladnie :]

720x576 ,a pozniej mozna kombinowac z kompresja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kompresji to najlepiej uzywac kompresji MPEG4 bo daje efekt najbardziej adekwatny do rozmiaru plików ... poza tym w sytuacji gdy porównamy dwa identyczne pliki o tej samej wielkości skompresowane bezpośrednio do MPEG2 i MPEG4, znaczy się:

czysty bez kompresji do MPEG2:

1) czysty do wielkosci DVD;

2) czysty do wielkosci CD.

czysty bez kompresji do MPEG4:

1) czysty do wielkosci DVD;

2) czysty do wielkosci CD.

to wychodzi, ze en drugi daje lepszą jakość ... warunek jest taki, zeby porównywać pliki o podobnej wielkości wynikowej ...

właściwie to sie zastanawiam dlaczego na DVD nie stosuje sie kompresji MPEG4 zamiast MPEG2 ... rozumiem, ze przy kompresowaniu MPEG2 do MPEG4 i dązeniu do uzyskania pliku wielkości ok 700 MB dochodzi do pogorszenia jakości obrazu co jest całkiem normalne ... ale jakby kompresowac bezpośrednio plik do MPEG4 bez pośredniego MPEG2 i załozyc docelowa wielkosć pliku na taka sama jakie są na płytach DVD to format MPEG4 zawsze wygra ...

porównajcie 4 GB plik MPEG2 i 4 GB plik MPEG4 kompresowane z tego samego materiału żródłowego :) teoretycznie ten drugi mocniej kompresuje co powinno dawać utratęjakosci większą ale tylko wtedy jak siekompresuje do płytki CD ... przy kompresji do rozmiaru DVD i przy bardziej zaawansowanych algorytmach kompresji i wogule jej wydajnosći lepszy bedzie MPEG4 :)

próbowałktos porównywać taki sam materiał przy róznej metodzie kompresji ale tej samej wynikowej wielkosci pliku?

CHODZI MI O KOMPRESJECZYSTYCH PLIKÓW A NIE ZGRYWANIE Z DVD BO W TYM WYADKU WSZYSTKO MIJA SIEZ CELEM :)

jeszcze jedno pytanie :) czy zgrywajac z kamery cyfrowej lepiej od razu kompresowac? da sie wtedy ustalic na twardo wynikowa wielkosć pliku? czy tez trzeba zgrac obraz nieskompresowany a potem kompresowac jak film, zeby móc uzyskać z góry załozoną wielkosć pliku? aha i nie zależy mi na czasie ale uzyskanym z góry załozonym efekcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej aby plik zrodlowy byl jak najwierniejsza kopia orginalu,czyli bez jakiejkolwiek kompresji,a dopiero pozniej mozna taki material obrabiac do woli i pozniej kompresowac do rozmiarow/jakosci na jakiej na zalezy

Co do MPEG2 vs MPEG4 ...MPEG2 (DVD-Video) stalo sie poprostu standardem tak jak i DD5.1 i/lub DTS jesli chodzi o audio i szybko sie to nie zmieni

BTW...nawet z mp3 mozna zrobic AC3,ale nie oznacza to ze polepszymy jakosc takiego plika...majwazniejsza jest jakosc pliku zrodlowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj...zaraz polookam co potrafi ten DV2000 :]

UPDATE :

znalazlem recke - http://www.digit-life.com/articles2/leadtek-dv2000/

niedoczytalem czy zapis do MPEG2 odbywa sie na drodze czysto softwerowej czy sprzetowej...ale tak czy siak mysle ze karta bedzie dobra.

Jesli material wyjsciowy ma byc odtwarzany tylko na kompie to mozesz odrazu ---->MPEG4

tylko pamietaj ze masz zgrywac obraz w rozdzialce 720x576 ,a nie 800x600 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi