Skocz do zawartości
Rabbi...

Problemy z Caviarem

Rekomendowane odpowiedzi

Primary Master Hard Disk S.M.A.R.T STATUS BAD.

WARNING: Immediate back-up your data and replace your hard drive. Afailure may be imminent.

Takie oto powiadomienie dostałem przed chwilą zaraz po wykryciu dysków przy starcie systemu.

Wszedłem do biosu i odznaczyłem używanie smarta- pomogło dysk wystartował, jest normalnie widziany w windowsie.

Prrzed całym zdarzeniem, grałem sobie (gierka była odczytywana właśnie z Caviara) i co pewien czas były takie dziwne zacinki. Chwilowo stawało wszystko w miejscu jakby się komp zawiesił i za 2-3s znowu działa.

Odnośnie gry- to jagged aliance więc to nie wina wydajości.

Co to może być ?? Zapowiada mi że błąd dopiero ma nadejść :cry:

PLZ. niech ktoś pomoże, ja już kompletnie niewiem co jest grane.

Mój sprzęt:

Athlon 1700+

MSI K7N2 Delta

U5 20Gb- z którego system chodzi

WD CaviarSE 160Gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, poszukam w tym czasie mały update:

Uzyłem programu Data Lifeguard i stworzyłem nowe partycje. Przez jakiś czas było ok (z godzinę, dwie), teraz przy prubie wejścia na jedną z partycji wyskakuje mi komunikat że dysk jest niesformatowany i czy chcę to teraz zrobić. To chyba jednoznacznie świadczy o tym że są bady.

Wcześniej, przed tworzeniem nowych partycji, miałem podobnie. Tyle ze zamiast komuikatu wejście na partycję bardzo długo trwało (mniej więcej jak wczytanie onetu na modemie ;))

dlginstall- to plik instalacyjny data lifeguarda. to już mam, własnie nim robiłem nowe partycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi