Skocz do zawartości
ClareS

SP-97 - Komp po 5s gasnie . . .

Rekomendowane odpowiedzi

No więc kupiłem SP-97 i waitrak Zalmana 92x92. biore, montuje wszystko cacy, uruchamiam i działa wszystko . . .ale przez jakies 5s tylko :( Próbowałem zakładać już 5razy i nic, ciągle po krótkim czasie się wyłancza. Raz wszedłem do biosu ale nie zdązyłem sprawdzić temp. :evil:

Radiator dociska rdzeń na bank bo pasta jest odbita (OCZ Ultra 5+).

Ktos ma jakies sugestie co może być nie tak :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator ma zbyt niskie obroty :?:  Podłączyłeś go przez przejściówkę :?:

Wentyl na 12V i ma 2500RMP, a to chyba mało nie ejst :evil:

A moze cie sie wylacza bo bios nie potrafdi zczytac obrotow i wylacza kompa ?? , podlacz jakis szybki wiatrak i wlacz kompa i pozniej wylacz w biosie sprawdzanie czy wentyl sie kreci ...

Ok, zobacze :) Ale pewnie jutro bo dzisjaj juz nie chem się denerwować :evil:

EDIT: Bios nie sprawdza czy się wentyl kręci, bo ostatni przez przypadek uruchomiłem V7+ bez wentyla . . Pewnie blokada przed spaleniem proca działa i wyłancza zasilanie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator ma zbyt niskie obroty :?:  Podłączyłeś go przez przejściówkę :?:

Wentyl na 12V i ma 2500RMP, a to chyba mało nie ejst :evil:

A moze cie sie wylacza bo bios nie potrafdi zczytac obrotow i wylacza kompa ?? , podlacz jakis szybki wiatrak i wlacz kompa i pozniej wylacz w biosie sprawdzanie czy wentyl sie kreci ...

Ok, zobacze :) Ale pewnie jutro bo dzisjaj juz nie chem się denerwować :evil:

Miałem na myśli to co zasugerował Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może radator coś Ci zwiera na płycie? Ja miałem coś podobnego z napędem CD (zbyt krótka obudowa komputera :|). Obudowa napędu zwierała drut z dławika na płycie głównej do masy i komp mi się wyłączał po dotknięciu obudowy :/. Trzy dni nad tym dumałem :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak jest na 100% sprawny, bo podłanczam go pod drugie gniazdo na płycie i pokazuje obroty  :idea:

zrób jak mowie a jak twierdzisz ze jest sprawny to o co ci chodzi ? niech działa jak działa :lol:

No jak podepne to działa ale na SP-97 sie komp nie uruchami, na V7+ jest wszystko ok. Więc o co ci chodzi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a może to dlatego tak się dzieje, bo jedna z 4 śróbek mocująch tego X do mobo nie dokręca się na maksa  :?:  W tym X jest gwint zjechany  :evil:

Jak jest zjechany to zmień na zapasowy. U kumpla na tej samej płycie śmiga jak złoto 8) Włącz kompa wejdź do biosu i sprawdź temp - może zdążysz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkońcu udało sie :) Dzisjaj po południu od nowa wszystko rozebrałem, i po skręcałem wszystkie śrubki tak mocno że aż piszczało :) Przesmarowalem proca dokręciłem radiator. I uruchamiam i działa :) Nie wiem czy poprzednio zalekko dokręcałem czy też złą stroną SP-97 montowałem (wtedy w strone pamięci, teraz w strone wejsc od myszki, klawy itd). No ale już działa.

Tylko temp. przy napięciu 1.85V i zalmanie na 5v (1400RMP) mam temp. 60C (po 2h prime95) i 56C po graniu. Więc troche dużo :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkońcu udało sie :) Dzisjaj po południu od nowa wszystko rozebrałem, i po skręcałem wszystkie śrubki tak mocno że aż piszczało :) Przesmarowalem proca dokręciłem radiator. I uruchamiam i działa :) Nie wiem czy poprzednio zalekko dokręcałem czy też złą stroną SP-97 montowałem (wtedy w strone pamięci, teraz w strone wejsc od myszki, klawy itd). No ale już działa. 

Tylko temp. przy napięciu 1.85V i zalmanie na 5v (1400RMP) mam temp. 60C (po 2h prime95) i 56C po graniu. Więc troche dużo  :roll:

Weź uwagę temperature na dworze :evil: u nas jest ponad 32st normalnie mam gdzieś koło 46st, a teraz też 57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi