Skocz do zawartości
$l@ven

Kamera Internetowa

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawialem sie ostatnio nad kupnem kamery internetowej, chcialbym aby bylo jako tako widziec i zeby nie bylo spowolniej podczas jakiegos ruchu.

Na oku mam kamerke:

Logitech QuickCam Messenger:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5813

Dołączona grafika

CECHY PRODUKTU

Funkcja aparatu cyfrowego tak

Funkcja kamery internetowej tak

Typ czujnika CMOS

Maks. rozdzielczość 640 x 480 piksele

Maks. rozdzielczość trybu video 640 x 480 piksele

Interfejs USB

Zasilanie zasilanie z USB

Kamera wyglada na bardzo ciekawa, co o niej myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opuznien w lapaniu klatek zalezy bardziej od sprzetu anizeli od kamery. Zakup kamerki internetowej jak na moj guscik mija sie z celem. Dobre to w niskich rozdzialkach i przy bardzo dobrym oswietlaniu. :?

Ze tak spytam, po co ci ta kamerka ? Do czatowania :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam daleko rodzine i przyjaciol, ktorych bardzo lubie, wiec naprawde taka kamerka by sie przydala, a wszyscy maja staly dostep do internetu.

Pozostaje tylko sprawa - o jakiej szybkosci dostep jest potrzebny (dl / ul), aby spokojnie bez przycinania i opozniej mozna bylo siebie widziec w rozdzialce 320x280? I jaki najlepszy program jest do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zastanawiam sie miedzy:

Logitech QuickCam Messenger vs Creative WebCam NX  :?:

O tym Logitechu to zapomnij - okropnosc. Kupilem go, to oddalem po kilka dniach.

Teraz mam Creative'a WebCam NX - moim zdaniem duzo lepszy, ale opoznienia bedziesz mial dalej. Jedyny sposob do ich likwidacji, to zmniejszenie troche rozdzielczosci oraz BARDZO DOBRE oswietlenie pomieszcenia.

Jak testowalem oprogramowanie do webcamow to o dziwo najlepiej wyszedl najnowszy MSN Messenger 6.1 (obecnie 6.2). Polecam sprawdzic. Niestety lezy w transmicji audio... :/

W ogole wszystkie webcamy na CMOS'owym sensorze sa takie sobie...

No ale wiadomo - kasy zawsze brak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zastanawiam sie miedzy:

Logitech QuickCam Messenger vs Creative WebCam NX  :?:

O tym Logitechu to zapomnij - okropnosc. Kupilem go, to oddalem po kilka dniach.

Teraz mam Creative'a WebCam NX - moim zdaniem duzo lepszy, ale opoznienia bedziesz mial dalej. Jedyny sposob do ich likwidacji, to zmniejszenie troche rozdzielczosci oraz BARDZO DOBRE oswietlenie pomieszcenia.

Jak testowalem oprogramowanie do webcamow to o dziwo najlepiej wyszedl najnowszy MSN Messenger 6.1 (obecnie 6.2). Polecam sprawdzic. Niestety lezy w transmicji audio... :/

W ogole wszystkie webcamy na CMOS'owym sensorze sa takie sobie...

No ale wiadomo - kasy zawsze brak ;)

A mi wlasnie ludzie mowia, ze Logitech lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi wlasnie ludzie mowia, ze Logitech lepszy.

Coz... to tylko moje zdanie ;)

Logitech z pewnoscia jest popularniejszy i faktycznie robi dobre webcamy, ale nie ta o ktorej obecnie myslisz - to juz jest taki staruszek, ze hoho ;]

Wiesz... i tak z webcamem jest tak perfidnie, ze to druga osoba bedzie widziec jakosc Twojego webcamu. Bo co z tego, ze wybulisz 2x wiecej skoro i tak sam nigdy nie zobaczysz efektu? :-P

Lepiej namawiac znajomych, zeby kupowali lepsze i drozsze to wtedy lepiej dla Ciebie :twisted:

j/k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki najlepszy program polecanie do Wideokonferencji ???

yyy... Windows Messenger 6.2 ? ;)

Tego jest naprawde duzo, Tlen, Wpkontakt, Netmeeting, Windows Messenger, ivit, wszystko to badziewie :?

Dobre Lacze + Swietna kamerka + iChat

...i prosze bardzo :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę a raczej muszę zrobić sobie podgląd kamerą na korytarz i chciałbym użyć do tego kamery internetowej ponieważ podgląd byłby tylko w nocy. Wiec mam kilka pytań: Komputer stoi około 7 m od miejsca w którym ma stać kamerę . Czy można przedłużać kabel usb na taką odległość czy muszę szukać kamery z innym złączem. Drugie pytanie: Jak to jest z filmowaniem w nocy lub bardzo słabym świetle. 3:Czy są kamery które filmują gdy wyczują ruch a gdy go nie ma to nie. Słyszałem że chyba jakiś Logitech ma tą funkcję. I 4 pytanie Jakim programem mogę zgrywac obraz na dysk obojętnie w jakim formacie aby się on zachował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7m kabla USB hmm moze to nie wypalic aczkolwiek jest jeden sposob. Przedluzanie USB zwykłym kablem mozna chyba tylko do 5m. Powyzej jest strata sygnału i trzeba sie wyposażyc w aktywny przedluzacz USB który wzmacnia sygnał. Na allegro poszukaj. Cena z tego co pamietam to okolo 40 zł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamerki internetowe przewaznie maja kiepska jakosc obrazu przy sztucznym swietle... jest duzo programow do zgrywania obrazu z kamerki.. jednak trzeba pamietac ze musisz uzywac jakiegos kodeka zeby to kompresowac... bo pare min filmu zajmie Ci kupe miejsca na dysku... co rowna sie wiekszym zapotrzebowaniem na moc procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi