Skocz do zawartości
_łukasz_

Jak bezpieczenie zmienic procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nastepujace pytanie : jak zaminiec procesor na płycie ECS KM400 -M2 v.1 z AMD Xp 2000+ na AMD 1700+ ? Sprawdziłem w instrukcji ,że czestotliwosc powinna wynosić 133 Mhz dla obu procesorów. Na płycie przestawia sa tylko dwie zworki - obecnie ustawione na 133 Mhz - przed zmiana procesora na 1700 nie muszę ich prestawiac ( czy tak?). Czy gdzieś monżna/trzeba przestawić mnoznik - czytałem ze amd 2000 ma 12,5 a mad 1700 ma 11 x ? Nigdzie na płycie ani w biosie nie moge jednak znalesc takiego miejsca. Czy to molziwe ze musi sie zgadzac tylko ta czestotliwosc takotwania. To jest płyta ecs`a tam nie ma za bardzo czego ustawiac :) . Jak mam to zrobic zeby niczego nie zepsuć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie mozna zmienic mnoznika to jest autodetekcja czyli zmieniasz ustwiasz FSB wymieniasz proca i chulasz nawet jak ten 1700+ bedzie dzialal na 12,5 to co z tego ze zamiast 20 lat bedzie dziala 15 albo 10 i tak za 5 to bedzie zlom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na co trzeba najbardzie uwazac zeby nie ukruszyc ??

Na procesor.... :P

Eeee tam.... ludzie Cię straszą.... zeby procka ukruszyć to naprawde musisz umieć... I jakiej siły musisz do tego użyć....

Bądz wrażliwy :wink: i delikatny :wink: to nic się nie stanie..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie boisz to mozesz podjechac do mnie - ja ci wymienie za jedyne 5 paczek :twisted:

A co du ukruszenia rdzenia - jak to widziałem w takim instruktarzowym filmiku AMD - poprostu trzymaj radiator równolegle do mobo połóz go na procku tak zeby sie dzirki w zapince dobrały z wypustakim w sockecie i juz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi