Skocz do zawartości
emge

problem z odblokaowaniem mnoznika XP1600+

Rekomendowane odpowiedzi

AMD Athlon XP 1600+

AX1600DMT3C

AGOIA 0211XPKW

Y7947880056

:x

no & bez sukcesu. cztery podejscia - sukces niby po czwartym - ale okazalo sie ze nie moge ustawic mnoznika zadnego powyzej oryginalnego (napiecie ustawione na 1,85V); za to dzialaja wszystkie wartosci ale w dol.

no i do tego chyba cos s*** (swalilem) bo zglupial mi odczyt temp na diodzie, plyta wykazuje juz na starcie ponad 90*C a w trakcie pracy okolo 100*C - przy czym temp. cpu wskazywana jest srednio 50*C. zamontowalem na chwile radiator spire'a z miedzianym spodem bez zadnej pasty bo kombinowanie z cpu & zakladanie zdejmowanie wody tak co moment jest niewygodne. tak czy inaczej nie wydaje mi sie by bylo to normalne.

jakies sugestie?

naciecia izolowalem lakierem bezbarwnym do paznokci, lakier przewodzacy "pulsar volt" jednoskladnikowy na bazie zywic akrylowych ze srebrem, mostki w calosci zamalowane - potem dokladnie poprzecinane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon XP 1600+

AX1600DMT3C

AGOIA 0211XPKW

Y7947880056

:x

no & bez sukcesu. cztery podejscia - sukces niby po czwartym - ale okazalo sie ze nie moge ustawic mnoznika zadnego powyzej oryginalnego (napiecie ustawione na 1,85V); za to dzialaja wszystkie wartosci ale w dol.

no i do tego chyba cos s*** (swalilem) bo zglupial mi odczyt temp na diodzie, plyta wykazuje juz na starcie ponad 90*C a w trakcie pracy okolo 100*C - przy czym temp. cpu wskazywana jest srednio 50*C. zamontowalem na chwile radiator spire'a z miedzianym spodem bez zadnej pasty bo kombinowanie z cpu & zakladanie zdejmowanie wody tak co moment jest niewygodne. tak czy inaczej nie wydaje mi sie by bylo to normalne.

jakies sugestie?

naciecia izolowalem lakierem bezbarwnym do paznokci, lakier przewodzacy "pulsar volt" jednoskladnikowy na bazie zywic akrylowych ze srebrem, mostki w calosci zamalowane - potem dokladnie poprzecinane

Sam sobie odpowiedziales.

Odblokuj tak jak proponuja na Tom's Hrdware i na 99% bedzie ci dzialal tak jak powinien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba cos s*** (swalilem) bo zglupial mi odczyt temp na diodzie, plyta wykazuje juz na starcie ponad 90*C a w trakcie pracy okolo 100*C - przy czym temp. cpu wskazywana jest srednio 50*C. zamontowalem na chwile radiator spire'a z miedzianym spodem bez zadnej pasty bo kombinowanie z cpu & zakladanie zdejmowanie wody tak co moment jest niewygodne. tak czy inaczej nie wydaje mi sie by bylo to normalne

ale co z temperaturami? duron 1000 morgan na mojej plycie nie zachowuje sie tak idiotycznie - temp na diodzie nie przekracza 75*C (cpu podkrecone na 1200 fsb.133)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jaką masz rezystancje mostków.

Jednym końcem miernika do np. napisu AMD a drugim mostki.

Rezystancja powinna wynosić około 250-260 omów jak jest mniejsza około bliska 0 to oznacza że zwarłeś gdzieś mostek z masą.

Co do twojego problemu że nie możesz zmniejszyć poniżej twojego mnożnika to chyba masz drugi mostek źle połączony.

Ja miałem ogromny problem z odblokowaniem proca bo tak go podrapałem że mase miałem praktycznie naokoło ale jakoś sobie poradziłem.

Mikroskop rulez.

Teraz to sie chyba zajme odblokowywwaniem mnożników na Antku.

:))

Jeszcze tylko musze sie nauczyć tej metody z folią bo szkoda tracić gwarancje. :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezystancja powinna wynosić około 250-260 omów jak jest mniejsza około bliska 0 to oznacza że zwarłeś gdzieś mostek z masą. 

jakos to zmierze. jednak teraz wszystko mam ladnie wyczyszczone a procesor z temperaturami zachowuje sie nienormalnie.

czy takie zwarcie jest w stanie uszkodzic procesor? czy po wyczyszczeniu procesora z mostkow wraca wszystko do normy - czy jeednak da sie cos s*** (swalic) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...