epoxer Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 W nForce2 Tweaker 0.25b to wygląda tak: Info o AGP Aparature Size odczytuje w CPU-Z 1.23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 W nForce2 Tweaker 0.25b to wygląda tak: Info o AGP Aparature Size odczytuje w CPU-Z 1.23 by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 poczekaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 mi sie wszystko pomieszalo Cpu-z sprawdz jak to nie pomoze wss orginalny bios i flash Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 CPU-Z uparcie pokazuje 128MB, na razie nie będę wachlował biosami - ewentualnie wrócę do Twojego 2.0.0 lub poczekam na nowsze biosy. Czy 2.0.6 CPC ON jest warty uwagi czy czekać na nowsze wersje ?? THX za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 I prosze nowa seria biosików Melina http://hslab.pl/modules.php?op=modload&nam...order=0&thold=0 Tutaj spis wg. bpl oraz romsip. ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-21 Bpl 3.02 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc On ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-21 Bpl 3.02C 26.08.04 by -=Merlin=- --- Cpc Off ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-21 Bpl 3.19 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc On ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-21 Bpl 3.19C 26.08.04 by -=Merlin=- --- Cpc Off ************** ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-31 Bpl 3.02 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc On ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-31 Bpl 3.02C 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc Off ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-31 Bpl 3.19 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc On ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-31 Bpl 3.19C 26.08.04 by -=Merlin=- -- Cpc Off Za jakiś czas znajdą się na moim ftp ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Namnożyło się tych biosów 8O ... nawet zawężając się do CPC ON mam kilka do wyboru. @Merlin może jakiś TIP z czym to się je :P (info o biosach) Czy "Fire" oznacza, że jest oparty na biosie 3d Fire ?? (d22 czy d23 zatem ??) PS Pod linkiem "ABIT NF7-S ver. 3.0.00 Fire Bpl 3.19 26.08.04 by -=Merlin=-.rar" mieści się bios oznacony jako "C" Więc to jest wersja C czy nie ?? Jeśli nie to czy jest Fire CPC ON z Bpl 3.19 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darekx Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 1-21 Bpl 3.02, 1-21 Bpl 3.19, 1-31 Bpl 3.02, 1-31 Bpl 3.19 - czym to sie rozni i o co w tym chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 http://hslab.pl/modules.php?op=modload&nam...order=0&thold=0 Za duzo tych biosow ;) Moglbys wyjasnic roznice miedzy biosami bo chyba niewiele osob sie orientuje :( Jedna sa 3.02 a drugie 3.19 ( co to jest ale po ludzku, ktore do czego lepsze ) i jeszcze te cyferki na poczatku 1-21 | 1-31 | 4-29 itd 8O No i czy zostaly juz wprowadzone zmiany o ktore tu prosilismy? Boot menu i reszta z listy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 No i prosze... http://members.lycos.co.uk/swidrzany/-=Mer...0by%20wspinacz/ wszystkie nowe biosiki merlina z revizjii 3 (ładnie posegregowane). Za niedługo zamieszcze nowe biosy exclusiv to znaczy których jeszcze nigdzie nie ma na necie i moje ftp będzie je gościć pierwsze :D PS. Teraz objaśnienia : Biosy macie ładnie posegregowane: -> CPC on -> CPC off oraz bpl: -> 3.02 (abit) -> 3.19 (DFI) wybór należy do was ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FiSz Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Na hslab.pl merlin napisal ze biosow jest 28 8O kazdy inny. tak wiec przylaczam sie do prosby kolegow. Merlin wykonales juz ogromną pracę ale gdybys popracowal nad krotkim i rzeczowym opisem tych biosow to napweno wiecej posiadaczy nf-7 wgralo by twoje biosy a co za tym idzie mialbys wiecej wynikow testow. Ja na przyklad nie moge sobie pozwolic na czeste zmiany biosu poniewaz w promieniu 60 km odemnie nikt nie ma nf7 wiec hotflash to dla mnie spory problem pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Wszyskie biosy, które stworzył Merlin są obecnie dostępne na moim ftp. :D PS. update'owałem również EXCLUSIVE :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Dobra Świder ty tutaj jestes najbardziej kumaty. Powiedz mi który ztych nowych biosów jest do NF7? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 fajnie panowie ale jak dla mnie odpadaja mobo zachowywalo co najmniej dziwnie niechcialo wstac ... ;( po ciezkiej walce wyjolem wszystko ... itd nawet na fsb 200 nie chcialo dzialac stabilnie zamiast proca 2000 bylo 750 nie wiem jakim cudem :evil: z zwisy przy bootowaniu i takie tam juz prawie hot flasha mialem robic ale jakos wstala :) to jest dopiero radosc testowany bios to:ABIT NF7-S ver. 3.0.00 1-31 Bpl 3.19 26.08.04 mem kingmax 433 ps nie zauwazylem nic z listy próśb fszystko po staremu :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Dobra Świder ty tutaj jestes najbardziej kumaty. Powiedz mi który ztych nowych biosów jest do NF7? Wsztstkie :D Jeśli chodzi ci o Bpl (który mógł cię zmylić) to oby dwie wersje są do NF7 tylko 3.02 modowany bios z "silnikiem" Abita, a 3.19 to modowany "silinik" DFI Już poleciłem flash tych biosów kilu osobom, czekam na ich relacje i osiągi. A na naszą liste trzeba jeszcze poczekać, Merlin wydał teraz jak największą możliwą kombinacje biosów ;) Trzeba wybrać te najlepsze, najszybsze i najstabilniejsze i wtedy Merlin postara się wsadzić "co się da" do najlepszego biosu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 -=Merlin=- pytanko.... Pod timingi CL2 tRCD=3 tRP=2 tRAS=11 tCMD=1T(CPC ON) i FSB200-230, które Biosy by najlepiej pasowały do tych ustawień. pomóż wybrać 3 z CPC ON do FSB200-225 (za wyjątkiem Fire) Wtedy dogłebnie potestuje pod kątem timingów dla duala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGdeCK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Panowie. Przez 4 godziny naczytałem się masy linków i tekstów. Widać tu mase dobrych chęci, pracy i szalony chaos. Musi ktoś napisać porządny tutorial i biosy muszą być jakoś opisane bo tak to cała ta praca idzie na marne IMO. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 I nie zadobre wieści :( Wszyscy użytkownicy nowych biosów skarża się na nie. "Nie moge odpalić kompa na takich ustawieniach jak wcześniej" najczęsciej słysze. Powód: wg mnie Merlin dał zaniskie/nieodpowiednie timingi alpha. Bo ponieważ na niższym FSB userzy maja dużo wyższe wyniki w Aidzie/Sandrze. Ten "błąd" występuje w biosach cpc on jaki i cpc off, także z obydwoma bpl. bo chyba Merlin zastosował wszędzie takie same timingi alpha, choć do tego nie jestem pewnien. Merlin nad tym pomysli i zobaczy co zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Wysostrzać timingi ALFA nie ma sensu, bo nie wiele wnoszą w porównaiu z podstawowymi timingami CL tRCD-R tRCD-W tRP tRAS tCMD Te np. wg TwiMOSÓW i Twisterów mi pasują. Są stabilne. Wyostrzać nie ma potrzeby. T(DOE)=2 T(RRD)=2 T(W2P)=5 T(W2R)=3 T(REXT)=2 T(R2P)=2 T(R2W)=3 Błedy pomiarowe generowane przez 3Dmark2001/03 są na tyle duże że zjadają te zmiany. Wyniki generowane przez Sandre (Memory Benchmark mają niski rozrzut - wystarczy max 5 pomiarów, AIDA potrzebuje do uśrednienia ok 20pomiarów (3 max i 3 min wypadają)) Odchylenie standardowe do wartości średniej można uzyskać wtedy <0,4%. tego sie trzymam. memtest-86 3.1.a jest nie wrażliwy na wahania (wyniki podobne dla CL2 i CL2.5) wystarczą 2 pomiary max. Wieksze znaczenie ma optymalizacja pod kątem CL2 do FSB230 i Cl2,5 do FSB>230, tRCD-R, tRCD-W, częsciowo dla TRP i tRAS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Dokładnie tak ... timingi Alpha mają wpływ na przepustowość ale nie na tyle duży by ryzykować stratę stabilności systemu - 5-20MB/s można zyskać a wiele stracić ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Pozostawiłbym w CPC ON spokojniejsze ALFA timingi. Np. j.w. @-=Merlin=- Poprosze tez optymalizacje pod timingi CL2 tRCD=3 tRP=2 tRAS=11 tCMD=1T Bo sporo ludzi ma ramy klasy Winbond CH5, Twister, twinMOS itd. które przy FSB200 najniższe timingi mają jednak CL2 3-2-11-1T a przy tRCD=2 wcale nie odpalają. Najlepsze przepustowości mozna mieć przy takich ustawieniach dla tCMD=1T (CPC ON) dla single i dual: dla FSB 133 MHz * CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 6 * CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 8 * CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 7 * CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 dla FSB 166 MHz * CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 10 * CL = 2; RCD = 2; RP =3; tRAS = 8 * CL = 2; RCD = 2; RP =4; tRAS = 6 * CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 8 (9-dual) * CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 10 (11-dual) * CL = 2; RCD = 4; RP =2; tRAS = 10 * CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 (9-dual) * CL = 2; RCD = 3; RP =4; tRAS = 8 dla FSB >= 200 MHz * CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 11 * CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 10 * CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 (10-dual) dla pamięci DDR (klasy Winbond BH5/BH6) FSB >= 200MHz * CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 11 Timingi dla CL2,5 są identyczne jak dla CL2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Więc teraz tylko zminić w ok 30 biosach timingi alpha :D Ale będzie ok ;) I nowe biosy będzie można za niedługo używać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 hi ja pracuje natym problemme narazie czarne chmury dltego bu umnie chodzom wschystkie na 250Mhz tylko nie romsip 1-31 Bpl 3.02 ,, 3.19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 z tego co mi sie wydaje zmieniles timingi nie tylko pamieci ale takze proca bo moj jeszcze czasami postowal na 10x200 ale potem na 10..5 x 200 znacznie zwiekszone napiecie echo smieszne znaczki zamiast postu ... ps z tego co widze panowie praca Merlina sprowadza sie tylko do modyfikacji poszczególnych ustawien/timingów i najprawdobodoniej nie przyniesie wymiernych korzysci w postaci bootmenu itd :confused: to jest tylko walka o stabilnosc i fsb ... a przeciez nie tylko o to chodzi no ale coz marzenia o idealnym mobo pozostaly ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 z tego co mi sie wydaje zmieniles timingi nie tylko pamieci ale takze proca bo moj jeszcze czasami postowal na 10x200 ale potem na 10..5 x 200 znacznie zwiekszone napiecie echo smieszne znaczki zamiast postu ... ps z tego co widze panowie praca Merlina sprowadza sie tylko do modyfikacji poszczególnych ustawien/timingów i najprawdobodoniej nie przyniesie wymiernych korzysci w postaci bootmenu itd :confused: to jest tylko walka o stabilnosc i fsb ... a przeciez nie tylko o to chodzi no ale coz marzenia o idealnym mobo pozostaly ;) morze popracuje na tem kosmetyczny problemie to co ty mi mowisz to jest problem kosmetyczny narazie jestem troche zawiedzony , wiecej biosuw i wiedzej problemow ja moglem zrobic tylko 2 alle zrobilem 28 dlatego bo ukazdego inaczej reaguje bios na plyte u tego bedzie to dobre a u inego tamto by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 ja Ciebie dobrze rozumie i nie mówie ze mnie zawiodles czy cos takiego tylko pragne Ci delikatnie zwrocic uwage ze nie liczy sie samo fsb ... przeciez nie samym kompem czlowiek zyje :) postanowilem sprawdzic org bios 25 fsb 220 10 3 3 2.5 - dual @2.8 aida 3328/1256 sandra 3342/3102 upgrade fsb 222 10 3 3 2.5 dual @ 2.8 aida 3321/1279 sandra 3380/33134 lan zalaczony tylko ze kabelek wypiety stery 4.27 mobo bez modów moze w czyms Ci to pomoze a ja powalcze o miejsce w rankingu ;) powodzenia :) i udanych łowów :) 3mak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 ja Ciebie dobrze rozumie i nie mówie ze mnie zawiodles czy cos takiego tylko pragne Ci delikatnie zwrocic uwage ze nie liczy sie samo fsb ... przeciez nie samym kompem czlowiek zyje :) postanowilem sprawdzic org bios 25 fsb 220 10 3 3 2.5 - dual @2.8 aida 3328/1256 sandra 3342/3102 lan zalaczony tylko ze kabelek wypiety stery 4.27 mobo bez modów moze w czyms Ci to pomoze a ja powalcze o miejsce w rankingu ;) powodzenia :) i udanych łowów :) 3mak ja zyje mojm comp. bo to przynosimi hlep a drugi sparaw 90 % ludzi hze Overclock a nie usterki kosmetyczne naprawidz rachunek 1+1= ist 2 moj comp. jest kobietom muj hlep , moj dom moje zycie :twisted: Ok !!!!!!!!!! by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Ktos wczesniej bardzo trafnie napisal, ze przydaloby sie jakies www z opisami biosow, oraz segregacja. Ktos sie ofirarowal na poczatku tego watku, ze jest gotow to zrobic ! Strasznie sie zagubilem w tych biosach, nie wiem co w ktorym jest ;) BARDZO CIEKAWYM ROZWIAZANIEM JEST ROWNIEZ ANKIETA W TYM TOPICU - KTORY BIOS SPRWUJE SIE U CIEBIE NAJLEPIEJ !!!! Ankieta tutaj, jezeli nie powstanie zadna strona, a jezeli powstanie to lepiej na www... Zastanwocie sie nad tym. Pozdrawima i dzieki za nowe biosy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Ktos wczesniej bardzo trafnie napisal, ze przydaloby sie jakies www z opisami biosow, oraz segregacja. Ktos sie ofirarowal na poczatku tego watku, ze jest gotow to zrobic ! Strasznie sie zagubilem w tych biosach, nie wiem co w ktorym jest ;) BARDZO CIEKAWYM ROZWIAZANIEM JEST ROWNIEZ ANKIETA W TYM TOPICU - KTORY BIOS SPRWUJE SIE U CIEBIE NAJLEPIEJ !!!! Ankieta tutaj, jezeli nie powstanie zadna strona, a jezeli powstanie to lepiej na www... Zastanwocie sie nad tym. Pozdrawima i dzieki za nowe biosy... to jest problemm umnie wszystkie dziajom miedzy 240-+255 Mhz tylko z wyjatkiem Romsip 1-31 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Jeśli ktoś nadal zastanawia sie nad różnicą wydajności między biosami CPC ON (lub oryginalnym biosem) a CPC OFF, to niech rzuci okiem na screeny pod linkami a) Merlin's D25 ver. 2.0.06C 3.19 Bpl Romsip Fire 23.08.2004 LINK B) Abit's NF7D_25 LINK PS Na biosach CPC ON Merlina w wersjach 2.0.4 i 2.0.06 miałem restary lub wyskakiwały błędy aplikacji przy FSB 236 na biosach 2.0.0 i 2.0.2 wszystko OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...