Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra robota

D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04

jest ok.

Stabilne FSB222 Cl2 3-2-11-1T

testy dla tych zoptymalizowanych timingów :

FSB200 x10 CL2 3-3-10-1T

Aida 3042/1141

Sandra 3068/2866

FSB200 x10 CL2 3-3-11-1T

Aida 3044/1170

Sandra 3075/2880

-------------

FSB222 x9 CL2 3-3-11-1T

Aida 3421/1294

Sandra 3426/3142

FSB222 x9 CL2 3-3-11-1T

Aida 3441/1322

Sandra 3438/3152

D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04

D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19C 01.09.04

dostale bardzo duzo posytywny fiedbeck romsip Speed Fire Tables --->>> Modded by -=Merlin=- jest neilepszom prace jakom ja wykonalem.

ja chzem wszystkim podziekowac za dobrom prace za informacie bezwas bym tego biosu nie zrbil naiwieksze dzieki za dobrom prace i iwazne informacie :

-- KAIN -- ( http://hslab.pl/ )

-- SWIDER --

i oczywiscie king of Benchmark -- MAVERS --

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem nastepujacy BIOS: D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04

Niestety 230 nie pociagne, cos sadze ze wina pamieci, komp odpala na kazdym napieciu ale winda nie idzie, a przy 1,9 siada BIOS i piszczy. Na 220 ma stabilnie, ale chcialbym pociagnac 230, moze ktos ma jakas dla mnie rade ??? Moze wersja z CPC off pomoze ??? Aha i jeszcze jedno, przy napieciu 1,8 czasami wiesza mi winde, a przy nowym 1,85 jeszcze nie sprawdzalem jakos dokladnie, wina napiecia, czy tego ze ciagle majsterkuje w Biosie, moze formata strzelic ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety po wgraniu wersji CPC off nadal nie daje mi sie ustawic 230fsb, ale przy 222 winda wydaje sie byc bardziej stabilna niz w wersji z CPC on. I tak jest super jak na te pamiatki, greetz for Merlin :)

trafne spostrzeżenie..tak ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety po wgraniu wersji CPC off nadal nie daje mi sie ustawic 230fsb, ale przy 222 winda wydaje sie byc bardziej stabilna niz w wersji z CPC on. I tak jest super jak na te pamiatki, greetz for Merlin :)

trafne spostrzeżenie..tak ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin kiedy bedziesz robil te wszystkie rzeczy z listy? :D

->boot menu 

->wszystkie opcje 

->dual on/off 

->alpha timings 

->temperatury 

->magic health

->beep z głośniczka a nie soundstorm

->"zeby pokazywal przy starcie prawidlowo magistrale pamieci bo przy >200 chyba zaniza o 1 mhz"

->"fajnie by bylo gdyby temp byly zczytywane prawidlowo (nie roznily sie przed i po 1 restarcie"

->moze jakies logo Tweak na starcie? :D

->albo zeby na starcie wyswietlal napiecia i temperatury, obroty wiatrakow? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem po testach z najnowszym biosem od Merlina D26 ver. 2.0.00 SPEED FIRE Bpl 3.19C i moje wyniki przy FSB 230x11 CL3 3 3 11:

Aida-3261/1329

SSandra-3448/3226

3DMark03-6787

Najszybszym biosem u mnie okazał się bios ver.3.0.00 Fire Bpl 3.19C jeśli chodzi o odczyty z Aidy i wynik 3DMarka w SSandrze porównywalnie.Ale gdy wgrałem ten bios ponownie to już płyta nie chciała się podnieść na FSB 230 pomimo różnych kombinacji chociaż za pierwszym razem wszystko śmigało.Na dzień dzisiejszy zostaje przy najnowszym biosie.

MERLIN tobie należą się GRATULACJE i WIELKIE PODZIĘKOWANIA za pracę którą wykonałeś.

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem ten bios: D25_ver_2.0.5_3.19_Bpl_09.08.2004_by_-=Merlin=-ale w porownaniu z oryginalnym biosem abita wypada troszke gorzej (byc moze to wina moich pamieci - elixir nanya).

Odczyt i zapis z aidy lepszy na oryginalnym. I z temperatura cos inaczej bo w spoczynku mialem caly czas od 41-44 stopni, a teraz jest 30-35 stopni. Przy obciazeniu natomiast sa takie same na obu biosach.

Aha i jeszcze jedna rzecz, napiecie +12 w spoczynku 11,80-11,71 na biosie Merlina, or bios abita 12,00-11,98 (sprawdzalem tylko w aidzie, a nie miernikiem, ale mimo wszystkie i tak inaczej pokazuje)

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem ten bios: D25_ver_2.0.5_3.19_Bpl_09.08.2004_by_-=Merlin=-ale w porownaniu z oryginalnym biosem abita wypada troszke gorzej (byc moze to wina moich pamieci - elixir nanya).

Odczyt i zapis z aidy lepszy na oryginalnym. I z temperatura cos inaczej bo w spoczynku mialem caly czas od 41-44 stopni, a teraz jest 30-35 stopni. Przy obciazeniu natomiast sa takie same na obu biosach.

Aha i jeszcze jedna rzecz, napiecie +12 w spoczynku 11,80-11,71 na biosie Merlina, or bios abita 12,00-11,98 (sprawdzalem tylko w aidzie, a nie miernikiem, ale mimo wszystkie i tak inaczej pokazuje)

Pozdrawiam :D

wmojm biose wszystkie funkcie som wylonczon kture som IDLE (CPU Disconnect) dlatego temp. jest wysoka 12 bierze tesz troche.

++++++++++++++

prosze pracowac tym dwoma programikami

H oda

ftp://62.178.109.212/Merlin%202/D26/H%20o...oda/H%20oda.exe

prosze po testowac

teraz jdzie bios jak buza panowie testy z tym programmem

Alpha Timing (stabilisator Memory timing)

40333333 jezeli 2-2-2-11 jest nie stabilne

40333323

40333313

40335333 stabilny 3dMark

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku chce przeprosic, ze pytam tu ale potrzebuje w miare szybkiej pomocy :)

Za 2 godzinki jade po dysk 160GB Hitachi na S-ATA a bios mam sprzed poltora roku 8O I podobno nie widzi wiekszych niz 120GB.

Przeczytalem caly temat i nikt nic nie wspominal o S-ATA. Nie ma zadnych problemow z dyskami na biosach Merlina ?

Chce wgrac bios D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04 i uzyc do tego winflasha ze strony Abita ? Sorki ale nigdy tego nie robilem a zaraz to bede musial zrobic ... Najpierw mam zgrac stary bios ? Jak tak to jak ?

Jeszcze raz wielkie SORRY ze tu pisze ale mysle ze ktos mi pomoze :)

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku chce przeprosic, ze pytam tu ale potrzebuje w miare szybkiej pomocy :)

Za 2 godzinki jade po dysk 160GB Hitachi na S-ATA a bios mam sprzed poltora roku  8O I podobno nie widzi wiekszych niz 120GB.  

Przeczytalem caly temat i nikt nic nie wspominal o S-ATA. Nie ma zadnych problemow z dyskami na biosach Merlina ?

Chce wgrac bios D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04 i uzyc do tego winflasha ze strony Abita ? Sorki ale nigdy tego nie robilem a zaraz to bede musial zrobic ... Najpierw mam zgrac stary bios ? Jak tak to jak ?

Jeszcze raz wielkie SORRY ze tu pisze ale mysle ze ktos mi pomoze :)

POZDRAWIAM

Farmazon. Mopzesz wsadzic dysk nawet 300 GB i zobaczy. Wiec sie niemartw. 136 GB bios widzial na moim k6-2 i starej plycie Soltek 54-u5 spred 7 lat a bios z 2000 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem nowy bios Merlina D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04 ... porównując z D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- nie zyskałem nic ...

Sandra:

d25 - 3477/3246 MB/s

d26 - 3476/3247 MB/s

SuperPi 2M: 1.38s vs. 1.38s

Możliwości OC przy timingach 8-3-3-2cl bez zmian - 228MHz stabilne przy Vdd 1,4V.

Temperatury jakby wyższe :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem nowy bios Merlina D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04 ... porównując z D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- nie zyskałem nic ...

Sandra:  

d25 - 3477/3246 MB/s

d26 - 3476/3247 MB/s

SuperPi 2M: 1.38s vs. 1.38s

Możliwości OC przy timingach 8-3-3-2cl bez zmian - 228MHz stabilne przy Vdd 1,4V.

Temperatury jakby wyższe  :?

sprubuj uzyc

Alpha timing 40-33-33-13 , 40-33-33-23

T(rp)

z biosy nic sie nieda wyciagnoc narazie

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pink

;) wiesz magic health to sa wlasnie to wyswietlanie temp i obrotów przy starcie no chyba ze chodzilo Ci o cos innego

ale tego mi troche tutaj brakuje tak jak easy boota :| tutaj epox pokazaj troche wiecej innowacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pink  

;) wiesz magic health to sa wlasnie to wyswietlanie temp i obrotów przy starcie no chyba ze chodzilo Ci o cos innego  

ale tego mi troche tutaj brakuje tak jak easy boota :| tutaj epox pokazaj troche wiecej innowacji

ale to nikomu jest niepotrzebne to som 2sek i przelatuje , ja moge z tym zyci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj zgoda ze to jest tylko ulatwienie jak odpalasz komp i pomaga czasami wykryc bledy i ustrzec przed jego zniszczeniem .... ale to sa raczej skrajne przypadki natomiast boot menu jest raczej potrzebne bo wchodzenie do biosu i ciagla manipulacja ustawieniami albo zabawa tasmami jest irytujaca i na poziomie przedszkolnym tutaj abit tez nie swieci ... to jest tylko prosba bo kto nie lubi wygody ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin porzadna robote zrobiles, bardzo porzadna.

Wczesniej urzywalem biosow tictac cpc on i nie moglem przekroczyc 218 FSB stabilnie.

Na twoim biosie D25 2.0.03 cpc on poszlo 227 stabilnie.

Na twoim biosie D26 1.0.0.0 cpc off jest 237 stabilnie.

Podkreslam ze mam nowe TWINMOS'y na kosciach MTec.

Na dodatek twoje biosy sa wydajniesze na tych samych taktowaniach ramow i procka.

Dzieki i polecam twoje biosy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

News HsLab.pl D26

Mam pytanie czy w tym newsie sa poprawne linki? Do tej pory myslalem ze bios z CPC ON nie ma C a bios CPC OFF ma C. W newsie jest na odwrot  :roll:http://members.lycos.co.uk/swidrzany/-=Merlin=-%20upload%20by%20wspinacz/-NEW-%20Revizja%203/

to jest blond redaktora zaraz bedzie ten blond poprawiony

Bpl 3.19C Cpc Off

Bpl 3.19 Cpc On

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przy szynie 222 mam zwiechy windy, zbyt agresywne timigni zmusily mnie dac ja na 215. Aha i mam jeszcze pytanie, bios z CPC on jest szybszy od CPC off??? Jesli tak to czy zysk stabilnosci w wersji z CPC off jest na tyle wielki zeby go instalowac i wyciskac z kompa siodme poty??? A moze lepiej uzyskac stabilnosc w wersji z CPC on i cieszyc sie szybkim biosem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przy szynie 222 mam zwiechy windy, zbyt agresywne timigni zmusily mnie dac ja na 215. Aha i mam jeszcze pytanie, bios z CPC on jest szybszy od CPC off??? Jesli tak to czy zysk stabilnosci w wersji z CPC off jest na tyle wielki zeby go instalowac i wyciskac z kompa siodme poty??? A moze lepiej uzyskac stabilnosc w wersji z CPC on i cieszyc sie szybkim biosem???

Według mnie przy 2x256MB zabawa w biosy CPC OFF nie ma większego sensu bo trzeba się naprawdę postara by pobi wydajnoś biosu CPC ON a przy wysokim FSB trzeba zapewni odpowiednie chłodzenie ...

Dla przykładu - u mnie FSB 228 z 8-3-3-2cl i CPC ON by wyprzedzic biosem z CPC OFF musiałbym wycisnąc FSB ponad 250MHz z tymi samymi timingami, co jest nierealne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...