Kaczor_Jonasz Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Kapuje i wielkie dzieki za pomoc, przyda sie w mojej bitwie OC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 z cpc on masz wiekszą przepustowość a przy nizszym FSB chłodniej w porównaniu z CPC OFF. Aby było podobnie w CPC OFF masz wyzsze FSB ale za razem troche cieplej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 ja na 228 cl 2.5 cpc on mam delikatnie okolo 70MB/s mniejsza przepustowosc niz na 237 cl 2.5 cpc off Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 ja na 228 cl 2.5 cpc on mam delikatnie okolo 70MB/s mniejsza przepustowosc niz na 237 cl 2.5 cpc off Przepustowość to nie wszystko - odpal 3DMark01 i zobaczysz, że pomimo wyzszego FSB i wyższej przpustowości stracisz wydajność 3D, pobnie w Super Pi. Jak możesz to zrób te testy i podaj wyniki ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Witam wszystkich. Fsb 225x11 Timingi cl2.5-2-3-8 Dual D25rev2.0.06C-23.08.04---/---D26rev2.0.0.003SpeedFire.19C 01.09. everest odczyt -zapis: 3185-1317---/----3186-1335 Sandra M.B.B Int--Float: 3324-3110---/----3327-3110 3DMarck 2001: 20837----/----21017 3Dmarck 2003: 11815-----/----11974 Jak dla mnie super mi zalezy glownie na wydajnosci w 3dmarkach, jak widac wzroslo. Bede mial czas to sprawdze, jeszce czy uda mi sie w koncu przekroczyc magiczne Fsb 225. Merlin, dzieki wielkie za wspaniale biosy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Witam wszystkich. Fsb 225x11 Timingi cl2.5-2-3-8 Dual D25rev2.0.06C-23.08.04---/---D26rev2.0.0.003SpeedFire.19C 01.09. everest odczyt -zapis: 3185-1317---/----3186-1335 Sandra M.B.B Int--Float: 3324-3110---/----3327-3110 3DMarck 2001: 20837----/----21017 3Dmarck 2003: 11815-----/----11974 Jak dla mnie super mi zalezy glownie na wydajnosci w 3dmarkach, jak widac wzroslo. Bede mial czas to sprawdze, jeszce czy uda mi sie w koncu przekroczyc magiczne Fsb 225. Merlin, dzieki wielkie za wspaniale biosy. Pozdrawiam UWAGA !!! by -=Merlin=- bedzie przechodzil na DFI LanParty II Ultra B Modificatia biosuw DFI saluwazylem ze pewne cody som nie zmienionye to oznacza bardze wielki POTENCIAL , zrobilem 1bios "Alpha" na prube dalem to kumplowi i odpalil system bez problemu 265 Mhz 5 gdzin stabilny. ostatatnie 2 biosy beda z robione bede sie staral zrobic to tak zeby kazdy byl sadowolony szkoda mi abita alle co zrobie by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Na DFI wykorzystasz jednak lepiej swoje ramy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Na DFI wykorzystasz jednak lepiej swoje ramy. masz racie OCZ pc 4400 a ty jak stym biosem potrafisz to robic czy nie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Komp służy do celów zawodowych...pracuje głównie na FSB200 x10. A tak dla sportu czasem sie podkreca ale nie chce przekraczać FSB230. Uzywam wyłacznie CL2 3-2-11-1T i pod to szukam cos optymalnego. Brak mi poukrywanych zakładek.... Próbowałem cos kombinować z plikiem ..bin ale nic z tego nie wyszło..jedynie ALFA timing moge zmieniać . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Abita NF7-S 2.0 i potestowalem troche biosow. Plytka przyszla z biosem D22 czyli dosc starym. Sciagnalem dwa biosy Merlina D26 3.19 i 3.19C 1.09.04 i oficjalny D26 ze strony Abita. Na razie bawilem jedynie na FSB200 ,ale z tych trzech biosow najlepiej wydajnosciowo wypada oficjalny a ten Merlina z CPC ON jest ciutke wolniejszy (jezeli chodzi o przepustowosc). Tryb Single 11-2-2-2: Merlin 3.19 czyli cpc on: Sandra 2889/2698 D26 oryginal ze strony Abita: Sandra 2936/2734 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 ja na 228 cl 2.5 cpc on mam delikatnie okolo 70MB/s mniejsza przepustowosc niz na 237 cl 2.5 cpc off Przepustowość to nie wszystko - odpal 3DMark01 i zobaczysz, że pomimo wyzszego FSB i wyższej przpustowości stracisz wydajność 3D, pobnie w Super Pi. Jak możesz to zrób te testy i podaj wyniki ... 3DMark 2001 pozostal bez zmian 9,5*228 cpc on i 9*237 cpc off ten sam winik. (~5940) Super pi niestety nie mierzylem wczesniej to nie moge powiedziec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Abita NF7-S 2.0 i potestowalem troche biosow. Plytka przyszla z biosem D22 czyli dosc starym. Sciagnalem dwa biosy Merlina D26 3.19 i 3.19C 1.09.04 i oficjalny D26 ze strony Abita. Na razie bawilem jedynie na FSB200 ,ale z tych trzech biosow najlepiej wydajnosciowo wypada oficjalny a ten Merlina z CPC ON jest ciutke wolniejszy (jezeli chodzi o przepustowosc). Tryb Single 11-2-2-2: Merlin 3.19 czyli cpc on: Sandra 2889/2698 D26 oryginal ze strony Abita: Sandra 2936/2734 kazda ina plyta reaguje inaczej ja sie sam w kuzam alla nic niemoge zrobic , umnie prawie wszystkie biosy chodzem 250~260Mhz a znowu u jnych 230 , to ma wspulne z ruznymi factorami naprzyklad temeratura NB , ja chlodze NB jednym podwujnym hlodnica a drugom hlodnica na Proca Abit ma dziwne Phenomeny PS przepraszam jeszcze raz za mojom Polskom wymowe by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 no to boot menu i inne odjechaly daleko ... moze samemu trzeba bedzie sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za to ... ;) tylko ze szkola sie zaczyn bo chyba z magic healthem nie bedzie wiekszego problemu bo to jest tylko przepisanie odczytów z pc healtha ... pare linków i po sprawie ;) natomiast boot menu no to trzeba osobna procedure napisac :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Oj Merlin zle robisz, NF7 to juz jest legenda, szybkosc, niezawodnosc i niezwykla frajda z krecenia i szukania jak najbardziej optymalnej konfiguracji. A to DFi cos tam cos tam, nawet nazwa brzmi jak zabawka za zlotwe dla dzieciaka, to nic tylko proba osciagniecia jak najwyzszego FSB, ale tam nie ma powera, nie ma tej szybkosci, to raczej pusta inwestycja. Moim zdaniem Abit rzadzi, a Ty juz stales sie jego czescia, wiec prosze Cie o jeszcze jedno, przemysl to dokladnie. BTW poraz ktorys jeszcze raz podziekuje za Twoj wklad w Abita :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Merlin czekamy na biosy ze wszystkimi funkcjami i bajerami ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Ale pod kombinacje ramów PC4400 to raczej DFI sie mu przyda bardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Oj Merlin zle robisz, NF7 to juz jest legenda, szybkosc, niezawodnosc i niezwykla frajda z krecenia i szukania jak najbardziej optymalnej konfiguracji. A to DFi cos tam cos tam, nawet nazwa brzmi jak zabawka za zlotwe dla dzieciaka, to nic tylko proba osciagniecia jak najwyzszego FSB, ale tam nie ma powera, nie ma tej szybkosci, to raczej pusta inwestycja. Moim zdaniem Abit rzadzi, a Ty juz stales sie jego czescia, wiec prosze Cie o jeszcze jedno, przemysl to dokladnie. BTW poraz ktorys jeszcze raz podziekuje za Twoj wklad w Abita :) ladnie to powiedzales "zarz sie rosplacze" *lol* ja jestem poto zeby bios dfi rozbujac i mysle z to sie da zrobic przy mojej optymalnej konfiguracji bedzie power i szybkosc . Na abit sie juz nic nieda wyciagnoc , nikt niechce dac coduw zeby cos wyprodukowac wiem z TicTac ma cos alle niedaje cos musi combinowac , ia sie powoli wystrzelalem , wiem z moj bios ist bardzo dobry moze nawet co ja wiem jest na 1 mjejscu ja pomysle jak to bede robil albo zatrzymam deske i odczasu do czasu cos wyprodukuje albo przejede odrazu "Hard Core" ps ja bym chcial chetnie statistik jaki bios ist neilepszy RANG LIST iest to do srobienia ??? by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 To piszcie mi na PW poprostu jaki bios najbardziej wam przypadł do gustu. W tytule dajcie "Bios rank" i w trści pełny opis biosu. Jak dostane trochę wiadomości to się zrobi taki mały ranking ;) Co wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 popieram pomysl zrobienia Rankingu BIOSow dla ABITA NF7-S ....jeszcze raz popieram......mozna by go wrzucic potem do FAQu albo dokleić gdzieś tutaj . badz tematu do Najlepszych biosach dla NF7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 No to załoze zaraz D26 i zobaczymy co pokaze - na dfi na 260 mhz z hynixami smigałem ale niestety porysowałem mobo przy zakładaniu wc wiec został narazie abit, moze go w koncu rozpedze do 250 mhz - w koncu lezy mi na półce 5 procków - zobaczymy co z tego wyniknie - noc jest długa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozzy Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witam. Ja mam tylko takie krótkie pytanie, bo pierwszyraz będę wgrywał bios Merlina - czy do tego celiu mam wykorzystać AWDFLASH.EXE i postępować dokładnie tak jak przy flashowaniu orginalnego biosu abita, podmieniając tylko orginalny bios na ten od Merlina ?? Np wg opisu na tej stronie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 flash menu szybko sprawnie i bez problemów ... tak samo jak z orginalnym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 bravo dla merlina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozzy Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dzięki Linoge - fajny programik - bios juz u mnie śmiga, jak zamontuje radiator na SB to będe sie bawił dalej i zobaczymy co mój sprzęt potrafi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ktos wie kiedy mozna sie spodziewac nowego biosu od Merlina? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ktos wie kiedy mozna sie spodziewac nowego biosu od Merlina? :) ja bym chcial chetnie statistik jaki bios ist neilepszy RANG LIST zabaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 by -=Merlin=- podziwiam Twoje zdolności w przeprogarmwywaniu,modyfikowaniu BIOSów, ale jak Grupa moderująca Forum will c ur sig, mogą się trochę zdenerować, ponieważ podobno nie wolno umieszczać photos w sigu ;) W każdym razie, jakbyś miał chwilkę to skontaktuj się ze mną, wolisz GG, ICQ, mail, PM? Mam małą sprawę odnośnie BIOSów ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Rank list będzie jak ktoś będzie mi na PW wysyłał swoich "ulubieńców" ;) Jak narazie dostałem jedną wiadomość :( Czekam na więcej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja moge podac te porownanie: D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19C 01.09.04.rar VS ABIT NF7-S ver. 3.0.00 Fire Bpl 3.19 26.08.04 by -=Merlin=-.rar SANDRA 3081/2846 VS 3239/3034 Bandwidth efficency: 87%/80% VS 92%/86% AIDA 3020/1135 VS 3170/1276 SuperPI 2MB 1:37 VS 1:30 3DMark 2001 19405 VS 20755 Konfig jak ponizej, ale na wiecej dokladnych testow nie mialem na razie czasu :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Welcom to polska III arena .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...