Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

ja na 228 cl 2.5 cpc on mam delikatnie okolo 70MB/s mniejsza przepustowosc  niz na 237 cl 2.5 cpc off

Przepustowość to nie wszystko - odpal 3DMark01 i zobaczysz, że pomimo wyzszego FSB i wyższej przpustowości stracisz wydajność 3D, pobnie w Super Pi. Jak możesz to zrób te testy i podaj wyniki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Fsb 225x11 Timingi cl2.5-2-3-8 Dual

D25rev2.0.06C-23.08.04---/---D26rev2.0.0.003SpeedFire.19C 01.09.

everest odczyt -zapis:

3185-1317---/----3186-1335

Sandra M.B.B Int--Float:

3324-3110---/----3327-3110

3DMarck 2001:

20837----/----21017

3Dmarck 2003:

11815-----/----11974

Jak dla mnie super mi zalezy glownie na wydajnosci w 3dmarkach, jak widac wzroslo. Bede mial czas to sprawdze, jeszce czy uda mi sie w koncu przekroczyc magiczne Fsb 225.

Merlin, dzieki wielkie za wspaniale biosy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Fsb 225x11 Timingi cl2.5-2-3-8 Dual

D25rev2.0.06C-23.08.04---/---D26rev2.0.0.003SpeedFire.19C 01.09.

everest  odczyt -zapis:

3185-1317---/----3186-1335

Sandra M.B.B Int--Float:

3324-3110---/----3327-3110

3DMarck 2001:

20837----/----21017

3Dmarck 2003:

11815-----/----11974

Jak dla mnie super mi zalezy glownie na wydajnosci w 3dmarkach, jak widac wzroslo. Bede mial czas to sprawdze, jeszce czy uda mi sie w koncu przekroczyc magiczne Fsb 225.  

Merlin, dzieki wielkie za wspaniale biosy.

Pozdrawiam

UWAGA !!!

by -=Merlin=- bedzie przechodzil na DFI LanParty II Ultra B

Modificatia biosuw DFI saluwazylem ze pewne cody som nie zmienionye to oznacza bardze wielki POTENCIAL , zrobilem 1bios "Alpha" na prube dalem to kumplowi i odpalil system bez problemu 265 Mhz 5 gdzin stabilny.

ostatatnie 2 biosy beda z robione bede sie staral zrobic to tak zeby kazdy byl sadowolony

szkoda mi abita alle co zrobie

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp służy do celów zawodowych...pracuje głównie na FSB200 x10.

A tak dla sportu czasem sie podkreca ale nie chce przekraczać FSB230.

Uzywam wyłacznie CL2 3-2-11-1T i pod to szukam cos optymalnego.

Brak mi poukrywanych zakładek....

Próbowałem cos kombinować z plikiem ..bin ale nic z tego nie wyszło..jedynie ALFA timing moge zmieniać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Abita NF7-S 2.0 i potestowalem troche biosow. Plytka przyszla z biosem D22 czyli dosc starym. Sciagnalem dwa biosy Merlina D26 3.19 i 3.19C 1.09.04 i oficjalny D26 ze strony Abita. Na razie bawilem jedynie na FSB200 ,ale z tych trzech biosow najlepiej wydajnosciowo wypada oficjalny a ten Merlina z CPC ON jest ciutke wolniejszy (jezeli chodzi o przepustowosc). Tryb Single 11-2-2-2:

Merlin 3.19 czyli cpc on:

Sandra 2889/2698

D26 oryginal ze strony Abita:

Sandra 2936/2734

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na 228 cl 2.5 cpc on mam delikatnie okolo 70MB/s mniejsza przepustowosc  niz na 237 cl 2.5 cpc off

Przepustowość to nie wszystko - odpal 3DMark01 i zobaczysz, że pomimo wyzszego FSB i wyższej przpustowości stracisz wydajność 3D, pobnie w Super Pi. Jak możesz to zrób te testy i podaj wyniki ...

3DMark 2001 pozostal bez zmian 9,5*228 cpc on i 9*237 cpc off ten sam winik. (~5940)

Super pi niestety nie mierzylem wczesniej to nie moge powiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Abita NF7-S 2.0 i potestowalem troche biosow. Plytka przyszla z biosem D22 czyli dosc starym. Sciagnalem dwa biosy Merlina D26 3.19 i 3.19C 1.09.04 i oficjalny D26 ze strony Abita. Na razie bawilem jedynie na FSB200 ,ale z tych trzech biosow najlepiej wydajnosciowo wypada oficjalny a ten Merlina z CPC ON jest ciutke wolniejszy (jezeli chodzi o przepustowosc). Tryb Single 11-2-2-2:

Merlin 3.19 czyli cpc on:

Sandra 2889/2698

D26 oryginal ze strony Abita:

Sandra 2936/2734

kazda ina plyta reaguje inaczej ja sie sam w kuzam alla nic niemoge zrobic , umnie prawie wszystkie biosy chodzem 250~260Mhz a znowu u jnych 230 , to ma wspulne z ruznymi factorami naprzyklad temeratura NB , ja chlodze NB jednym podwujnym hlodnica a drugom hlodnica na Proca

Abit ma dziwne Phenomeny

Dołączona grafika

PS

przepraszam jeszcze raz za mojom Polskom wymowe

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to boot menu i inne odjechaly daleko ... moze samemu trzeba bedzie sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za to ... ;) tylko ze szkola sie zaczyn bo chyba z magic healthem nie bedzie wiekszego problemu bo to jest tylko przepisanie odczytów z pc healtha ... pare linków i po sprawie ;) natomiast boot menu no to trzeba osobna procedure napisac :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Merlin zle robisz, NF7 to juz jest legenda, szybkosc, niezawodnosc i niezwykla frajda z krecenia i szukania jak najbardziej optymalnej konfiguracji. A to DFi cos tam cos tam, nawet nazwa brzmi jak zabawka za zlotwe dla dzieciaka, to nic tylko proba osciagniecia jak najwyzszego FSB, ale tam nie ma powera, nie ma tej szybkosci, to raczej pusta inwestycja. Moim zdaniem Abit rzadzi, a Ty juz stales sie jego czescia, wiec prosze Cie o jeszcze jedno, przemysl to dokladnie.

BTW poraz ktorys jeszcze raz podziekuje za Twoj wklad w Abita :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Merlin zle robisz, NF7 to juz jest legenda, szybkosc, niezawodnosc i niezwykla frajda z krecenia i szukania jak najbardziej optymalnej konfiguracji. A to DFi cos tam cos tam, nawet nazwa brzmi jak zabawka za zlotwe dla dzieciaka, to nic tylko proba osciagniecia jak najwyzszego FSB, ale tam nie ma powera, nie ma tej szybkosci, to raczej pusta inwestycja. Moim zdaniem Abit rzadzi, a Ty juz stales sie jego czescia, wiec prosze Cie o jeszcze jedno, przemysl to dokladnie.

BTW poraz ktorys jeszcze raz podziekuje za Twoj wklad w Abita :)

ladnie to powiedzales "zarz sie rosplacze" *lol* ja jestem poto zeby bios dfi rozbujac i mysle z to sie da zrobic przy mojej optymalnej konfiguracji

bedzie power i szybkosc .

Na abit sie juz nic nieda wyciagnoc , nikt niechce dac coduw zeby cos wyprodukowac wiem z TicTac ma cos alle niedaje cos musi combinowac , ia sie powoli wystrzelalem , wiem z moj bios ist bardzo dobry moze nawet co ja wiem jest na 1 mjejscu

ja pomysle jak to bede robil albo zatrzymam deske i odczasu do czasu cos wyprodukuje albo przejede odrazu "Hard Core"

ps

ja bym chcial chetnie statistik jaki bios ist neilepszy RANG LIST

iest to do srobienia ???

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To piszcie mi na PW poprostu jaki bios najbardziej wam przypadł do gustu. W tytule dajcie "Bios rank" i w trści pełny opis biosu. Jak dostane trochę wiadomości to się zrobi taki mały ranking ;)

Co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to załoze zaraz D26 i zobaczymy co pokaze - na dfi na 260 mhz z hynixami smigałem ale niestety porysowałem mobo przy zakładaniu wc wiec został narazie abit, moze go w koncu rozpedze do 250 mhz - w koncu lezy mi na półce 5 procków - zobaczymy co z tego wyniknie - noc jest długa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja mam tylko takie krótkie pytanie, bo pierwszyraz będę wgrywał bios Merlina - czy do tego celiu mam wykorzystać AWDFLASH.EXE i postępować dokładnie tak jak przy flashowaniu orginalnego biosu abita, podmieniając tylko orginalny bios na ten od Merlina ??

Np wg opisu na tej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

by -=Merlin=- podziwiam Twoje zdolności w przeprogarmwywaniu,modyfikowaniu BIOSów, ale jak Grupa moderująca Forum will c ur sig, mogą się trochę zdenerować, ponieważ podobno nie wolno umieszczać photos w sigu ;)

W każdym razie, jakbyś miał chwilkę to skontaktuj się ze mną, wolisz GG, ICQ, mail, PM? Mam małą sprawę odnośnie BIOSów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge podac te porownanie:

D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19C 01.09.04.rar VS ABIT NF7-S ver. 3.0.00 Fire Bpl 3.19 26.08.04 by -=Merlin=-.rar

SANDRA

3081/2846 VS 3239/3034

Bandwidth efficency: 87%/80% VS 92%/86%

AIDA

3020/1135 VS 3170/1276

SuperPI 2MB

1:37 VS 1:30

3DMark 2001

19405 VS 20755

Konfig jak ponizej, ale na wiecej dokladnych testow nie mialem na razie czasu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...