by -=Merlin=- Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 prosze o pomoc meze ktos mi sprawdzic normalny Batron i 1700+ i Mobail Amd indifikation Mobeil Amd Atlon M-Xp chcem wiedziec bo slyszalem ze nie funkzionuje !!! by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Kaczor_Jonasz Robiłeś może testy w AIDZIE aby: odchylenie standardowe do średniej były <0,4%. Bo wyniki wahają sie np. przy FSB200 +- 40MB/s. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 @thoroughbreda B0 1700+ identyfikuje po clearcmosie prawidłowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Mavers nie wiem za bardzo o co Ci chodz i??? Jesli dobrze kapuje to Twoim zdaniem niepotrzebnie wogole to pisalem :) A moze cos zle robie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Dlaczego Merlin nie wlacza tych wszystkich funkcji w biosie tylko Mavers musi sie tym bawic? ;) ( niedlugo D26 ver. 2.0 FULL 12-31 -=Merlin=- & MaverS ) No i kiedy Merlin zajmiesz sie rzeczami z listy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Dlaczego Merlin nie wlacza tych wszystkich funkcji w biosie tylko Mavers musi sie tym bawic? ;) ( niedlugo D26 ver. 2.0 FULL 12-31 -=Merlin=- & MaverS ) No i kiedy Merlin zajmiesz sie rzeczami z listy ;) Merlina te opcje wkurzają ...nie są mu potrzebne wiec ja je właczam a wersje FULL dałem do sprawdzenia Merlinowi ..bedzie jutro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Mavers nie wiem za bardzo o co Ci chodz i??? Jesli dobrze kapuje to Twoim zdaniem niepotrzebnie wogole to pisalem :) A moze cos zle robie ??? Nazewnictwo Merlin skoryguje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Mavers nie wiem za bardzo o co Ci chodz i??? Jesli dobrze kapuje to Twoim zdaniem niepotrzebnie wogole to pisalem :) A moze cos zle robie ??? o znalas sie blond kto bedzze mogl imi sprawdziec nowom ver. indifikatcia Proca TB 1700+ albo 1800+ .... Mobeil Amd Athlon Barton Xp Normalny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 New Bios 09.09.04 D26 ver. 2.0.01 D26 ver. 2.0.01C HSLAB.pl kto bedzze mogl imi sprawdziec nowom ver. indifikatcia Proca TB 1700+ albo 1800+ .... Mobeil Amd Athlon Barton Xp Normalny by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Wyslalem waznego maila ..please. Sprawdz moze wersje FULL z 9.09.2004 NF7-26MM.BIN wysłałem 2 fotki z CPU-Z na FSB133 i FSB200 Thoroughbreda B0 1700+ Rozpoznawanie prawidłowe Thoroughbreda AMD Athlon XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Hej, Wgralem tego nowego biosa Merlina ( D26 ver. 2.0.01 ) wedlug zalecen z hslab'u wersje bez C. Moj konfig to nf7s, bart m 2500, kingmax 400 (256mb ) fortron fsp300-gtp60 ... od dawna nie bawilem sie biosami i nie bawilem sie w oc. Jak zobaczylem kilka stron ( forow i nie tylko ) o Merlinie to zdecydowalem sie wgrac ten biosik. Mam jednak teraz problem... wywala mi prim torture test przy ustawieniach przy ktorych mi wczesniej nie wywalal... What do ya think about it? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Hmm Merlin przed wysłaniem biosu testuje go na min. FSB250 min. 12h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grosheck Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Dzięki by Merlin za wspaniałe biosy, Świder, Mavers za pomoc. Ja dla odmiany nigdy nie byłem w stanie osiągnąć czegokolwiek na swoim Abicie ale w koncu go zakatowałem na smierc i wymienilem na nowego. ten model jest genialny. Barton-M 2500+ Hynix D-43 256MB DDR400 CL3-2-2-11 BIOS by Merlin D26 cpc off maksymalne stabilne fsb=257mhz, potrem system zachowuje sie dziwnie choc prime niczego nie wywala. 257x8 to max moich mozliwosci. potem 250x9.5. Stabilne chociaz moze nawet nie do konca (malo czasu na testy). Zauwazcie ze spadek fsb o 7mhz powoduje wzrost wyniku o 300mhz. Dlaczego tak jest? Dodam jeszcze ze na fsb 200 proc chodzil jako 2600mhz i tez mu to nie przeszkadzalo :D co tu moznaby jeszcze pokrecic... cos nie wyrabia ale nie wiem co i nie moge tego sprawdzic, bo jak tylko ustawie tryb ASYNCHRO komp mi nie wstaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 dobra mam 2x hynixy 400mhz i nf7-s. wgralem ten poprzedn bios merlin & marvers i niby na fsb200 chodzi bez zarzutu ale, czasem jak mi smiga foobar albo jakis videoplayer to np. foobar mi sie wylacza a player pokazuje blad i sie wywala oczywiscie nie zawsze co do gier to ok : d timingi na pamieciach to 2.5 4 4 9 napiecia ramu to 2.9 ; vdd 1.7 macie jakies pomysly ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Hmm Merlin przed wysłaniem biosu testuje go na min. FSB250 min. 12h.Zauwazylem ze to cos z pamieciami. Im mniejsze im napiecie dam.. tym szybciej wywala prima. Standardowo jade na 2,9 ... a przy 2,7 mi wywala... pokombinuje cos z timingami... pewnie to pomoze... jedno mnie zdziwilo na tym biosie. Puscilem swojego bartonka 13 x 200 @ 1,8 i poszedl bez problemu :) a jade tylko na volcano 7... moze czas wrocic do wc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Hmm Merlin przed wysłaniem biosu testuje go na min. FSB250 min. 12h.Zauwazylem ze to cos z pamieciami. Im mniejsze im napiecie dam.. tym szybciej wywala prima. Standardowo jade na 2,9 ... a przy 2,7 mi wywala... pokombinuje cos z timingami... pewnie to pomoze... jedno mnie zdziwilo na tym biosie. Puscilem swojego bartonka 13 x 200 @ 1,8 i poszedl bez problemu :) a jade tylko na volcano 7... moze czas wrocic do wc... Polecam Windows Memory Diagnostic z 2004r. do badania ram dla danego max FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 @mavers goldmem lepszy ;) ciezej go przejsc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 @mavers goldmem lepszy ;) ciezej go przejsc :D Moze sa jakies kody ulatwiajace przejscie :?: :lol: Ale tak na serio to chodzi o ten Windows Memory Diagnostic z Microsoftu :?: Mozna jakis link do "tego wlasciwego" prosic :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 @mavers goldmem lepszy ;) ciezej go przejsc :D Moze sa jakies kody ulatwiajace przejscie :?: :lol: Ale tak na serio to chodzi o ten Windows Memory Diagnostic z Microsoftu :?: Mozna jakis link do "tego wlasciwego" prosic :?: INFORMACIA !!! Robiom problemmy Memory prosze sprawdzic; :wink: Memory software "prosze suchc mnie" Optymalnie sprawdza allbo wyszukiwania blenduw iest Memtest+ ******************** Memtest+ http://www.memtest.org/ ,,Based on the well-known original memtest86 written by Chris Brady, memtest86+ is a port by some members of the x86-secret team. Our goal is to provide an up-to-date and completly reliable version of this software tool aimed at memory failures detection,, ******************** memtest86 http://www.memtest86.com/ ,,Memtest86 is thorough, stand alone memory test for x86 architecture computers. BIOS based memory tests are only a quick check and often miss many of the failures that are detected by Memtest86,, ********************* Windows Memory Diagnostic (Microsoft) http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp/ ,,The Windows Memory Diagnostic tests the Random Access Memory (RAM) on your computer for errors. The diagnostic includes a comprehensive set of memory tests. If you are experiencing problems while running Windows, you can use the diagnostic to determine whether the problems are caused by failing hardware, such as RAM or the memory system of your motherboard. Windows Memory Diagnostic is designed to be easy and fast. On most configurations, you can download the diagnostic, read the documentation, run the test and complete the first test pass in less than 30 minutes,, ********************** MemTest @ HCI Design http://hcidesign.com/memtest/ ,,MemTest is a RAM reliability tester. It evaluateuates the ability of your computer's memory to store and retrieve data accurately. A correctly functioning computer should be able to do both these tasks with 100% accuracy day in and day out. A computer that fails these tests, perhaps because of old hardware, damaged hardware, or poorly configured hardware, will be less stable and crash more often. Even worse, it will become even less stable over time as corrupted data is written to your hard disk. By running MemTest you can ensure that your computer's RAM is correctly functioning. It is wise to test this when you buy a new computer, install new RAM, or change the configuration of your machine (for instance, to overclock it). Are the sort of user who likes to push the performance of your machine to the edge? Relying upon whether your machine will boot after your new BIOS tweaks is a poor way to determine the safety of your new settings. Use MemTest as a true test of stability,, ********************* GoldMemory http://www.goldmemory.cz/ ,,GoldMemory Thorough Stand-alone Memory Test for PC memory subsystem,, ********************* by -=Merlin=- :wink: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 @Merlin: a moze to cos z moimi pamieciami ( kingmax ) ... moj qmpel tez ma kingmaxy... nf7s i thortona 2000+ i tez mu prime na Twoim biosie wywalal... moze za slabe pamieci do tego biosu... :/ Musze jeszcze potestowac na nizszych fsb... zaraz dam info... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 OK, pojawił się prostszy sposób na detekcję czy mamy włączony CPC ON czy OFF niż opisywał Merlin :wink: Niestety zmiana tego parametru nie wchodzi w grę ... natychmiastowy zwis. Central Brain Identifier 7.2.0.9 Build 0909 Final Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 jest wlonczony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 tak ze zgdonie z tym moje kingmax obsuguja cpc czego nie potrwierdza sandra ... potwierdzam zeznania sheep na org prime mialem stabilna do 220 na Merlina nawet na 200 luzne timingi @2.8 i wysyp :| tak ze narazie zostaje orginalny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 D26 z dnia 09.09.2004 po czyszczeniu CMOS, oto rezultat :) Mi juz Merlin procka rozpoznaje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 OK, pojawił się prostszy sposób na detekcję czy mamy włączony CPC ON czy OFF niż opisywał Merlin :wink: ... Central Brain Identifier 7.2.0.9 Build 0909 Final no fajniutki ten programik :] tylko ze z tego wychodzi ze lece ma hynixach z timingami 2-2-2-11-1 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 nie ma programów doskonalych :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 czyli CPC 1 to jes cpc on a cpc 2 to cpc off ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 czyli CPC 1 to jes cpc on a cpc 2 to cpc off ? taa,command per clock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wspinacz Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 czyli CPC 1 to jes cpc on a cpc 2 to cpc off ?hyba na odwrót ja mam bios z cpc off i mam w tym programie cpc 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Cos mi sie zdaje, ze CBId ma male klopoty z odczytem danych w zmodyfikowanym biosie Merlina, ale na grzyb to komu :) Sa lepsze progsy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...