Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie testuje bete3. Po krótkich oględzinach i kilku testach także wykazuje stabilnoś i brak freezów jak beta2.

I jedna bardzo ciekawa sprawa... mianowicie ten gasnący monitor na tych beta biosach... problemem był... FlashMenu :D po flaszu z pod dosa wszystko ok (tak pisze Merlin -> sprawdzał około 20 razy)

Narazie jeszcze testy, testy, pamiętamy co się stało jak Merlin się spieszył i zrobił kilkanaście biosów i dał "na rynek" :? Od teraz wszystko trzeba solidnie potestować, a dopiero potem udostępnić innym. Cpc Off napewno będzie, nawet Merlin dawał instrukcje jak zmienić on i off więc z tym nie będzie problemu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie niektórym umkneło pojawienie się biosu Tictac'a

D10 MANTA RAYS XT

Features:

- Base On Abit Stock D10 bios

- CPU Disconnect function patch as recomended by nVidia Tech

- EXT P2P Discard time set 1ms by default (to prevent SATA corruption)

- SBA Enabled by default(VGA Driver might overwrite the setting)

- New small ABIT logo

- New Full Screen boot up logo (Manta Rays XT Logo by HouseRats @ OcForums.com)

- L12 Softmod for Tbred & Mobile to run on 166MHz Interface

- Beta 4x4 Ingredients : Included

- Command Per Clock : Enabled (ABIT D10 Stock BPL)

- Dimm Driving Strength & slew Rate : ABIT Stock D10 Configuration

- Alpha Timing : ABIT Stock D10 Configuration

- CPU Interface Enable & Disable : ABIT Stock D10 Configuration

- Bios Layout : ABIT Stock D10 Configuration

- SATA Bios Version : 4247

Credit to:

- Rabbi : Beta testing on Micron 5B Chips (2 x 512MB = Max 254Mhz 2.5-2-2-11 multiplier 10.5)

- HouseRats @ OcForums.com : D10 Manta Rays XT splash screen

a)Command Per Clock Enabled

http://forum.abit-usa.com/attachment.php?s...=&postid=420399

http://www.geocities.com/nastechxtreme2/D1...antaRays-XT.zip

http://home.doramail.com/tictac/D10-MantaRays-XT.zip

b)Command Per Clock Disabled

NOT AVAILABLE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Press Tab to show POST screen , Press Delete to enter Bios"

moze mi ktos powiedziec co to jest :?:

W ostatnich biosach Tictaca niewidać POST Screen - czyli detekcji CPU i napędów tylko Logo biosu na całą stronę.

Jesli chcesz zobaczyć detekcję urządzeń to wciskasz Tab, a jeśli chcesz wejść do biosu - Delete. That's all ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

denerwuje mnie to troche ten ekranik :-) ale jesli wydajnosc jest git to nie mam nic przeciwko :-D

Mnie ten ekran nie przeszkadza - ponadto comp tak szybko bootuje, że nawet z wyłączonym ekranem ciężko się czemuś przyjrzeć bo znika :lol:

PS

Poczekam aż Merlin tego Taipana dopracuje a tymczasem Manta Rays XT Tictaca (po lekkich własnych modyfikacjach w timingach Alpha) Rulez 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D26 TaiPan 0.1

- Indifikation Mobeil AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz (Romsip Modded by -=Merlin=-)

-- TaiPan 0.1 (Optimised 200FSB Register)

- L12 mod built-in

- Bpl 3.02 Cpc On

D26 ver. 2.0.04 TaiPan 0.1 Bpl 3.02 23.09.04

UWAGA ostatnie bios dzekuje wszystkim za pomoc , Allt terz przepraszam za nieudany biosy ja jestem tylko czlowiekimk tesz robie blendy

Wielkie dzeki Dlla

KAIN [url=http://forum.hslab.pl]http://forum.hslab.pl za server i cierpliwosc (browar juz zamowilem !!!) ateraz czeka DFI

MAVERS ja cie dzekuje serdecznie za cierpliwosc i ze testowales bios ktore byle problemy dzieki @MAVERS Mnozniki 9~11 som "" slyszelem ze stabilne "" bardzo dobra praca

ŚWIDER dieki cie z teste i pomoc

User Feedback @MAVERS

Dołączona grafika

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sam wykonać biosik cpc off... i skończyło się... na moich chęciach... czemu -> ponieważ Merlin sam pisał romsip i ten hex od zmiany cpc nie jest tam gdzie był wcześniej i zonk.. albo Merlin sam zmieni tego hexa :D albo da namiar która to dokładnie komórka itd... prościej jest aby sam to zrobił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sam wykonać biosik cpc off... i skończyło się... na moich chęciach... czemu -> ponieważ Merlin sam pisał romsip i ten hex od zmiany cpc nie jest tam gdzie był wcześniej i zonk.. albo Merlin sam zmieni tego hexa :D albo da namiar która to dokładnie komórka itd... prościej jest aby sam to zrobił ;)

pozostaje nam czekać na Merlina ale chyba nie będzie kazał nam sie prosić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za szybko sie cieszylem bios lepszy aczkolwiek dalej mam freeze klawiatury i myszy czy ktos to jescze ma w czy twi problem.

Komp dziala prime95 nie wywala ale jak pisze sobie klawiaturka to po jakims czasie freeze.Merlin o co chodzi?????Dlaczego tak się dzieje????POMOCY???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za szybko sie cieszylem bios lepszy aczkolwiek dalej mam freeze klawiatury i myszy czy ktos to jescze ma w czy twi problem.

Komp dziala prime95 nie wywala ale jak pisze sobie klawiaturka to po jakims czasie freeze.Merlin o co chodzi?????Dlaczego tak się dzieje????POMOCY???

Testujesz tylko PRIME95 ??

Potestuj GoldMEmory 8) , 3DMarkami, Super PI ...

Sam Prime wiosny nie czyni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...