unckle Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 ej to moze ja czegoś nie wiem, moze coś sie pozmieniało - jak dajecie cpu interface - bo "za moich czasów"(kiedy byłem w temacie to dawało się enable... a jak teraz? co do pozostałych to mam wszystkie spectrumy disable wszsytko cachable disable thermal throttling disable cpu disconnect function disable apic disable no i to wszystko chyba z takich szczególnych ustawień... chyba ze są jeszcze jakioeś myki o których trzeba pamiętać? a jeszcze co do v na chipsecie - bo ja cały czas jade na 1,6v - dobrze toto? a pozatym na poprzedniej stronie pytałem o: mam pamiątki 2x256 twinmosa zwykłe ddr400 na kościach mtec 50d - czy jest wogóle sens próbować z taipanem? jest chyba jakiś programik do zmian "ukrytych timingów" - widze ze Wy jakoś tym sposobem modyfikujecie te biosy pod siebie, ale konkretnie nie wiem o co chodzi... mógłby ktoś mi trochę rozjaśnić w tej materii? i nie otrzymałem odpowiedzi, moze teraz ktoś mi pomoże? pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darekx Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Płytka jest już u lekarza (zapzyjażniony sklep) :) mam nadzieje że to ten bios bo jeśli nie to 300 zł w plecy :cry: Ja osobiście też polecam taipana d26 chociaż discavery dużo mu nie ustępuje a mantarys xt niechce nigdy więcej widzieć :evil: Po prostu miales pecha, ja testowalem mnostwo biosow merlina i zostalem przy biosie tictaca D26-MantaRays-XT-CPC OFF. Jest dla mnie najlepszy. I wszystko FULL STABLE. I nie bawi mnie juz zabawa w wysokie fsb, od wysokiego fsb plyty dostaja w d u p e i z czasem padają, duzo osobom juz tak padlo. Teraz jade na 220x10 i wszystko mi pieknie smiga, zero problemow z prime95 itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 taipan beta3 :] sprawdz u mnie smiga dobrze cpu-disabled Nooo...ten bios dla mnie rządzi !:D Mam na nim 8x250 (cóż...procek idzie na 2100 Max, więc widać dlaczego zależy mi na wysokich FSB) z timingami 3-3-4-11, Super PI 16M Stable (19m 47s, czyli nic szczególnego, ale starczy do rankingu Super PI na forum :lol: ) :) Tylko, że na razie kręciłem przy jednej kosci 512mb, zobacze co stanie przy dalszym kręceniu (do FSB 260)a później dowale druga kostke :) Jeszcze pamiątki w Sandrze mam w okolicach --, czyli wszystko jest tak jak lubie :) /Edit - Źle liczyłem, średnia z odczytu i zapisu w sandrze u mnie to na razie 3472,5 Ogólnie jestem naprawde zadowolony. :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 taipan beta3 :] sprawdz u mnie smiga dobrze cpu-disabled Nooo...ten bios dla mnie rządzi !:D Mam na nim 8x250 (cóż...procek idzie na 2100 Max, więc widać dlaczego zależy mi na wysokich FSB) z timingami 3-3-4-11, Super PI 16M Stable (19m 47s, czyli nic szczególnego, ale starczy do rankingu Super PI na forum :lol: ) :) Tylko, że na razie kręciłem przy jednej kosci 512mb, zobacze co stanie przy dalszym kręceniu (do FSB 260)a później dowale druga kostke :) Jeszcze pamiątki w Sandrze mam w okolicach --, czyli wszystko jest tak jak lubie :) /Edit - Źle liczyłem, średnia z odczytu i zapisu w sandrze u mnie to na razie 3472,5 Ogólnie jestem naprawde zadowolony. :twisted: A jakie masz pamiątki, jeśli można wiedzieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Moje spostrzeżenia co do tego biosu w praktyce- stabilne Super PI 16m miałem do FSB 258 (wymarzonego 260 niestety nie osiągnołem), ale 3dm2k1 nie dawało się "przekonać" do działania, wszystko działa jak trzeba "tylko" do 256 :) A gdy dorzuciłem swoją drugą kostke do duala...tragedia :roll: Wszystko wyglądało jakby mobo padło (nie pomagały restety cmosu, odłączenie zasilania i wyjmowanie bateryjki itd.), na szczęscie działa po rozłożeniu i złożeniu ponownie 8O Czyżby bios miał włączone to "CPC"? Gdy już zadziałało z dualem na (wcześniej stabilnym) FSB 255 nawet wingroza się nie załadowała...teraz jest FSB 250, ale nie mam czasu zbytnio na testy (trzeba lekcje wreszcie odrobić :P). Naprawde nie spodziewałem się, że gdy wykosztuje się na 1Gb ramu będe tak dyskryminowany i narażony na kłopoty z tego powodu ;) Trzeba ścierpieć, przecież teraz nie wyrzuce do kosza połowy pamięci, bo tak bedzie szybciej :) __________ Pc juice - Hynixy D43(chyba powinienem sobie zrobić wreszcie jakiś stosowny podpis :P) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Diablo- Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Mam pytanko bo juz tyle bisow merlina wyszlo ze niewiem jaki zainstalowac obecnie mam ABIT NF7-S ver. 2.0.05C TaiPan 0.1 Sprzęt taki jak w podpisie. Co polecacie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Tego bym polecał ... agresywny bios dający wysoką przepustowość ram w szczególnosci dla mnożników powyżej >=9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Chyba mi bios padł :evil: wgrałem mantarays xt od tic taca i na 230 wogóle nie wstał no to 3xrestart i na 225 2,5-3-3-9 wchodzi do windy i restart no i już więcej się nie uruchomił :cry: restart biosu nie pomógł na godz baterje wyciągłem potem wszystko wyciągłem i nic płyta milczy :cry: to znaczy startuje ale monitor czarny. to coś napewno z płytą bo wszystko inne sprawdzałem na innym kompie tzn. proca, pamiątki, grafe. Chyba się nie obędzie bez hot-flascha :?: :?: :?: Jeżeli ktoś ma pomysł jak inaczej moge postawić kompa to prosze o pomoc :) Miałem to samo( płyta raczej jest dobra) resetowałem monitor z 10 razy i wszystko ruszyło potem zmiana biosu i wszystko chodzi dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 mantarays xt Tictaca rzadko, ale czasem robi freeeeeeeez. Taipan troshke lepiej zoptymalizowany :)mantarays xt Tictaca rzadko, ale czasem robi freeeeeeeez. Taipan troshke lepiej wyżyłowany jest :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 No to ja zgłosze że miałem freezy na D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19C 01.09.04 teraz jade na Discovery i póki co cisza .... Mavers :arrow: porobił byś wersje FULL nowych biosów Merlina (mnie szczególnie interesuje Discovery C ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Przeciez mozesz sam sobie zrobic, co to za problem? modbin :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 a nie mozna zrobic czego w rodzaju popularnosci danego biosu :?: u kogo jaki bios sie najlepiej spisuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Można by załozyć nowy topic z ankietą ;) Wezme założe, jak będzie be to zniknie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Jak wyrobie z robotą to potestuje Rays XT Tictaca i dam znać jak sie ma do TAIPANA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Można by załozyć nowy topic z ankietą ;) Wezme założe, jak będzie be to zniknie :) jak narazie to fajnie;) tylko jak by jeszcze uczestnicy podawali max stable fsb moze :?: dla danego biosu a nie kazdy z osobna :?: u mnie cos dziwne bo jak mam bios z l12 to 8rda wykrywa mi proca jako 10x166 a nie jest jest ustawione czy to jest norma :?: (wiec chyba l12 dziala :D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamniol Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 czy te biosy działaja także z zwykłą płytą ABIT NF7 ver (2.0) ? A jak nie to czy są inne i gdzie ich szukac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 tak - bez komentarza .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Tu dla porównania wrzucam analize przepustowości w zalezności od mnożników dla MANTA RAYS XT by Tictac. Najlepiej zoptymalizowane mnożniki: 10 i 10.5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Mam problem z przepustowoscia pamieci na biosie Discovery CPC ON... Ostatnio dolozylem 1xHynix 512 ( 256+512 ) i chyba ;) od tego czasu zaywazylem cos dziwnego... Gdy za pierwszym razem odpale AIDA/Everest i dam test przepustowosci pamieci to mam powyzej 2900MB/s ale gdy robie to ponownie to wynik spada do 2800 :( Nigdy wczesniej tak nie bylo, podobnie np. z Super PI, za pierwszym razem 1.45 a za drugim 1.48 :roll: Nie mam pojecia dlaczego tak spada, FSB200 CL2-3-3-11@2.6V, sprawdzalem na wyzszym napieciu i dalej nic. Pamieci sprawdzalem memtestem i wszystko ok, wytrzymuja tak do FSB220... Stery te same co zawsze, do pamieci 4.40 i 3.38 | WinXP SP2 | pamieci w trybie Dual DDR... Moze ktos bedzie wiedzial co sie dzieje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drajwer Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Cze. Jaki polecacie bios na nf7-s(sl), tak żeby wykrywał nazwę mobilka, no i żeby był dobry w oc? Na płycie mam pamięci 2x512 kingston 400mhz. Zdaję se sprawe, że to było wcześniej, ale nie chce mi się czytać 30 stron. Mam modem, to by trwało wieczność. Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Mam dziwny problem... Chwaliłem się wczesniej tym, że udało mi się zrobić stabilne FSB 255 (a nawet 256, już 257 było stabilne tylko w super pi 16m) Później jak włożyłem druga kosc pamieci (Hynixy D43) coś się popsuło i miałem problemy. Teraz chciałem znowu na jednej kości zrobić te 255 i nie mogę, jest niestabilnie. :/ (teraz zostały mi tylko po tamtym wspomnienia i screeny ;) ) Próbowłem kombinować z timingami pamięci (chociaż wcześniej full stable było na 3,3,4,11) i napięciem procka bez większego (a raczej żadnego) skutku. Próbowałem na obu posiadanych kostkach. Więc co się stało? Inna sprawa - gdy mam dwie kości, nie w dualu to problemy sprawia nawet FSB 250, co dziwne w dualu już takiego problemu nie ma (idzie max do ok. 253). Może powininem spróbować taipana "właściwego"? Teraz mam bete. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 Wreszcie odebrałem swojego abitka 8) Jednak to bios padł, chłopaki z flachowali i wszystko gra :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 Mam takie pytanie. Wrocilem do domku i zabralem sie za testowanie biosow. Na poczatek poszedl oficjalny Taipan i...cienko :? Nie wiem czy te biosy sa optymalizowane jedynie pod dual?? Wczesniej mialem Split-fire od Tictaca i w singlu w Sandrze 2979/2750 (tak samo na oficjalnym abitowskim) a na Merlina 100MB/s mniej 8O No nic wgralem Mantarays XT i walek komp niestabilny 8O Prime nawet jednego testu nie przechodzi 8O Na razie jestem na oficjalnym d26 i chyba przez jakis czas na nim zostane ,bo i tak nie mam pamieci zeby chulac na FSB ponad 220. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Informacja dla tych którzy planują wgrać taipan beta- nie działa na tym biosie port LPT! 8O Dziękuje za uwage. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Informacja dla tych którzy planują wgrać taipan beta- nie działa na tym biosie port LPT! 8O Dziękuje za uwage. Hmm dziwne ..wlasnie drukuje bez problemów na LPT na Taipanie. może masz port wyłączony w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 mavers na becie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 tak .... na becie 3 FULL i na innych też bez problemu. Merlin czesto wyłaczał ten port Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 No to żebym wiedział na przyszłość, jak/gdzie w takim razie włączyć ponownie LPT? Co prawda na zwykłym taipanie nie ma już tego problemu, ale mam na nim gorszą wydajność, więc wróce do bety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Nie, no nie mam pytan.... ty flasciach!esz bios i nie sprawdzasz co ma wlaczone i co wylaczone :?: I takie texty jak kilka postow wyzej pozniej piszesz... po prostu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Nie, no nie mam pytan.... ty flasciach!esz bios i nie sprawdzasz co ma wlaczone i co wylaczone :?: I takie texty jak kilka postow wyzej pozniej piszesz... po prostu :lol: Co poradze, że nie mogłem znaleść tego gdzie włączać drukarke (najpierw myślałem, że może jednak drukarka się zepsuła)? A samą drukarke używam pierwszy raz od pół roku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...