Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Ok PANOWIE

Wczoraj w koncu kupilem NF7 v2.0

Czyli no sata i innych śmieci

Mam Pamiątki jak w podpisie, czyli TwinMosy na Mtec , 1-512 i 2 256. CL2.5. Chodzą jak sparowane, w dualu(na msi też chodziło).

Podejrzewam, że maks z nich wyciągne 230, czyli 460 Mhz

Jaki Biosik polecacie?

by Merlin i mavers?

CPC on czy off? Dużych fsb raczej nie osiągne(mówie o 250...)

Nie chciałbym mieć problemów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mavers, dzięki za info, ale chodzi mi o to, chce miec 100 % że sie nie zrąbie po sflashowaniu z tego powodu, ze ja mam nf7, a wy nf7-s

Tak przy okazji, chyba popodłaczałem urządzenia(karta, wiatraki, napędy) w nieodpowiedniej kolejności, bo na v 5 mam 5,20, pozostałe napiecia wyglądają ok...

Czy linia 5 v jest ważna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no mam maly problemik ;)

Tak sobie powoli zwiekszam FSB, testuje pamieci i mam problem ze stabilnoscia w prime :(

Pamieci DDR466 CL2.5 3-3-11@2.8V memtest86 OK

Procek 233x9@1.7V ( na 2.2GHz starcza mu 1.55V wiec to nie to chyba? )

Plyta Zalman na NB, SB niestety bez chlodzenia, mosfety tez :( 2xprzod, 2x tyl, 1x92mm bok ;) Temperatura w srodku okolo 22-24 stopni... Na NB 1.4-1.6V

Bios Discovery CPC ON, CPU Interface enable :D Ktos ma pomysl co to moze byc? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem co Pinki...

Tylko u mnie memtest stabilne mam 510mhz (FSB 255), a płyta potrafi mi się wywalić po jakimś czasie na FSB 230...a na FSB 255 dosłownie w chwile po uruchomieniu windowsa.

Wcześniej te FSB 255 było oczywiście stabilne.

Puściłem wentyl 92mm na mosfety, ale to nic nie daje, dorzuciłem mały wentylatorek na SB...też nic, a więc co zrobić ?

Inna sprawa - czy tylko ja tak mam, czy może u Was też wszystko się wywala z mnożnikiem 9x? Np. jedno FSB chodziło stabilnie z 9,5x, ale po zmianie na 9x (czyli też zmiejszeniu taktowania procka) już wywala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zescie sie tak uparli ze cpc off na 2x512.

Ja mam 1x256 i z cpc on mam stabilnie do 225 FSB a z cpc off 236 FSB.

Z tym ze cpc off 236 FSB jest wydajniejsze o okolo 70MB/s w aidzie a 3dmark jest bez zmian. Takze ja z mojej strony polecam sprobowac cpc off nawet jezeli nie ma sie 2x512. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem już kilka stron wcześniej o bios do pamiątek 2x512 Geila, ale właśnie przeprowadzałem się i chwilowo nie miałem netu więc już jestem -dzięki za podpowiedzi ale coś jest nie tak ,ponieważ wszystkie prawie już wgrywałem i zaczynam się zastanawiać czy oby nie trafił się mi słaby egzemplarz płyty ponieważ nic poza FSB220 nie mogę osiągnąć.Teraz mam bios ABIT NF7-S ver. 2.0.05C TaiPan 0.1 25.09.04 by -=Merlin= datowany na 08/19/04 na tym uruchamia mi się nawet na fsb235 na 250 zwis podczas ładowania systemu. W czasie testów na 235 zawiesza się i stabilne jest dopiero na FSB 220 [ prime].Pamięć pracuje teraz na

CAS Latency 2T

RAS To CAS Delay 3T

RAS Precharge 3T

RAS Active Time 9T

W czsie sprawdzania na wyższych FSB było nawet ustawiane i sprawdzane 2,5/5/5/11 przy nap. 2,9V mimo iż pamięć ma w specyfikacji dla FSB 250 2,5/4/4/7, są radiatory na mostku południowym i mofsetach.Jedyne co mnie zastanawia to to czy przyczyną owych zwisów nie jest mostek północny ponieważ przy FSB 220 jak zmienię napięcie na mostku z 1,7 v na 1,6v zaczyna się to samo co przy wyższych FSB [zwis].Jest może ktoś kto pomoże mi wejść na FSB powyżej 230 :?: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem już kilka stron wcześniej o bios do pamiątek 2x512 Geila, ale właśnie przeprowadzałem się i chwilowo nie miałem netu więc już jestem -dzięki za podpowiedzi ale coś jest nie tak ,ponieważ wszystkie prawie już wgrywałem i zaczynam się zastanawiać czy oby nie trafił się mi słaby egzemplarz płyty ponieważ nic poza FSB220 nie mogę osiągnąć.Teraz mam bios ABIT NF7-S ver. 2.0.05C TaiPan 0.1 25.09.04 by -=Merlin= datowany na 08/19/04 na tym uruchamia mi się nawet na fsb235 na 250 zwis podczas ładowania systemu.  W czasie testów na 235 zawiesza się i stabilne jest dopiero na FSB 220 [ prime].Pamięć pracuje teraz na  

CAS Latency 2T

RAS To CAS Delay 3T

RAS Precharge 3T

RAS Active Time 9T

W czsie sprawdzania na wyższych FSB było nawet ustawiane i sprawdzane 2,5/5/5/11 przy nap. 2,9V mimo iż pamięć ma w specyfikacji dla FSB 250 2,5/4/4/7, są radiatory na mostku południowym i mofsetach.Jedyne co mnie zastanawia to to czy przyczyną owych zwisów nie jest mostek północny ponieważ przy FSB 220 jak zmienię napięcie  na mostku z 1,7 v na 1,6v zaczyna się to samo co przy wyższych FSB [zwis].Jest może ktoś kto pomoże mi wejść na FSB powyżej 230 :?:  :lol:

Zobacz co ma do zaoferowania bios Manta Rays XT Tictaca - może być lepiej, może być gorzej - jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.9V vdimm jest spoko, nie męczy tak pamięci ;)

A FSB 255 może być końcem FSB dla mobo, choć pamięci mogłby by więcej...  

I co do mnożnika to zależy od biosu, zobacz na tabele maversa...

Z tym FSB nie za bardzo mnie zrozumiałeś ;)

Chodzi o to, ze 255 stabilne było, a teraz nie ma i granica stabilności przesuneła się gdzieś do FSB 225...

Ale mniejsza z tym, mi już i tak nic nie pomoże bo po rpsotu mam wielkiego PECHA :cry:

Wystarczy mi, że przez wrzesień dwukrotnie zmieniałem mobo...można się załamać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO epoxer:

Wgrałem bios Manta Rays XT Tictaca - z problemami oczywiście; pierwszy jaki ściągnąłem musiał być uszkodzony bo wgrywał się do połowy , drugi był ok. Ale przestał MI DZIAŁAĆ pomiar prędkości na PWR i już nie działa mimo iż wróciłem na bios MERLINA.

A sam bios jest wydajniejszy przy tych samych ustawieniach, ale też dalej nic po za FSB220 nie idzie .Na 226 już zwis.Więc teraz jestem już o pomiar obrotów i oczywiście o ich kontrolę uboższy !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO epoxer:  

Wgrałem bios Manta Rays XT Tictaca - z problemami oczywiście; pierwszy jaki ściągnąłem musiał być uszkodzony bo wgrywał się do połowy , drugi był ok. Ale przestał MI DZIAŁAĆ pomiar prędkości na PWR i już nie działa mimo iż wróciłem na bios MERLINA.

A sam bios jest wydajniejszy przy tych samych ustawieniach, ale też dalej nic po za FSB220 nie idzie .Na 226 już zwis.Więc teraz jestem już o pomiar obrotów i oczywiście o ich kontrolę uboższy !!!!!!!

Ja po wgraniu tego biosa mam 5MHz wiecej na FSB (wczesniej bledy w Memtest juz cokolwiek >220) i tym samym teraz stabilne 2,7GHz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , a ja mam taki problem poprzednio ten sprzęt co w podpisie z pamięciami Hynix d43 chodził na biosie d10 z l12 mod na 10x236 @ 1,775v a teraz po wgraniu biosa BETA3 na TYCH SAMYCH (porzyczyłem te memki) pamięciach wiesza się (restart) i dzieje się to od granicy 230fsb a max co mi sie udało niestabilnie to 240. Jaki teraz bios radzicie ? "Manta Rays XT Tictaca" ??

dla pewności sprawdzałem również na wyższym napięciu ale teżnic nie dało

ps. przy 240fsb fajne odczyty z AIDY

odczyt 2570

zapis 1380

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...