Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

gdy mam jedną kość w slocie 3 to biegana 250 gdy dołoze 2 kość w slot 2 biegaja na 240 na 245 sie wysypują w mem tescie tak sei dzieje gdy w biosie jest napiecie na vdim na 2.9 gdy mam 2.6 to na 225 nie chodza

Przy tym modzie napiecie musi być zawsze ustawione w biosie na 2,9V nie wiem dlaczego ale tak soie zastrzegł autor moda.

do tej pory myslałem ze mod 3.3v zasila wszystkie sloty teraz to juz nic nie wiem

Oczywiscie ze zasila wszystkie sloty, jesli się przyjrzysz laminatowi płyty to zauważysz ze są one połączone niektórymi sciezkami, tak jest np zzasilaniem. Świder miał na myśli to ze czasami mogą występować spadki napięcia na scieżce bo może się ona okazać za "ciasna" do zasilania dwóch modułów więc po prostu dodał zasilanie do każdego slotu osobno.

Pytanie czy oprócz Vdimm z 3,3 zrobiłes Vtt moda ? tj dwa punkty na slocie połączone ze sobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze robiłęm vtt

co do tego ze 3.3v dochodzi do wszystkich portów to bgyło to dla mnie oczywiste ale po przezyciu tych wszystkich lolkó co miałęm w domq do juz niczego nie jestem pewien

to co najbardziej mnie dziwi tro czemu na 3 biosach na 3 slotach na 3 kostkach nie da sie wyciagnąc nigdy wiecej niz 250 ...... wszedzioe zawsze wszystkei 3 kosci zaqchowują sie tak samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ciągle się łudze ze mam po prostu słabe memki za to pożerają tyle prądu :? niestety jak dałem 4V to nawet na 270 mogłem testować przepustowość ale nic poza tym, jeśli chodzi o stabilność to praktycznie te 250 to takie maksimum, mostek traktowałem już nawet napięciem 2,1V i w niczym mi to nie pomogło, płyta jest cała oradiatorowana, nawet plecy NB mają radiatorek i nici. Odpusciłem sobie po prostu i tyle. Jedyne czego jeszcze nie zrobiłem to szlifowanie mostka ale juz po prostu nie wierze ze da mi to jakikolwiek zysk w postaci MHz na FSB. Nie mam jak sprawdzić duala ani nawet dwóch modułów bo u mnie pamięci wyczynowe to zupełna abstrakcja dla ludzi i Elixir jest u mnie rulez :?

Niedługo mam mieć duala sprawdzonego na 250 to wtedy zobacze czy u mnie nie pojawią się czego się najbardziej obawiam objawy tego typu co u Ciebie.

Podsumowując jestem głupi :D skończyły mi sie pomysły i nie potrafie Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest nadzieje że kiedyś ..... :lol:

Ja tak podkręcałem na raty procka :D pierw 2,4GHz później 2,42, później odkryłem myk z APIC OFF i się zrobiło 2,5GHz :D a teraz wyciskam 2,6GHz :) poczekać wiosny to moze będzie 2,7 :lol: wiec trzeba czekać i patrzeć kiedy Abit zacznie sie rozwijać :D

Koniec OFF Topa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD:

mam podobny problem. Dwie kości na bh-6.

3,3V vdd, vtt mod obecny.

(dalej bede mowił ciagle o timingach 2-2-2)

Pojdedynczo w 1 lub 2 banku każda lata około 240-245MHz

jakiekolwiek uzycie banku trzeciego (jedna kość w nim, lub kombinacje 1+3 i 2+3) owocuje spadkiem max fsb do około 210MHz

tak wiec zostaje mi 1+2 i tu niezaleznie od BIOSu, napiecia czy stsowanych czarów staje na 230MHz i ani rusz dalej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD:

mam podobny problem. Dwie kości na bh-6.

3,3V vdd, vtt mod obecny.

(dalej bede mowił ciagle o timingach 2-2-2)

Pojdedynczo w 1 lub 2 banku każda lata około 240-245MHz

jakiekolwiek uzycie banku trzeciego (jedna kość w nim, lub kombinacje 1+3 i 2+3) owocuje spadkiem max fsb do około 210MHz

tak wiec zostaje mi 1+2 i tu niezaleznie od BIOSu, napiecia czy stsowanych czarów staje na 230MHz i ani rusz dalej :/

no to stary jestesmy na jednym bagnie tylko ja mam minimalnie lepiej bo u mnie z 2 kosciami w banku 12 komp chodzi tak do ~245

za to jak uzyje 3 slotu to 200 nie jest stabilną wartoscią

co dziwne jak miałem twin mosy na m.tec to z uzyciem 3 banku czyli w trybie dual chanel pamiątki smigały na 242

teraz dual jest czyms w recz nie realnym

najgorsze jest to ze nawet jak wkładam w banki 1,2 obojetnie która kosc to zawsze jest to samo ... wiecej niz 250 i w mem tescie kibel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duncan i Yotom wspominali dawno, dawno temu ze na Abitach nie chca za bardzo biegac nowe BH-5 (te z nowszych serii(, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Swoja droga troche mnie przestraszyliscie bo przymierzam sie do zakupu duala KHX3000.

Najgorzej kreci sie wam w tym gniezdzie najbardziej oddalonym o CPU? (tym osobnym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej kreci sie wam w tym gniezdzie najbardziej oddalonym o CPU? (tym osobnym)

Ja kombinowalem na rozne sposoby i pelna stabilnosc uzyskalem dopiero po przelozeniu kosci do tego gniazda najbardziej oddalonego od CPU - u mnie to jest najlepsze rozwiazanie, ale u innych nie koniecznie... wiec trzeba samemu probowac rozne kombinacje :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kombinowalem na rozne sposoby i pelna stabilnosc uzyskalem dopiero po przelozeniu kosci do tego gniazda najbardziej oddalonego od CPU - u mnie to jest najlepsze rozwiazanie, ale u innych nie koniecznie... wiec trzeba samemu probowac rozne kombinacje :idea:
Potwierdzam, identyczna sytuacja. U mnie pełna stabilność w tym najbardziej oddalnym gnieździe, trzeba samemu posprawdzać i pokombinować (podobnie jak z biosem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co może być przyczyną że na biosach Mantarays XT i 2.0.0.5 Taipan by merlin komputer mi sie wiesza (zacina sie i stoi i tylko reset twardy pomaga :( ) Czego to moze byc wina?

Ustawienia:

Athlon 10x200MHz - 1,5v

Ram 512MB Twinmos - mtec - 2,7v (2,5-3-3-8 )

Cpu Disc. - enable

Cpu interface - enable

hmm co tam jeszcze.... na oryginalnym Abita d26 nie zalicza zwiech. Moze cos przeoczylem przegladajac topik o biosach Merlina :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najlepiej w środkowym, poza tym kość do innego banku sie nie wejdzie bo radiatory przeszkadzają :D

:D Masz jakas fotke? chetnie bym sobie zobaczyl.... moje memki nie moga 225 stable z CL 2 osiagnac....

Jak gdzieś wykopie cyfraka to napewno pierwszą rzeczą jako sfotografuje będzie mój komp :twisted: wampir szczęki szukał jak ją zobaczył :D miał ją do testów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.powerbyamd.neostrada.pl/komp/ra...am/P1070022.JPG

to jeszcze na twin moskach

a to na tai pan beta3 na kostce pc 2700 w slocie najblizej proca

http://www.powerbyamd.neostrada.pl./komp/s...screeny/256.JPG

jutro lutne 3.3v pod 3 slot i zobaczymy czy cos sie w dualu poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cos takiego moze wystepowac na tych biosach bo maja bardzo ostre timingi dla ramu, identycznie mam na Hynixach... Wgraj Discovery :)

Wgrałem Discovery i juz jest OK :) thx. Chyba bede musial zmienic Ramy, bo te moje na nic nie reaguja, Nawet jak im dam 3V zluzowane timingi to wiecej jak 210MHz nie chca isc stabilnie :( (ale o dziwo nie grzeja sie a sa bez radiatorow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowanie w ten sposób to oszukiwanie samego siebie ;) odpal dosową wersje albo wogóle Gold Mem bo testować trzeba całą pamięć a nie tylko wydzielony kawałek :?

to nie jest testowanie na rock stabile tylko szybkie w miare dajace obraz stabilnosci sprzetu sprawdzenie mozliwosci pamieci

wiecej bende wieidzał jak sie te 3.3v dolutuje i zasilacz na lini 3.3 modnie i w koncu poleca wieksze prądy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ma m tai pan beta 3

z tym ze w pierwszych 2 slotach od strony cpu lataja jak swłozobe pojedynczo to 250

na tym tai pan 3 beta najwiecej fsb mi chodzi a testowałem, jeszce zwykłego tai pan, 10dbeta 4 i d26-mantarays-xt

wszedzie ~250 i konieć .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...