Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

"]yoyo mam pytanko moze nie na temat ale mam nadzieje ze mi pomozecie mam 2x sata i mi sie jebia lekko mowiac probowalem wszystkiego moze macie jaklies rady ciekawe?(najbardziej sie wali na biosie sata 4.2.47

Faktycznie slabo na temat ;-) ale:

Co sie wali :?:

Masz RAIDa :?:

Jakie stery Silicon Image masz zainstalowane :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i lipa taipan 2005c idzie ale jak wyłącze kompa to czasami nie chce się włączyć

na 210 chodziło ale coś jest nie tak

ma ktoś jakiś pomyśł

wystarczy mi full stable fsb 210-215

w singlu moje pamięci chodziły bez błędu na 215 full stabilnie

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

który z biosów Merlina jest zoptymalizowany dla mnożnika 10x i z cpc off bo do moich pamięci i

procka to chyba najlepszy byłby właśnie taki

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tak myślałem i myślałem i wymyśliłem że może wepnę pamięci tak żeby chodziły w singlach i tu moje pytanie:

czy jak to zrobię to łatwiej będzie osiągnąć wyższe fsb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jurasjo - owszem tylko ze to samo fsb w dualu jest wydajniejsze niz takie samo w singlu

tak samo z cpc - przy off bedziesz miał niższą wydajność niz na tym samym fsb z on, ba! nawet mozesz miećdajmy na to 10mhz wyzsze fsb z off a i tak nizsza wydajność więc wybór należy do ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ unckle : sory ale mój opis pewnie cię zmylił mam 10x200 a nie 210-już poprawiłem. myślę że na singlu poszło by nawet 215x10 i jeszcze możnaby powalczyć z tajmingi. z tego co się zorientowałem na przy dualu to chyba mi nie pójdzie wyżej a komp musi być 100% skała bo moja kobieta też na nim pracuje i niechciałbym mieć telefonów typu: kochanie komputer nie działa.... :D wiecie jak to z babami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi sie offtop...

jurasjo - nawet się nie przyglądałem twojemu podpisowi więc się nim nie sugerowałem

moze przetłumasze z polskiego na polski to o co mi chodziło:

-w singlu uzyskasz wyższe fsb niż w dualu

-z cpc off uzyskasz wyższe fsb niż z cpc on

-przy tym samym fsb x wydajność będzie większa w dualu niz w singlu

-przy tym samym fsb x wydajność bedzie wyższa z cpc on niz z cpc off

-przykładowo (wszystkie dane sąbrane na szybko z głowy i służą tylko do zobrazowania przykłądu, nie są realne, wszelkie podobieństwa występujące w rzeczywistości są przypadkowe i wogóle wszelkie prawa zastrzeżone ;) ) masz fsb x i cpc on co daje przepustowość y, i masz fsb z (gdzie z=x+10) i cpc off (wyższe fsb jest dzięki cpc off), i te ustawienia dają przepustowość t, gdzie jak zrobisz testy okaże się ze t<y i wtedy to stwierdzisz ze lepiej mieć niższe fsb i lepszą wydajność niż wysokie fsb i niższą wydajność, to wymaga tstów i porównania wyników

co do stabilności to kto by na nim nie pracował - stabilność to podstawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]yoyo mam pytanko moze nie na temat ale mam nadzieje ze mi pomozecie mam 2x sata i mi sie <font color=red>[ciach]</font> lekko mowiac probowalem wszystkiego moze macie jaklies rady ciekawe?(najbardziej sie wali na biosie sata 4.2.47

Faktycznie slabo na temat ;-) ale:

Co sie wali :?:

Masz RAIDa :?:

Jakie stery Silicon Image masz zainstalowane :?:

sterwonikki rozne probowalem od najstarszyh do najnowszych wali sie ogulnie wszystko poczawszy od corupted data a konczac na tym ze dysk zaczyna skrzeczec(hyba od tego raida-wczesniej dobry byl) a i jeszce bluscreeny rozne;d ponoc pomaga zmiana dyskom udma ale nie moge tego zrobic niby sata gui ma ta opcje ale.. nie dziala;d

a raida mam zeby laczyl szybkosc obu dyskow;ld(nigdy nie pamietam czy 0 czy 1;d)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł nowy bios:

ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/n..._2.0/nf7d27.exe

Release information:

1. Updated SATA ROM V4.2.5.0.

2. Update CPU micro code.

3. BIOS compile date: 11/22/2004

może Merlin albo ktoś inny znalazł by chwile czasu i zrobił np. wersje z CPC OFF :?:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz flashowałęm biosa 2.7.... i płyta nie wstał... :lol: A brałem do rev2... nie tykam tego biosu... Merlin rulezzz :]

Makaronek... selekcja... mój 220x11 @ 1.626V... ;] No i chłodzenie... ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

centymetr kurcze patrze w Twoj podpis i masz 230x11 na 1.75 - co Ty masz za procka ? ja przy 221x11.5 musze katowac 1.9v a i tak wysypuje prime po ~1h. Bios ten sam ;)

centymetr :lol:

co do procesora to już odpowiedział ci Świder pochodzi z selekcji

a z biosem 2.7 dam sobie narazie spokój dopóki nie będzie z CPC OFF wtedy może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgralem biosik D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 i wszystko byloby super, gdyby nie jakies krzaki w biosie, a mianowicie w zakladce PC HEALTH, przy napieciu 5V :/

Ale bios super, IMHO najlepszy

u mnie podobnie tak jak u kilku innych osob jakas 4 + krzak na org d26 tez tak mialem

ps wtf 2. Update CPU micro code.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm następujący problem mam plyte NF7-S rev2.0 Kupiłem dysk Serial - ATA Caviar 80GB. Próbowałem postawić na nim XP i mimo że pobrałem sterowniki ze strony http://www.abit-usa.com/products/mb/driver...ories=1&model=6 do serial ata(pierwszy link) to mi nie widzi dysku. Sterowniki rozpakowalem na dyskietke. Pozniej po wcisnieciu F6 pokazuja mi sie do wyboru rozne sterowniki i ja wybieram silicon 3112 dla XP laduje stery ale dysku jak nie widzial tak nie wiedzi. Moze ktoś ma podobny problem, albo jest jakis stary bios i nie wiem czy fllashowac. dodam, ze probowalem tez postawic Mandrake 10.1 i tez jest problem z dyskiem (moze dysk walniety). No i to co mnie dziwi to ze w opisie plyty mam ze po wcisnieciu po reboocie <ctrl> +<s> lub <F4> powinno sie pokazac cos z raidem i z dyskiem (ten bios od dyskow) i nic sie nie wlacza mimo ze w biosie mam controller serial ata ustawiona opcje na enabled(chyba ze jest jeszcze jakas opcja). Czy macie jakiś pomysł? Bo wydawaje mi sie ze skoro win xp nie działa to przynajmniej Mandrake 10.1 zadziala z opcja noapic nolapic, ale nic z tego :( Wydaje mi sie, że wogole komp go nie wykrywa(podlaczylem prawidlowo i sprawdzalem w dwoch portach) Dysk po starcie lekko sie odezwie i dalej juz cisza :(

Przepraszam ze w tym temacie ale lepszego miejsca nie znalazlem :)

pozdr,

sebau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie Serial ATA Conteroller jest jeszcze SATA Raid Rom - też musi być na Enabled.

A w miejscu, gdzie ustawiasz kolejność BOOT powinno być tak, że po Ewentualnym "Floppy" nastawisz "Serial ATA" (XXX Boot Device)

A tu masz ten lepszy temat:

Wszystko o --> ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jestem w prawdzie w pracy, ale dałbym sobie głowe uciąć, ze tam nie mam takiej opcji (bo bym ja zauważył) A w kolejności bootowania mam tylko CDROM z tego co pamietam, bo z niego bootuje(myslalem, ze po instalce wystarczy zmienic na SATA) Zreszta wywala sie po wgraniu sterowników SILICON chyba po reboot'cie .... dzis sprawdze.... najgorsze, ze w domu po zmianie sprzetu w tym momencie nie mam neta :( i jak to nie to znowu bede czekal :( takze jesli macie jeszcze jakis pomysl to dajcie znac :) o pomoc poprosilbym na gadu-gadu 1022309 Z gory WIELKIE DZIĘKI

pozdr,

sebau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!! USE AT YOUR OWN RISK!!!

!!! USE AT YOUR OWN RISK!!!

~~~~~~~~~~~~~~~ !!! ALPHA !!! ~~~~~~~~~~~~~~~

- Indifikation Mobeil AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz (Romsip Modded by -=Merlin=-)

-- TaiPan 0.1 [EB][ED]

- L12 mod built-in

- Bpl 3.19 Cpc On

D27 TaiPan 0.1 [EB][ED] Bpl 3.19 08.12.04

~~~~~~~~~~~~~~~ !!! ALPHA !!! ~~~~~~~~~~~~~~~

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Merlin=-: Ten sznurek na razie jest martwy...

SEBAU: A jaki BIOS masz??? Ja w D25, D26 i D27 miałem 2 opcje dotyczące S-ATA.

A co do BOOT'owania, to i tak po CDROM (na czas instalacji) musisz mieć SATA => bo niby (gdy już nie BOOT'ujesz z płyty) to z czego ma wystartować dalsza część instalacji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przetestowac wynalazków niestetby nie moge bo nie mam dostepu do programaora jak by cos nieteges

te d27 to juz rozumiem jako tako sprawdzone jest ?

na tai pan miałęm zonka w 3dm zawsze bo mem test nie sypał błedami na 255 super pi i prime do bulu chodził na 250 za to 3dm sie wywalał na 245

kiedyś mówiłes o tm ze chyba którymśtimingiem mozna zwiekszyc wydajnosc ale jednoczesnie sie destabilizuje 3dm na wysokich fsb .... nie wiem czy do konca dobrze cie zapamietałem jak mozesz to wyjasnij to od razu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przetestowac wynalazków niestetby nie moge bo nie mam dostepu do programaora jak by cos nieteges  

te d27 to juz rozumiem jako tako sprawdzone jest ?  

na tai pan miałęm zonka w 3dm zawsze bo mem test nie sypał błedami na 255 super pi i prime do bulu chodził na 250 za to 3dm sie wywalał na 245  

kiedyś mówiłes o tm ze chyba którymśtimingiem mozna zwiekszyc wydajnosc ale jednoczesnie sie destabilizuje 3dm na wysokich fsb .... nie wiem czy do konca dobrze cie zapamietałem jak mozesz to wyjasnij to od razu :)

musisz wylonczyc Side Band Addressing , jak masz nvidia to w driver wylonczyc , jak masz ATI to window.

to mozesz wtedy wysoki FSB bez problemu

by -=Merlinj=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...