Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Bios, bios :P

Ja też czekam na zasiłke... i będziemy z Owsem do 260MHz dobijać :D

Ale musi być coś za coś... wydajność jakoś niższa napewno... niech ktoś zrobi test Taipana, Discovery i Taipana EB... FSB powiedzmy 200MHz... i tabelka... ;]

PS. Jaki to nowy bloczek :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie :D

Wkońcu magiczna tabela :D

Niech dojdzie w końcu ten zasilacz :D to wtedy będzie jazda...

Merlin, jak będą wersje Beta, itd.. to daj znać na ICQ... oczywiście będą testy takie jak trzeba... tylko jeszcze załatwie sobie procka unlock... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin,

Jeśli chodzi o problemy z tym biosem to może pomoże Ci jak powiem, że mam freezy przy niektórych aplikacjach. Zdarzają się w nfsu i w 3dmark 2k3 w teście Wings of Fury i CPU test z Wings of Fury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie moze wy cos polecicie do mojego abita, bo prubowalem juz roznych biosow i na razie siedze na mantaray bo jest dosc stabilny. Mobo chodzi mi tak do ok 247fsb (nowe mobo, zmodowane). Kosteczke pamieci mam jedna, bh5, ma ok 3,7v na stale wiec z pamieciami nie bedzie problemu. Mobo nie lyka nic na d10...

Aha i mam jeszcze jeden problem a mianowicie dla czego superpi przechodzi 1mb na zalozmy 245fsb a 16mb to dopiero kolo 230fsb ? bo strasznie mnie irytuje to ze te fsb sa stabilne na krotki okres czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaVeN155:

Tez mam jedna bh5... i u mnie najfajniej chodzi D26 TaiPan 0.1 :

http://hslab.pl/biosy/ABIT_NF7-S/D26/Bpl_3....1_25.09.04.rar

Zdziwilem sie... bo przez dlugi niezly czas ( okolo 30 minut ) udalo mi sie testowac primem ustawienie 230 2-2-2-11 przy 2,9V.

Na innych biosach wysypywalo mi sie po max minucie...

Co jest jeszcze bardziej ciekawe... prime mi nie wywalil ... .tylko system walnal bluescreenem :]

Imo ten bios jest idealny do singlow na bh5...

Ja musze w koncu zlozyc wc, i zalozyc na memorki jakies radiatorki ( przy 230 mialy temperature okolo 50* ) i mysle ze bez zadnych modow uda mi sie stabilnie ciachac na fsb230.

PS: przy 230fsb 2-2-2-11 udalo mi sie w aidzie wyciagnac 3388 ;] .. przypominam ze to singiel...

Na wc potestuje to 230 z wiekszymi mnoznikami ( na razie 10 x 230... na moim bartonie mobileu 2,5 1,675V version ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Przepraszam że troszke nie na temat, ale topic o nf7 jest zamknięty.

Mam pytanko o temperature. Po pierwsze o ile jest zaniżona (mam ostatni oficjalny bios 2.6)???

A po drugie, to czemu jest tak że przy 133x12.5@1.31V mam 36 stopni w stresie, a przy 166x12.5@1.51V 40 stopni w stresie??? Czy to możliwe że różnica jest tak mała???

Cooler mam Pentagram Q80-AlCu 2950rpm, pasta OCZ Ultra 5+ i wentyl 80x80 wywiewający z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sheep => Ja bym się tak nie cieszył... ;] to bios z CPC OFF...

Na kazdym biosie z cpc on miale nawet niestabilne fsb 166 :/

Twoje ramki napewno pójdą dużo wyżej... wystarczy zrobić moda... :D

To wiem :] Tylko ze nie bede robil modow bez odpowiedniego chlodzenia... samobojca nie jestem ;] ( choc rozumiem Twoja porade.... cale wytlumaczenie widac w twoim opisie :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zmieniłem blok i bios na raz teraz nie wiem do końca czyja to

http://80.55.163.34/~jimi/powerbyamd/3004.JPG

zsługa :P

merlin mozesz dokładniej napisac gdzei sie zmienia to do 3 d marka w kartach nv ?

a za te biosy i pomoc u nas na forum to niech ci Bozia w dzieciach wybagrodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, Merlin ma dwójke... [dzieci] :D

PBA-> gadałem z Ravenem... miałeś do mnie zagadać na gg... :>

Co do 3d01 to mam ten sam problem... próbowałem alpha ale nic... Merlina pisze, że trzeba SBA wyłączyć... najprościej w Pstripie... sprawdz to..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.. walnelo mi sie z tym.. mialem na mysli oczywiscie 4 fazy. Powalily mi sie cyferki...

Co do biosu tego ktory podalem RaVeN'owi...

Ten biosik to jest moj ideal :D na zadnym innym nie mialem takich osiagow... teraz tylko trzeba walczyc o chlodzenie i mody :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

merlin mozesz dokładniej napisac gdzei sie zmienia to do 3 d marka w kartach nv ?

a za te biosy i pomoc u nas na forum to niech ci Bozia w dzieciach wybagrodzi :)

niewiem oco cie chodzie !!!!

kto moze mi zrobic scre. na proc. Amd AthlonXP-M cpu-z

tam gdzie pisze Amd Athlon XP-M alle na moim Biose bo zaluwazylem blond w indifikation proca

na dole powino pisac Amd Athlon XP-M

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin... chodzi o stabliność w 3d marku 2001... ponieważ na Twoich biosach przy dużym FSB 3dmark jest bardzo nie stabilny...

pisałeś już o SBA -> off... czy jest coś jeszcze co można zrobić... jakieś sprawdzone alpha timingi lub coś...

Jak będe nową zasiłke... to wykręce kompa i sprawdze stabilność 3d01 z SBA off... miejmy nadzieje, że pomoże ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ale sie cyry robia jak juz sie przegina pałke :P

klawa i mycha mi znikaja prime leci a ja anie klawa ani mycha nie moge ruszyc

blue screenów sie robi sporo nie wiadomo z kad jeden jest od nvdisp.dll

a drugi cos tam STOP :P

2944 przeszedl mi 2x z rzedu spi 16 mb ale fsb miałem 225 to kibloway wynik :(

wieksze fsb nie chce za bardzo chodzic tez nie wiem czemy albo mam blue albo znika klawa ... i misia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam gdzie pisze Amd Athlon XP-M alle na moim Biose bo zaluwazylem blond w indifikation proca

by -=Merlin=-

no te side band adressing zeby 3dm sie nie wywalał na wysokim fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

by -=Merlin=-

no te side band adressing zeby 3dm sie nie wywalał na wysokim fsb

ja mysle ze masz nVidia to tutaj wylancz i sproboj

side band adressing

jak ktos mam Ati czeba zmienic to windose pewny register ktory odpowiada za side band adressing, zaluwazylem ze to jest ten sam register co w bios

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...