Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

a ja zmieniłem blok i bios na raz teraz nie wiem do końca czyja to

http://80.55.163.34/~jimi/powerbyamd/3004.JPG

zsługa :P

merlin mozesz dokładniej napisac gdzei sie zmienia to do 3 d marka w kartach nv ?

a za te biosy i pomoc u nas na forum to niech ci Bozia w dzieciach wybagrodzi :)

niewiem oco cie chodzie !!!!

kto moze mi zrobic scre. na proc. Amd AthlonXP-M cpu-z

tam gdzie pisze Amd Athlon XP-M alle na moim Biose bo zaluwazylem blond w indifikation proca

na dole powino pisac Amd Athlon XP-M

by -=Merlin=-

no te side band adressing zeby 3dm sie nie wywalał na wysokim fsb

ja mysle ze masz nVidia to tutaj wylancz i sproboj

side band adressing

jak ktos mam Ati czeba zmienic to windose pewny register ktory odpowiada za side band adressing, zaluwazylem ze to jest ten sam register co w bios

by -=Merlin=-

to bedzie dzialc tylko jak sie ma w 3dmark Problemy alle jak som slabe ramy robi te same blendy wyglonda to ze wina SBA a to som ramy robiom blendy

Dołączona grafika

[ciach!]

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem bardzo oblatany w biosach ;)) ale dziala ok ten nowy taipan - co prawda jak zawsze wysypuje prime (wysypuje go juz na ~2400 zegarze jakkolwiek bym nie ustawial) - ale dziala wszystko inne w 220x12, co mysle jest ok rozwiazaniem ;)) wczesniej tak nie szlo, dzieki Merlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.powerbyamd.neostrada.pl/komp/sc...eny/spi1445.JPG

(ftp ma cos ostatnio problemy ze zdrowiem )

tragiczne jakies ma mwyniki mimo takich zegarów

nie iwem czego to wina juz mnie po mału szlaq trafia ..

12*244 i 14:45 w spi 16 mb 2:75 w 4 mb

kurcze szkoda ze nie mam czegos takiego w swoich sterownikach (42.86)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:> Mi taipan d26 ten co mowisz Sheep to krzaczyl od czasa do czasa ale za to Swider mi dal linka do jakiegos biosa Merlina, d27 taipan EB czy cus takiego, szczerze mowiac niepamietam ^^ ale po wspolnych wysilkach i radach swidra osiagnalem magiczne 250 stable, moze nie w pelni ale superpi 1mb przeleci, 2mb od czasu do czasu. Pobawie sie z tym jeszcze zeby dluzej stabilne bylo.

bartool moje twinmoski 256 333 chodza na 450 2 2 2 11 ^^ wanna buy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:> Mi taipan d26 ten co mowisz Sheep to krzaczyl od czasa do czasa ale za to Swider mi dal linka do jakiegos biosa Merlina, d27 taipan EB czy cus takiego, szczerze mowiac niepamietam ^^ ale po wspolnych wysilkach i radach swidra osiagnalem magiczne 250 stable, moze nie w pelni ale superpi 1mb przeleci, 2mb od czasu do czasu. Pobawie sie z tym jeszcze zeby dluzej stabilne bylo.

a ja wlasnie na tym Eb mialem fsb 166 nawet niestabilne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisałęm wahałem się przed D27 taipan, ale po twoich namowach podałem i co a no wiele to az tak mi się nie poprawiło już tyle testów zrobiłem że sam nie wiem co było njbardziej stable ale 255 było nawet spoko do normalnej pracy działał testy już nieco gorzej na 250MHz jest dobrze i nawet testy przechodzi ok . dalej walczę i chyba na single 512Mb popróbuję jeszcze.

tak więc od D26 Taipan poszło 10MHz w górę i to jest okey!!! :D :D :D

ale jak koledzy mogą dawać po 270MHz to nie mam bladego :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec czatu.

Temat jest o BIOS'ach i proszę o tym tylko pisać.

Wszelkie wątpliwości, co do zasadności mojej decyzji tylko i wyłącznie przez PW.

Chociaż nie wiem jakie tu mogą być wątpliwości.

I uwaga!!!!

Regulamin obowiązuje wszystkich. Nie ma równych i równiejszych.

Temat wyczyszczony z OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rafi1430 - daj 2,8V na pamieci, powyzej FSB250 daj na Vdd 1,7V. Przetestuj rozne kombinacje Vcore - daj ciut wiecej pusc prime'a tego od maksymalnego obciazenia CPU. Jesli masz watpliwosci co do pamieci pusc memtesta (np. ta wersje od OCZ, ja probuje wsadzic ja do biosu Merlina D27 wtedy to juz wogole bedzie super;). Jesli przeleci Ci caly test bez bledow mozesz wmiare pamiecia zaufac. Ja np. przy FSB270 mam juz delikatne problemy - chociaz teraz zmniejszylem wszystkie napiecia ile sie dalo i z ta rezerwa zaczynam od poczatku. Jak masz odblokwoany mnoznik daj go o 1 w dol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przy 207FSB mają co lepiej chodzić :lol: ale mniejsza z tym...

Dobra... spokój już... Merlin to inny typ człowieka... widać jak go wkurza usuwanie postów itp... niestety regulamin też obowiązuje... ale uwage na PW można było zwrócić... :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz lolować spróbuj zrozumieć, że właśnie to 207 miałem na myśli pisząc "na moim sprzęcie". Pamięci nie chcą iść wyżej czy bios jest modowany czy nie, więc używam oryginalnego, bo jest wydajnieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi o wyśmianie Cie... ;]

No i nie wiem jak z taipanem... :>

A pozatym jak ramki taka lipa i tylko tyle fsb to współczucie... mam rozumieć, że dual...

Wierz mi... biosy Merlina to potęta... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz lolować spróbuj zrozumieć, że właśnie to 207 miałem na myśli pisząc "na moim sprzęcie". Pamięci nie chcą iść wyżej czy bios jest modowany czy nie, więc używam oryginalnego, bo jest wydajnieszy.

dziwne OCZ PC3200 a ty niemozesz dac wiecej niz 415Mhz :lol: to jakis banał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że 2x512.. ale CPC off... zawsze jest... :>

Radze spróbować... ;]

OCZ'y mają już z półtora roku i są jakie są. Z resztą to i tak są wymienione kości, bo pierwszy zestaw nie chodził nawet na nominalych 400MHz (co prawda T1, a nie zalecane T2). A co do próbowania to przebadałem chyba wszystkie wersje D25 i D26 bez sukcesów. Może L12-mod by coś pomógł, ale nie chce mi się grzebać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gdybyś raz dokładnie odpowiedział o co chodzi... a nie odpowiedzi w stylu tak/nie ;]

Jak próbowałeś cpc off to jakie FSB na tym osiągnołeś... ?

na jakich timingach... dual czy nie... bawiłeś się slotami... ? bawiłeś się vdimm, vdd ? chłodzisz mobo ?

Raz a dobrze :D No chyba, że sobie posty nabijasz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.gorajec.net/raven/yeah.jpg

Nameczylem sie i chyba juz sobie odpuszcze, albo zrobie moda vdimm z 5v ale szczerze mowiac nie wiem czy zdaze przed przesiadka na intela.

na tym moim mobo najgorsze jest to ze ram moze dzialac poprawnie tylko w 2 slocie, przynajmniej ta kostka, pozatym wspolpraca proc=>chipset=>pamiec jest wg mnie ostro ograniczona :( ogolnie nie lubie tego mobo i bede je sprzedawal za jakis czas bo juz mnie denerwuje. Aktualnie woda na czipsecie, nie mam coldplate do pelta a bez niego nie chce dzialac za bardzo. I'm out

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowąłes po prostu pojechać na singlu?? przeciez wiadomo ze nf7 bardzo nie lubi duala 2 * 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Jestem w tym temacie nowy bo tą płyte mam dopiero 3 dni. Chciałem sobie wgrać biosa od Merlin, ale nie wiem który , aktyalnie mam orginalny d26 + L12 i wyciągam 230 Fsb ale mam problem z dzielnikiem 10 , a chciałem osiągnąć coś koło tego 230*10-10,5. Moje pamięci to twinmos 256/50d oraz 512/50d na kosciach twinmos. Wiem że ten sam bios na różnych płytach nie zawsze zachowyje się tak samo ale chciałem sobie ograniczyć troche szukanie. Płyta ma kolorowe sloty pamieci.

Drugie pytanie dotyczy biosu D27_TaiPan_0.1_EB_ED_Bpl_3.19_08.12.04 . Do czego służą pliki orginal.bin oraz Romsip. Czy przegrywać je na dyskietke - chce uaktualnić bios metodą alt+F2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sawa - dosc stabilnym i niezbyt wyzylowanym biosem jest discovery - na poczatek polecam ten, taipany niektorym sluza lepiej ale tez sa bardziej kaprysne. Ten nowy taipan na razie ma 100 % pozytywnych opinii, ale ma dopiero kilka dni. Za pare dni beda tez nowe 2 biosy (taipan ? ;) Merlina. Original bin to jest zdaje sie "zwykly" d27 - choc moge sie mylic, a na ostatnie pytanie nie odpowiem, na wszelki wypadek przegraj na dyskietke, ale nie wiem czy one sa wymagane przy flashu...pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...