Hamil_Hamster Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Merlin - Z DFI już zrezygnowałeś? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 @ Merlin: Petch działa dobrze. To chyba Ten nowy BIOS mi nie leży. Ale zobacze jeszcze tyle, że jak będę miał czas na Zwiechy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 !!!!!!!!! 235x11 - czad :D a ten petch to jest naprawde dziwna rzecz - szybciej sie ten windows laduje czy tylko pasek krocej trwa ? I tak jest niezle, super Merlin, thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Chyba miało być patch :D Dostałem Chiefa... ale co za zj*** wyłącza się przy vcore wyższym niż 1.65V :[[[ no znowu oddać... nie moge :[[[ No spoko... Chief się naprawił... :D pochodził troche :D Zaraz zobacze co da się zrobić... jeszcze 2 fazy... ale vcore wygląda na stabilne... tylko mocno zaniża... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belrin Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Ja testowałem ten najnowszy z CPC Off na moich 2x512 Hynixa w dualu i straszna lipa.Niebieskie ekrany zwisy itd ale umnie praktycznie zawsze liczyły sie tylko D10b4.Ale ten nowy jest jak dla mnie sensacyjny!!! A to dlatego bo to pierwszy bios który pozwolił mi puścić moje pamięci w pierwszych dwóch slotach jednocześnie czyli w singlu.Testowałem biosów sporo i na każdym w takim ustawieniu miałem tylko syrenę.Teraz przeszedłem SuperPi 16M na 240x10 2x512mb w Single SZOK Normalnie.Testuje dalej.Może pobawie się z CPC On w Single. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 świder - nie patch tylko petch ;)) wszedzie jest petch i tak ma pewnie byc :)) sam nie wiem czemu tak, ale merlin wie z tego wniosek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 mam prosbe moze ktos mi wytlumaczyc co to jest ten petch jakis exe czy co ... siedze nie na swoim kompie i nie mam mozliwosci zabawy biosami itd z gory wielkie dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Po zabawach z tym biosem coś się spieprzyło z moimi pamięciami :/ przed zmianą biosu: tp0.1 wstaje windows na 250*11, mogę odpalić prime, superpi etc, dopiero tam wywala błędy zmiana biosu: tp0.2 zmieniam timmingi na takie na jakich działało 250*11 (3-4-4-11) i wita mnie blue screen i zrzut pamięci zmiana biosu tp0.1 to samo co w tp0.2 Sad już nie może wstać na 250*11... 250*10,5 normalnie bez problemu się ładuje i liczy superpi bez zwisów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Hmmm... A flasciach!esz spod DOS'a cały obszar BIOS??? Może wróć do Abit D27 i wtedy załaduj Taipana 0.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Ten nowy bios jest troche bardziej ostry. Max FSB moze niektorym nieco spasc, bo po prostu ramki nie daja rady. Wtedy wystarczy wrocic do zwyklego D27 i gotowe. Ale IMO ten nowy D27 jest naprawde bardzo dobry, w windowsach mozna odczuc przyspieszenie (szczegolnie przy wlaczaniu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Biosik D27 CPC ON jest wypasiony poprostu. Wczesniej na Mantaray XT CPC OFF max FSB bylo 236, a na ktoryms Merlinie mialem 228 CPC ON. A teraz jest wyzsze FSB CPC ON niz wczesniej CPC OFF. Gratulacje Merlin za ten BIOS. Pamietam czasy gdy nie moglem wycisnac z pamieci wiecej niz 220 FSB, a teraz gdy "sam jestem dziadkiem":) Mam 237 CPC ON. 8) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Moze ktos mi powie co daje ten PETCH (jego dzialanie w systemie) i czy jest on niezbedny :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 U mnie na razie Manta Rays XT daje najlepsze rezultaty + brak dziwnych zwiech lub restartów w najmniej spodziewanym momencie. Może kiedyś w wolnych chwilach przetestuję najnowsze "dziecko" Merlina ale nie widzę ttakiej potrzeby. PS Na Manta Rays XT uzyskałem przy FSB 213x11 timingi 11-2-2-2cl "skuteczność przepustowości" (Bandwidth Efficiency) w Sandrze 2005 97/92% 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 PETCH jest cool - nie wiem co robi ale winda wstaje szybciej !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Po dluzszym testowaniu kurde chyba pasuje juz z OC... :? Nie kumam o co chodzi...... Mam takie oto pamieci - roznia sie jedna koncowa cyferka serii: Opatulilem je w takie oto radiatory Z ciekawosci sprobowalem na biosie z CPC ON - D27Taipan(08.12) Wiec standardowo daje 11-4-4-3cl na FSB=240, bios D27Taipan CPC OFF... ale jakiez moje zdziwienie, gdy MemTest pokazuje takie cos... No wiec FSB w dol, timingi zaostrzone i teraz juz wszystko OK, ale jakos mnie to nei satysfakcjonuje :( Dla pewnosci testowalem na mnozniku x10, Vcore 2V, Vddr 2,8V, Vdd 1,6V, mosfety i inne gorace uklady na mobo radiatorowane, buda dobrze wietrzona a na CPU i GPU jest WC... proc mnei nie ogranicza, bo w Single dzialalo 225x12=2700 @11-2-3-2cl (MantaRaysXT CPC ON) I czego mozna jeszcze sprobowac :?: Chce stabilne 240 przy najwyzej @11-4-4-3cl przy 2x512MB ale na razie nie ma na to szans... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Daj CL2,5-3-4-11, powinno pójść :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 2x512 na Hynixach z FSB 242 to tylko mi chodziło na najstarszym NF7 z 10beta4... ale mobo poszło do ludzi bo sie napaliłem na DFI (które suxx!! = <233) a teraz po nabyciu nowej wersji NF7 jestem zadowolony ze mam stabilne 238... btw nie sądzę aby radiatory (a właściwie heatspreadery) cos dawały... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 btw nie sądzę aby radiatory (a właściwie heatspreadery) cos dawały... Dają .... ładny wygląd jak ktoś ma okno w budzie :ploom: ... a tak powaznie to zdarzają się RAMy które mocno się grzeją przy 3.0V i powyżej i można wtedy odprowadzać ciepło ale oc i stabilności od tego nie przybedzie - co najwyżej żywotność kości bedzie większa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 btw nie sądzę aby radiatory (a właściwie heatspreadery) cos dawały... Dają .... ładny wygląd jak ktoś ma okno w budzie :ploom: ... a tak powaznie to zdarzają się RAMy które mocno się grzeją przy 3.0V i powyżej i można wtedy odprowadzać ciepło ale oc i stabilności od tego nie przybedzie - co najwyżej żywotność kości bedzie większa :P Ja je zalozylem, bo zbyt dlugo lezaly w szufladzie + pierwszy z podanych przez ciebie powodow. Prezentuje sie to tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Meczylem sie z tym mobo i dochodze do wniosku ze nie osiagne nic powyzej fsb 257 co byloby w miare stable. ani luzowanie timingow ani 4v na memach czy 2,1v na mostku nie pomagly, na 260 to se moge ccr benchmark zaledwie puscic... Zostaly mi 2 sztuczki, nowy vdimm mod z 5v i ... zamrozenie tego wszystkiego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Meczylem sie z tym mobo i dochodze do wniosku ze nie osiagne nic powyzej fsb 257 co byloby w miare stable. ani luzowanie timingow ani 4v na memach czy 2,1v na mostku nie pomagly, na 260 to se moge ccr benchmark zaledwie puscic... Zostaly mi 2 sztuczki, nowy vdimm mod z 5v i ... zamrozenie tego wszystkiego ;)Jakie masz pamieci i jakie timingi przy tym FSB=257 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Ten "petch" to najgorsze badziew jaki istalowałem! Po uruchomieniu i logowaniu się do profilu co chwila sypało mi błędami, zapisu i odczytu. Odłączenie drugiego dysku spowodowało, że błędy po prostu rzadziej wyskakiwały, ale i tak spod normalnego windowsa nie szło tego zdeinstalować. Na szczęscie dało się zrobić przywracanie systemu w awaryjnym (gdy miałem podłączone dwa dyski to nie dało się nawet awaryjnego uruchomić). Nie polecam, po porstu SYF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 bh5, a to jest tak ze 257 jeszcze robi na 2 2 2 11 lub 2 3 2 11 a powyzej tego to musze 2 3 3 11 ustawiac a i tak wywala po jakims czasie w spi. Szkoda ze nie mam dostepu do innych memorkow np hynixow jakichs ktore na pewno leca u kogos 260-270 bo wtedy sprawdzilbym czy to wina mobo czy jednak pamieci bo ja juz nie mam pomyslu co moze padac. jeszcze poprubuje mostek zamrazac chlodziarka a jesli to nic nie da to znaczy ze albo to kres mobo albo pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Hamil - ten petch to poprostu zmiany w Cache systemu i w Memory Management - wszystko w Rejestrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Ten "petch" to najgorsze badziew jaki istalowałem! Po uruchomieniu i logowaniu się do profilu co chwila sypało mi błędami, zapisu i odczytu. Odłączenie drugiego dysku spowodowało, że błędy po prostu rzadziej wyskakiwały, ale i tak spod normalnego windowsa nie szło tego zdeinstalować. Na szczęscie dało się zrobić przywracanie systemu w awaryjnym (gdy miałem podłączone dwa dyski to nie dało się nawet awaryjnego uruchomić). Nie polecam, po porstu SYF. niewiem co ty zrobiles alle ja ten petch jest testowany 100% na ruznych komp. jak bybyl ten petch i mial blendey to bym go niedawal , nat wyglonda ze nie wina petch tylko tylko windo. z formatuj i zrub go na ladnie od nowa i zobaczysz ze bedzie sie system jnaczej zahowywal !!! ty musiales juz mniec blendy w Memory Management ten petch jest bardziej optimizacia Memory Management by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Meriln to znaczy mozna go stosowaj na innych biosa od d27 i zwyklych xpekach (cpu) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Meriln to znaczy mozna go stosowaj na innych biosa od d27 i zwyklych xpekach (cpu) :?: tak tak ja wlasnie pisze teraz spupraca windo. z biosem alpher memory Cpu Disc. .... inne rzeczy narazie czarne chmury nachoryzonce , Alle mam juz bios jest naprawde schypki i czeba tylko z Cpc Off go instalowac bo ramy sobie nie pomogom , ja pracuje juz natym by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Merlin wielki dzieki za tego pechta :) naprawde nie mam pytan ale czy nie mogl bys nam zdradzic jakie on wnosi poprawki :?: u mnie dziala ok tylko jak byc wymislil takiego petcha zeby monit sie szybciej rozjasnial to flacha dla Ciebie jeszcze raz wiekie dzieki jest Niezrownany w tej dziedzinie i zycze Ci wielu sukcesow w dzialalnosci :) powodzenia i milej niedzieli ps pije wlasnie kolejne piwo za Twoje zdrowie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Merlin oprócz: UnloadDLL DisableExecutivePaging IoPageLockLimit LargeSystemCache SecondLevelDataCache PrefetchParameter MenuShowDelay NoLowDiskSpaceChecks AutoReboot BarricadedFolders EnableBalloonTips Co jest jeszcze zmienione??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem??? Przed isntalacją petcha powinienem zreinstalowac system. A pozatym wgrać wersje biosu cpc=off a nie on??? Zapowiadają mi się kolejne męczące tygodnie z Abitem NF7-S (DFI Sux! Bios padł, a na giełdzie takiego nowego żem nie kupił), więc będe mógł się troche tym pobawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...